Condorii Negri: Muzica care nu transmite un mesaj sau, cel puţin, o stare de spirit, nu merită nici o atenţie
adăugat 22 martie 2012, 14:37, la Cultură • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Am renunţat la ideea de a-mi concentra rândurile în jurul unei singure definiţii. Motivul e simplu. Pentru că e un gen de muzică care mă fascinează şi îmi setează o stare de alertă şi linişte în acelaşi timp, într-o manieră atât de elegantă şi prietenească precum puţine linii melodice au reuşit vreodată.
Versurile desprinse de cuvinte, dezbracă poveşti unice şi sentimentale, care o dată trecute prin sufletul nostru, ne aşteaptă pe celălalt peron de aşteptare. O inexplicabilă dorinţă de a te lăsa îmblânzit de primul vers până la ultimul plâns de chitară.
"Condorii Negri" este o formaţie predestinată pentru un zbor sigur, dincolo de toate graniţele muzicale, vizuale sau spaţiale. Secretul este transparent: uniţi, devotaţi, oameni talentaţi cu o lumină interioară care te dezarmează. E ceva mai mult decât un fel de a spune şi mai puţin decât un fel de a tăcea.
Cum v-aţi prezenta voi înşivă pentru cei care nu ştiu cine sunteţi şi nici ce fel de muzica interpretaţi?
Suntem o echipă constituită relativ recent, de circa jumătate de an. Cel mai important factor care ne-a unit a fost asemănarea izbitoare dintre noi, în ceea ce priveşte viziunea asupra muzicii în ansamblul ei şi, în particular, sensibilitatea faţă de patrimoniul cultural al poporului român cu tot specificul lui. Iar muzica noastră reflectă anume această stare de spirit. Dacă ar fi să ne exprimăm în termeni mai exacţi, genul care ne caracterizează este folk-ul românesc, combinat cu elemente de rock.
Care este istoria numelui formaţiei?
De la bun început, ne-am propus să fim independenţi, să fim liberi în adoptarea propriului stil şi mod de interpretare. Condorii negri reprezintă o specie de vulturi, iar ceea ce îi face speciali faţă alte păsări răpitoare este fidelitatea până la moarte a unuia faţă de celălalt. Este un nume-simbol, pe care am decis să ni-l însuşim, pentru că ne propunem să fim uniţi, puternici, liberi şi, desigur, să ajungem să "zburăm" la mare înălţime.
Câţi membri are formaţia Condorii Negri?
În momentul de faţă, suntem 5: Gheorghe Feghiu, care este compozitor principal şi prima voce, Marcela Graur – clapă, voce, Alexandru Federiuc – chitara solo, voce, Nicolae Federiuc – chitara bass, voce şi Mihai Postoroncă – tobe.
Aţi început anul în forţă cu mai multe piese noi. Cine face piesele voastre?
Majoritatea pieselor pe care le interpretăm în momentul de faţă sunt compuse de Gelu (Gheorghe Feghiu). Tot el este şi autorul textelor. Aranjamentele le facem împreună. Avem şi câteva piese preluate din folclorul naţional, pe care am încercat să le adaptăm la stilul care ne caracterizează.
Textele pieselor voastre au un mesaj pe care vreţi să-l transmiteţi sau sunt rezultatul unor inspiraţii de moment?
Muzica care nu transmite un mesaj sau, cel puţin, o stare de spirit nu merită nici o atenţie. Pentru noi este importantă nu doar linia melodică, ci şi textul, faţă de care manifestăm o atenţie deosebită. Gelu este foarte talentat la acest capitol, uneori compune o piesă într-o singură noapte.
Am ascultat piesele voastre şi sună foarte bine, mult peste ceea ce suntem obişnuiţi: compoziţie, structură, sound, aranjament, cuvinte profunde. Cum are loc procesul de înregistrare a lor?
Suntem destul de exigenţi cu noi înşine, de aceea, de fiecare dată, ni se pare că nu am lucrat suficient de bine, că trebuie să revenim, să refacem ceva. Noi însă ne înregistrăm piesele singuri, în studioul lui Gelu, nu am apelat deocamdată la alte studiouri şi nu am cheltuit bani pentru înregistrări. Cred că acesta este unul dintre marile noastre atuuri.
Am înţeles că trebuie să apară un prim videoclip. Ce ne puteţi divulga cu privire la el. Când o să-l vedem şi unde?
L-am înregistrat în februarie, până acum s-a lucrat la montaj. Teoretic, ar trebui să apară foarte curând. Unde o să fie difuzat? Peste tot pe unde va fi posibil.
Un alt pas important în cariera voastră este lansarea unui prim album. Cum va fi întitulat şi câte piese va conţine?
Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm ca până în vară să lansăm şi primul album. Va conţine 13 sau 14 piese, la care lucrăm la ora actuală. În ceea ce priveşte detaliile tehnice, denumirea şi elementele grafice, nu ne-am gândit deocamdată. Totul depinde de reacţia publicului. El este arbitrul principal. Ceea ce va prinde cel mai bine va fi scos în evidenţă.
Sunteţi în plină pregătire pentru evolua la Bucureşti de Zilele Basarabiei, pe data de 24 martie 2012. Ce înseamnă pentru voi acest eveniment?
Este destul de important acest eveniment, deoarece reprezintă, practic, şi un fel de lansare pentru trupa noastră. Va fi şi un test pentru noi, pentru că e una să cânţi la repetiţie, unde nu te aude nimeni, şi alta e să evoluezi în faţa unui public elevat în materie, cum este cel de la Bucureşti. Credem că va fi bine şi va reprezenta un moment de bun augur pentru evoluţia noastră ulterioară.
Câte piese aţi pregătit pentru concert?
Vom interpreta 7 piese. Dacă timpul ne va permite avem şi rezerve.
Care este următoarea destinaţie?
Paris.
Fiecare formaţie este influenţată de altele, iar dacă este bună, va ajunge la rândul ei să influenţeze altele. Care vă sunt sursele muzicale?
Ne place Phoenix, Pasărea Colibri şi, recunosc, stilul lor ne influenţează, într-o anumită măsură. Totuşi, ne străduim să fim originali şi să creăm un stil propriu şi inconfundabil de la care să se inspire alţii.
Cât de uşor vă este să obţineţi vizibilitate pe piaţă ştiind o creştere din ce în ce mai mare de formaţii şi de numărul de reţele de online streaming?
Avem un mare avantaj faţă de predecesorii noştri – internetul. Ceea ce ne permite să reducem substanţial costurile pentru promovare. În rest, totul depinde de noi, de produsul pe care îl vom oferi publicului. Faptul că formaţiile se înmulţesc în ultima perioadă este un lucru salutabil. Oricum, până la urmă, vor rămâne cei mai buni.
Cat de receptiv este publicul moldovenesc la muzica voastră?
Până acum, am avut doar reacţii pozitive. Publicul de aici, dar şi cel de peste Prut gustă acest stil. Este de-a dreptul curios de ce toată lumea încearcă să facă altceva, ignorând acest patrimoniu cultural imens pe care îl are poporul nostru. Principalul lucru pe care ni-l propunem este să scoatem în evidenţă eroii pe care i-a născut neamul nostru, care sunt ai noştri şi care provoacă vibraţii patriotice. Să ne cântăm istoria şi momentele ei de glorie, să scoatem în faţă frumuseţea lăuntrică a acestui popor, cu ţăranii, satele şi legendele sale. Desigur, nu fără a ne raporta la modernitate. Este foarte mult loc pentru muzică de calitate în ţara noastră, iar aria de inspiraţie este imensă.
Care este planul vostru pentru 2012?
Să spargem tiparele.
Un mesaj pentru iubitorii de folk-rock...
Fiţi cu ochii pe noi şi transmiteţi mai departe.
Mult succes în carieră şi putere de muncă!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲