Cum explica Academia Oamenilor de Stiinta din Romania titlul de academician acordat lui Traian Basescu: Ne-a dat sediu si ne-a facut bugetari
adăugat 11 martie 2010, 21:36, la Istorie / Ştiinţă
Presedintele Traian Basescu este de joi, 11 martie, academician de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania. Reprezentantii Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania sustin ca meritele presedintelui ar fi ca a asigurat Academiei un sediu pe cand era primar si ca, in calitate de sef al statului, a semnat legea prin care AOSR devine institutie bugetara. Reprezentantii aceleiasi institutii sustin ca au primit acceptul Administratiei Prezidentiale si ca urmeaza ca presedintele sa stabileasca o data la care sa isi ridice titlul si sa tina un discurs.
Propunerea ca presedintele Basescu sa devina membru de onoare a fost aprobata, joi, in cadrul Adunarii generale a membrilor Academiei Oamenilor de Stiinta. Secretar stiintific al Academiei Oamenilor de Stinta, Doru-Sabin Delion a explicat pentru HotNews.ro ca presedintele Traian Basescu are doua mari realizari pentru care a fost numit membru de onoare al academiei. “Prima ar fi aceea ca dumnealui, pe vremea cand era primar, a asigurat sediul Academiei. Un al doilea motiv pentru care primeste aceasta distinctie este si aceea ca, tot dumnealui, a semnat legea prin care Academia Oamenilor de Stiinta a devenit institutie bugetara”, a declarat Doru-Sabin Delion.
El a mai adaugat ca propunerea a fost mai intai analizata de Consiliul Stiintific al institutiei si in Adunarea Generala a Oamenilor de Stiinta. Secretarul stiintific, Doru-Sabin Delion, sustine ca institutia a notificat si Administratia Prezidentiala si ca din partea Presedintiei ar fi primit un raspuns pozitiv. “Este o cutuma ca in astfel de ocazii sa se organizeze si o ceremonie”, a mai explicat Doru-Sabin Delion. Data la care presedintele Basescu va fi innobilat cu titlul de academician de onoare nu este fixata. Pana la data publicarii articolului, Administratia Prezidentiala nu a raspuns solicitarilor HotNews.ro.
George Emil Palade a fost membru de onoare al AOSR. Printre membrii de onoare ai Academiei s-au numarat mai multi laureati ai premiului Nobel - Louis de Broglie (fizician francez), Werner-Karl Heisenberg (fizician german), Jean Perrin (fizician francez) sau Paul Sabatier (chimist francez).
Prin acest titlu, presedintele Traian Basescu se va alatura si unor personalitati publice precum Ion Iliescu, Nicolae Danila, Aurelian Emil Sandulescu, Eugen Ovidiu Chirovici, IPS Teodosie, Ecaterina Andronescu, Ion Cristoiu, Ioan Scurtu, Constantin Balaceanu Stolnici, Razvan Theodorescu.
- “Nu stiu care este fundamentul stiintific al acestei... Asa a fost primit si Ceausescu, si Elena Ceausescu in Academie, deci eu pot sa ma jenez ca sunt membru intr-o asemenea Academie”, a declarat Ion Iliescu citat de Mediafax.
- "Este o alegere putin cam stranie, dar daca cei din conducerea Academiei Oamenilor de Stiinta au decis, asa e alegerea lor. Poate era mai potrivita o diploma sau ceva de genul acesta. In general, chiar membrii de onoare se aleg din randul oamenilor de stiinta pentru ca vorbim de o academie de stiinta. Eu nu am participat la nici un fel de deliberari, dar e decizia celor din conducere”, a declarat pentru HotNews.ro, Razvan Theodorescu, membru al AOSR si membru al Academiei Romane.
Potrivit regulamentului de organizare al AOSR “membrii onorifici sunt acei membrii de onoare cărora li s-a acordat acest titlu, in semn de respect, de consideraţie pentru merite deosebite, care indeplineşte şi o funcţie, o sarcină, fără a fi atribuit, (membru de onoare neindemnizat).” Acelasi statut prevede si ca membrii de onoare pot primi o indemnizatie de merit dar numai cu aprobarea AOSR.
Atat presedintele Basescu cat si Ion Iliescu au fost premiati de catre AOSR in 2003. Ion Iliescu primind insa un premiu mai valoros (Premiul „Nicolae Teodorescu), Traian Basescu nu a primit decat o diploma de excelenta si o placheta aurita.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲