Cu ţeava spre UE
adăugat 18 august 2009, 07:38, la Social
Tanc sovietic, la graniţa cu România, renovat din bani veniţi din RusiaCu ocazia împlinirii a 65 de ani de la operaţia Iaşi-Chişinău, au fost demarate lucrările de renovare ale tancului sovietic, situat între satele Leuşeni şi Nemţeni, care îşi are îndreptată ţeava spre România. Cheltuielile, de circa 2 mil. lei, au fost suportate de către compania rusă Lukoil şi guvernatorul localităţii Volgograd din Rusia. Tronsonul de drum aferent monumentului a costat 800.000 de lei, bani luaţi din fondul de drumuri la indicaţia ministrului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Vladimir Baldovici, născut în satul Nemţeni.
„România era duşmanul Uniunii Sovietice atunci când a fost pus tancul”
Tancul este situat între satele Leuşeni şi Nemţeni, raionul Hânceşti, pe o colină, la o înălţime de 160 de trepte. Acesta are ţeava îndreptată spre România, „care era duşmanul Uniunii Sovietice atunci când a fost pus tancul, scos din râul Prut în anul 1967”, spune oarecum ruşinat Nicolae Secrieru, locuitor din satul Bujor, care a participat la renovarea monumentului. „În 1968, tancul a fost înălţat pe acest deal şi era un monument tare frumos, dar în ultima vreme a fost uitat”, îşi continuă gândul Nicolae Secrieru.
Sâmbătă, 15 august, lucrul era aproape pe sfârşite. Din cele circa 20 de persoane care au participat la renovare, au mai rămas cinci muncitori, care trebăluiau lângă o fântână. Două femei vopseau perimetrul de lângă stela proaspăt construită, iar sus, unde stă vajnicul tanc, trei muncitori înfruntau înălţimea pentru a împrospăta vopseaua de pe tanc. „Monumentele au fost reparate pe banii unei organizații din Rusia”, menționează muncitorul.
Nicolae Guțul, directorul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Slavilor în Republica Moldova „VECE”, a declarat pentru JURNAL că, în luna aprilie 2008, la întrunirea organizaţiei au participat diplomaţi din Rusia, Ucraina, Belarus şi s-a propus restaurarea tancului de la Leuşeni, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la desfăşurarea operaţiunii Iaşi-Chişinău. „Acest monument era lăsat de izbelişte şi am propus să îl renovăm, aşa cum am restaurat Memorialul „Eternitate” din Chişinău”, menţionează Nicolae Guţul.
Reamenajarea a costat 2 milioane de lei
Finanţarea acestei lucrări a fost făcută din banii veniţi din Rusia. „Guvernatorul regiunii Volgograd şi firma Lukoil au investit 5 milioane de ruble, echivalenul a 2 milioane de lei, pentru restaurarea acestui monument”, spune Guţul. „Şi Ministerul Construcţiilor s-a implicat în acest proces, prin restaurarea tronsonului de drum aferent monumentului”, menţionează preşedintele „VECE”.
Gheorghe Mardari, primarul satului Nemțeni, spune că aici era un loc impracticabil, din cauza arbuștilor și a ierbii care au crescut. „Cei de la „Spaţii verzi” au defrișat terenul, apoi un grup de oameni, de la Administraţia Drumurilor, prin ordinul ministrului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Vladimir Baldovici, a reparat drumul, întreprinderea „Franzeluța” a construit cele două fântâni care vor fi o sursă de apă pură pentru cei ce vor trece pe aici”, susține primarul. „La restaurarea acestui monument au participat circa 20 de muncitori, plus persoanele care au renovat drumul”, a mai menționat Mardari.
Reparaţia drumului a costat 800.000 lei
Surse demne de încredere din cadrul Administraţiei Drumurilor, care au solicitat protecţia anonimatului, au declarat pentru JURNAL că acest tronson de drum a fost reamenajat din resursele fondului rutier de pe lângă Administrația Drumurilor și a costat circa 800.000 lei. Solicitat să comenteze aceste cifre, Vladimir Baldovici nu a fost de găsit.
Localnicii sunt încântaţi de noua faţadă a tancului. „Tatăl meu a luptat în acel război şi mulți alţi oameni care au murit, în amintirea lor este construit acest monument”, spune Nicolae Secrieru, din satul Bujor. „În Anglia sunt muzee pentru oameni buni şi pentru cei răi, dacă vrea careva poate să depună flori, dacă nu, poate să treacă pe alături”, menţionează primarul satului Nemţeni.
Fiind în trecere pe lângă monument, două femei spun că este un monument frumos şi se mândresc că a fost renovat. „Locuiesc la marginea satului Leuşeni şi în fiecare dimineaţă când mă trezesc văd acest tanc, dar acum am trecut pe alături, am venit să văd ce au făcut şi vreau să vă spun că este un lucru tare frumos, care va fi vizitat de mulţi oameni”, menţionează Elena Găină. „A fost un război în care şi-au pierdut viaţa mulţi săteni de ai noştri, iar noi nu trebuie să-i uităm”, a conchis Găină.
„În cele trei luni de lucru, a fost construit un monument din piatră, improvizate două tranşee de pe timpul celui de al doilea război mondial şi planificăm ca în viitorul apropiat să demareze construcţia unui restaurant aici, care va atrage mulţi oaspeţi la acest muzeu”, explică primarul. „Satul Nemţeni mai are şi un cimitir unde sunt îngropaţi ostaşii români care au participat la cel de-al doilea război mondial şi am rugat autorităţile române să ne ajute la restaurarea acestuia, dar până la acest moment nu am primit niciun răspuns”, susţine primarul satului.
"Stau de multe ori şi mă întreb " - ca stai sunt sigura, dar ca si te-ai intrebat ... nu cred ca .. ai incercat .......
"îi cunosc bine pe basarabeni şi ştiu ce spun " - pot sa-ti spun doar ca cunosti foarte putine .... si nici nu stii ce spui .....
Bafta,frate român huşean din Huşi, România
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲