Concernul Nippon a prejudiciat bugetul statului cu circa zeci de milioane de lei prin utilizarea schemelor frauduloase de vânzare, evaziune fiscală și import ilegal. Cel puţin aşa spun datele Ministerului Afacerilor Interne, care declară că întreprinderile ce fac parte din concernul “ NIPPON”, reţeaua de magazine „IT-IPPON”, firmele „ULTRA ELECTRONIC”, CALLCENTER”, au înregistrat în perioada anilor 2008-2009 cele mai mari importuri.
Potrivit raportului statistic al Serviciului Vamal, numai pentru anul 2009 în ţară au fost importate 99 294 telefoane mobile în sumă de 76,6 mln. lei, dintre care firmele descrise mai sus au importat 63 598 bucăţi, în valoare de 39,5 mln. lei. Preţul mediu declarat al telefoanelor mobile importate de firmele concernului respectiv constituia circa 600 lei pe când alţi importatori declarau în vamă un preţ de circa 1000 lei.
În anul 2009 ( părţi şi accesorii pentru calculatoare) cantitatea importată constituie în total, 264 tone în valoare de 33,9 mln. lei, din care firmelor supuse verificării le aparţin importul de 41 % ( 108 tone), însă valoarea acestui volum de import a fost declarat doar de 2,65 mln lei, fapt ce constituie doar 8% din valoarea totală declarată de toţi importatorii. Facilităţile acordate de Serviciul vamal în an. 2009 la vămuirea mărfurilor importate de aceste firme au cauzat bugetului de stat prejudiciu în proporţii considerabile, urmare a neachitării plăţilor reale la buget.
Astfel, timp de 3 luni a fost documentată activitatea frauduloasă de tip piramidal a corporaţiei nominalizate, gestionată din umbră de către conducătorul acestei companii. În schemele delicvente utilizate de figuranţii de bază au fost incluse mai multe firme, prin intermediul cărora au fost efectuate tranzacţii de import prin contrabandă, spălare de bani şi alte ilegalităţi soldate cu evaziuni fiscale de proporţii.
Brandul “NIPPON”, pe parcursul ultimilor cinci ani, a instituit un monopol absolut asupra importului şi comercializării en-gross a tehnicii de calcul, accesoriilor, programelor pentru calculator (Microsoft) şi telefoanelor mobile.
Ca rezultat al studiului efectuat şi materialelor operative acumulate în cooperare cu organele de drept din Austria, Germania, România, a fost iniţiată urmărirea penală conform art.248 al.5 CP „ Contrabandă”, fiind documentate circa 60 cazuri de contrabandă cu tehnică de calcul, accesorii, electrocasnice şi telefoane mobile în valoare de peste 20 mln. lei., comise pe parcursul anilor 2008-2009.
În cadrul urmăririi penale au fost efectuate 46 percheziţii autorizate în 7 depozite, inclusiv 3 clandestine, 39 unităţi comerciale din 11 localităţi a republicii, oficiul central al întreprinderii precum şi la oficiile altor agenţi economici implicaţi în schemele infracţionale. Ca urmare în procesul percheziţiilor, au fost depistate şi ridicate în punctele de comerţ peste 2 000 telefoane mobile, tehnică de calcul, aparate foto, în valoare estimativă de aproximativ 5 mln. lei.
De asemenea, au fost sigilate şi urmează a fi examinate mărfurile depozitate în cele 7 depozite, a căror valoare depăşeşte suma de 150 mln. lei.
Totodată, în cadrul percheziţiei, în safeul din oficiul central au fost depistate şi ridicate mijloace băneşti în numerar de circa 800 mii lei, înscrieri contabile de evidenţă dublă, acte, ştampile a întreprinderilor fantome si companiilor „off - şhore” utilizate în schemele delincvente.
Potrivit MAI, directorul companiei şi persoanele implicate în schemele ilegale riscă de la 3 la 10 ani de pușcărie cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate