Consilierul presedintelui Basescu, Eugen Tomac: Ucraina incalca drepturile romanilor
adăugat 08 iunie 2012, 13:29, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Consilierul de stat pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, din cadrul Administratiei Prezidentiale, Eugen Tomac, considera ca adoptarea, in prima lectura, de Parlamentul ucrainean a legii prin care se instituie asa-zisa limba moldoveneasca drept limba regionala, e o negare a identitatii romanilor din Ucraina.
"Ucraina incearca astazi, in anul 2012, sa oficializeze printr-un proiect de lege, statutul asa zisei limbi moldovenesti, limba ce nu exista, de fapt. Acest gest al Ucrainei nu face decat sa divizeze minoritatea romana in "moldoveni" si "romani".
Consider ca Ucraina incearca sa readuca in discutie si sa-si asume o teza stalinista, in conditiile in care aceasta creatie a aparut in perioada interbelica, in 1924, atunci cand a fost creata RASSM (Republica Autonoma Socialista Sovietica Moldoveneasca - n.red)", a declarat Tomac, pentru Ziare.com.
In opinia consilierului de stat, aceasta impartire are ca scop "negarea identitatii romanesti".
"Aspectul privind existenta unei asa zise limbi "moldovenesti" se regaseste si in Constitutia Rep. Moldova, avand la temelie aceleasi intentii de negare a identitatii romanesti a locuitorilor statului vecin. Ori, atat la Chisinau, cat si la Kiev trebuie sa se inteleaga clar ca limba moldoveneasca nu exista, fiind doar o inventie recenta.
In acest context, Ucraina incalca atat normele elementare privind protectia minoritatilor nationale, precum si Carta europeana a limbilor minoritare si regionale la care este parte. Mai mult decat atat, o asemenea abordare manifesta un dispret fata de una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene", a mai transmis Tomac.
"Romania va sustine in continuare faptul demonstrat stiintific, precum ca nu exista limba moldoveneasca, fiind aceeasi cu limba romana, la fel cum nu exista nici minoritate nationala si limba vlaha", a conchis Tomac.
Limba romana, aproape de a dobandi statut special in Ucraina
Rada Suprema a Ucrainei, camera inferioara a Parlamentului de la Kiev, a adoptat, marti, o lege prin care este garantata utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldoveneasca, romana, rusa, belarusa, bulgara, armeana, gagauza, germana, greaca moderna, poloneza, slovaca, maghiara.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲