Crestinii sarbatoresc astazi "Adormirea Maicii Domnului"
adăugat 15 august 2011, 11:06, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Adormirea Maicii Domnului" este cunoscuta si sub denumirea de "Sfanta Marie Mare" sau "Uspenia" si este pregatita printr-un post de doua saptamani, al treilea din an, dupa postul Sfintelor Paste si postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
Sarbatoarea aminteste de trecerea la cele vesnice a Fecioarei Maria, trupul si sufletul sau fiind luate la ceruri de insusi Iisus Hristos.
Se spune ca Fecioara Maria a fost anuntata de Arhanghelul Gavril ca va adormi si ca trupul sau se va inalta la ceruri.
Traditia spune ca dupa ce si-a pregatit toate cele necesare inmormantarii si si-a luat ramas bun de la cei apropiati, Maica Domnului s-a rugat spunanad "faca-se voia Fiului meu si Dumnezeului meu, Fiule in mainile Tale imi dau duhul meu", dupa care a murit. De asemena se spune ca de fapt a fost o adormire, nu moarte, de unde vine si numele sarbatorii "Adormirea Maicii Domnului".
In aceasta zi la manastirile din intreaga tara care poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului" se fac lungi pelerinaje.
De asemenea, datinile spun ca in aceasta zi femeile trebuie sa duca la biserica prune, struguri si faguri de miere care trebuie sfintite si apoi impartite pentru pomenirea sufletelor mortilor.
O alta traditie spune ca in aceasta zi trebuie culese flori si plante care trebuie puse la icoana Sfintei Fecioare. Aceste plante sunt considerate bune in tratarea bolilor. Superstitiile spun ca daca in aceasta zi infloresc trandafirii toamana va fi lunga si frumoasa.
In Romania exista peste 2 milioane de locuitori care poarta numele de Maria, Mariuta, Marian, Mariana sau alte derivate din acest nume.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲