Creditul promis de Rusia Republicii Moldova nu poate ajunge în această vară
adăugat 08 iulie 2009, 08:30, la Social
Creditul promis Republicii Moldova de Rusia va putea ajunge la destinaţie cel devreme în toamnă şi, în plus, Guvernul va fi obligat să consulte FMI, pentru că de relaţia cu Fondul depinde finanţarea din partea altor creditori internaţionali, inclusiv prin programul SUA Provocările Mileniului.Mihai Manoli, fost ministru al finanţelor şi ambasador al Republicii Moldova la Washington, atenţionează asupra faptului că noul credit nu va putea fi contractat înaintea alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, după care va fi format Parlamentul, apoi Guvernul – proceduri care necesită timp. Într-un interviu acordat pentru buletinul analitic Imedia, editat de Comitetul pentru Libertatea Presei de la Chişinău, Manoli spune că acceptul dat de parlamentarii ruşi pentru acordarea acestui credit nu înseamnă că banii pot veni imediat.
"Urmează să fie parcurse procedurile interne ale Republicii Moldova necesare în acest caz. În primul rând, trebuie modificată Legea bugetului pe anul 2009, potrivit căreia 'la situaţia din 31 decembrie 2009, datoria de stat internă nu va depăşi 3.411,1 milioane lei, iar datoria de stat externă, administrată de Guvern – 841,4 milioane de dolari' ". Însă după contractarea creditului rusesc, datoria va depăşi 1, 3 miliarde de dolari şi astfel va trece cu mult peste plafonul stabilit prin lege. În plus, Guvernul urmează să aprobe acordul de creditare, care apoi trebuie să fie ratificat obligatoriu de către Parlament. Astfel, ne putem aştepta, în cel mai fericit caz, ca banii să ajungă în toamnă”, declară Mihai Manoli.
Parlamentarii ruşi au votat în timp-record acordarea unui credit către Republica Moldova, proiectul de modificare a unor compartimente secrete ale bugetului de stat rus fiind aprobat vineri în Duma de Stat, iar luni în Consiliul Federaţiilor, camera superioară a Parlamentului rus. Creditul a fost acordat în urma unei promisiuni a premierului Vladimir Putin făcute preşedintelui Voronin în cadrul întrevederii pe care cei doi au avut-o la 23 iunie la Moscova de a credita Republica Moldova cu 500 milioane dolari. Prima tranşă de 150 milioane dolari a fost promisă următoarele o lună şi jumătate-două. Analiştii au văzut în acest gest un sprijin electoral deschis al Moscovei pentru Partidul Comuniştilor în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie.
Guvernul de la Chişinău nu face publice detaliile acordării acestui credit, ministrul degrevat al economiei Igor Dodon anunând doar că perioada de graţie, conform unor înţelegeri prealabile, va fi de 15 ani. Rata dobânzii de asemenea nu a fost discutată, însă condiţiile de acordare "vor fi extrem de favorabile Republicii Moldova", după cum spune Igor Dodon, precizând că negocierile pe marginea acestor condiţii "vor fi finalizate spre sfârşitul lunii iulie". Autorităţile au anunţat că cea mai mare parte a creditului va fi utilizată pentru reparaţia şi modernizarea drumurilor şi, parţial, pentru construcţia apeductului Soroca – Bălţi.
Creditul rusesc a fost solicitat după ce guvernul moldovean a ratat semnarea unui acord de creditare cu Fondul Monetar Internaţional, iar Banca Mondială a reziliat contractul de acordare a unui credit pentru recondiţionarea drumurilor din cauza netransparenţei în care a avut loc concursul de selectare a companiei de contrucţie care urma să efectueze lucrările.
Mihai Manoli este de părere că, oricum, Guvernul moldovean va fi nevoit să se consulte cu Fondul Monetar Internaţional, pentru a evita unele animozităţi în relaţia cu acesta. "Să nu uităm că de relaţia cu FMI depinde finanţarea cu alte instituţii internaţionale, inclusiv în programul Provocările Mileniului, care prevede finanţări inclusiv pentru dezvoltarea infrastructurii. Anume această destinaţie ar urma să o aibă creditul rus. Chişinăul va trebui să spună clar dacă vrea să aibă relaţii cu FMI sau nu. Ultimele declaraţii dure la adresa acestei instituţii financiare internaţionale venite din partea unor oficialităţi moldovene, delicat vorbind, nu ne-au făcut bine", spune Mihai Manoli.
La ultima sa conferinţă de presă, preşedintele Voronin a comparat FMI cu o femeie care îşi părăseşte bărbatul. De altfel, la aceeaşi conferinţă de presă Voronin a mai făcut şi alte declaraţii la limita indecenţei şi a limbajului suburban, ceea ce a făcut presa rusă şi cea occidentală să se întrebe dacă preşedintele moldovean este în deplinătatea capacităţilor sale mintale.
Mihai Manoli spune că acest credit rusesc ar putea întruni nu doar condiţii economice, dar şi politice. "Pe când eram ministru al finanţelor am respins mai multe credite tehnice, pentru că acestea în multe cazuri îngustează mult spaţiul de manevră al Guvernului. Dacă luăm în considerare doar cifrele, datoria guvernamentală va creşte cu circa 60 la sută. Este totuşi o creştere mare. Federaţia Rusă devine astfel cel mai mare creditor al Moldovei", spune Manoli.
Agenţia de ştiri Info-Prim Neo scrie că soldul datoriei externe a Republicii Moldova, la 30 iunie, era de 775,1 milioane de dolari.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲