Cum arată Reichstag-ul de 9 mai
adăugat 09 mai 2011, 16:01, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
„Pozdavrealiu tebea s praznicom. Ia seichas pered Reistagom“. Așa cuvinte le puteai auzi astăzi în Berlin. 9 mai nu este sărbătoare oficială în Germania. Nemții lucrează. Ei fac din Germania una din cele mai prospere țări din lume. Ei nu fac fascism și nici nu construiesc cel de al nu stiu care Reich. Nici presa nu dă prea mare importanță acestei zile. Toți vor să uite trecutul rușinos. Hitler și nazismul sunt teme aproape tabu.
Rușii au împânzit astăzi orașul. Îmbrăcați cu tricouri „S dniom Pobedy“ și cu „Gheorghevskaia Lenta“ în piept. Au venit de peste tot, atât din Berlin cât și din Rusia. Pentru ei e victorie, pentru alții îi înfrângere și rușine. În Berlin sunt mai multe monumente ale oștașilor sovietici în care sunt îngropați peste 30 000 de oameni. Oameni de diferite națiuni, inclusiv și moldoveni.
Ce au făcut rușii după ce au învins în Berlin? Au construit monumente. Ce au făcut nemții după ce au pierdut? Au început să reconstruiască totul. De ce? Pentru a demonstra la toți că ei sunt oameni de treabă, cu verticalitate, și pot să construiacă nu numai să distrugă. Ei și azi lucrează ca să își facă orașul frumos și înfloritor. Berlinul este nespus de verde. Până a veni aici am crezut că numai Chișinăul este așa de verde. Cred că am greșit. Aici e mult mai verde.
Mai jos vedeți poze din Berlin făcute la 9 mai. La 66 de ani după sfârșitul unui război dureros.
P.S. Noi tot avem o temă tabu. Buneii noștri. Pentru mulți din ei războiul s-a terminat mult mai târziu. Străbunelul meu, ofițer în rezervă a armatei române, a luptat la începutul războiului pentru trupele române. După ce România a trecut împotriva nemților el a fost luat și pentru a-și spăla păcatele a fost aruncat pe prima linie. Așa se proceda cu moldovenii care au luptat de partea românilor. În prima luptă a fost la un pas de moarte. CONTINUAREA AICI
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲