Comuniştii de rând ar putea să nu înţeleagă de ce nu există un dialog între AIE şi PCRM
adăugat 29 octombrie 2009, 10:02, la Alegeri 2009
Discuţia pe care au purtat-o, miercuri, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, cu fostul preşedinte al R.Moldova, Vladimir Voronin, a spart gheaţa unei lungi perioade de tăcere. Deşi nu a finalizat cu un rezultat pozitiv, acest prim pas este o speranţă a deblocării situaţiei.Invitaţii emisiunii "Rostul zilei" de la postul de radio „Vocea Basarabiei", reprezentanţii Partidului Ecologist "Alianţa Verde" (PEAV) , Andrei Dimbrăveanu, secretar general, şi Anatol Prohniţchi, secretar pentru activităţi organizatorice, care au discutat cu jurnalistul Valeriu Saharneanu situaţia politică actuală, au declarat că PEAV a optat permanent pentru un dialog al Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) cu comuniştii pentru alegerea şefului statului. Alegerile anticipate sunt "cea mai neagră variantă", care nu este recomandată, fiindcă nu va demara nici un proiect din afară şi vor avea de pierdut toate formaţiunile politice din R.Moldova.
Noua guvernare a pornit corect, depune eforturi să aducă stabilitate în R.Moldova, a făcut paşi serioşi în vederea integrării europene. Comuniştii de rând, care au fost asiguraţi pe parcursul anilor că scopul PCRM este integrarea în UE, ar putea să nu înţeleagă de ce nu există un dialog între AIE şi PCRM dacă ambele merg spre integrare europeană, spune Dumbrăveanu.
Anatol Prohniţchi crede că Voronin şi-a schimbat tactica şi a acceptat un dialog cu AIE fiindcă a înţeles inevitabilitatea unei desprinreri în PCRM în cazul în care va continua politica de neacceptare a dialogului şi de provocare a alegerilor anticipate. Voronin nu poate să nu ştie, că Vladimir Ţurcanu, Victor Stepaniuc ş.a. gândesc un pic altfel decât el. Prohniţchi exclude posibilitatea creării unei coaliţii de centru-stânga, argumentând prin declaraţiile lui Marian Lupu şi prin exemplele din istoria nouă a R.Moldova - coalizarea lui Iurie Roşca cu comuniştii şi penalizarea care i-a fost dată de către electorat.
Prohniţchi crede că AIE ar trebui să acorde o atenţie mai mare propagandei, pe care trebuie să o facă profesioniştii. La momentul actual, comuniştii sunt acei, care fac propagandă împotriva noii guvernări prin posturile de televiziune Moldova 1, NIT, N-4. Totodată, Prohniţchi, s-a arătat nedumerit de declaraţiile comuniştilor precum că AIE politizează organele de forţă. Ca fost angajat al MAI, colonel în rezervă, el susţine că poliţiştii, de la mic la mare, au fost angajaţi în campania electorală, fiecare dintre ei fiind repartizaţi pe anumite sectoare pentru „lucra" cu electoratul".
Invitaţii emisiunii au discutat şi despre ambasadorii R.Moldova, care ridică, lunar, salarii de 3 mii de Euro şi nu au soluţionat nici o problemă stringentă a R.Moldova în ţările în care se află, nu au implementat proiecte comune, nu au făcut schimb de oameni de cultură, ştiinţă. Mai mult, milionul de cetăţeni care se află peste hotare nu are susţinerea ambasadelor, iar rudele lor de aici nu au nici un acces la numerele de telefoane ale ambasadelor R.Moldova.
În cadrul emisiunii au fost abordate mai multe probleme, inclusiv cele ecologice, anunţate de ascultătorii din diferite zone ale R.Moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲