Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:38

 

Cum să-ţi depăşeşti condiţia de rob // MEMORIE

adăugat 27 martie 2012, 12:44, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

ion-varta,emanuil-gavrilita,ziarul-basarabia,constantin-stere,

Emanuil Gavriliţă, unul dintre fondatorii ziarului „Basarabia”

Sâmbătă, 24 martie, s-au împlinit 105 ani de la apariţia ultimului număr (79) al ziarului „Basarabia” (1906–1907), prima publicaţie periodică de limba română din provincia dintre Prut şi Nistru.

În scurta perioadă de activitate, 11 luni, acest ziar a înscris o veritabilă pagină de istorie, poate una din cele mai frumoase, a luptei pentru drepturile naţionale ale populaţiei majoritare româneşti din această provincie supuse unei crunte politici de deznaţionalizare şi asimilare pe durata unui secol de ocupaţie imperială rusă.

Prietenia şi legământul

Protagoniştii acestei temerare acţiuni au fost doi inimoşi basarabeni pe care îi lega o sinceră prietenie, dar şi un scop nobil – emanciparea naţională şi socială a conaţionalilor lor. E vorba despre doi români din judeţul Sorocii – Constantin Stere şi Emanuil Gavriliţă –, primul născut la Ciripcău (după alte mărturii, la Horodişte), iar celălalt – la Nicoreşti, Băxani.

Pe scurtătură, distanţa dintre aceste localităţi ar fi ceva mai mult de zece km. Chiar dacă sunt născuţi în perioade diferite (E. Gavriliţă, în 1847, iar C. Stere – în 1865), şi-au petrecut copilăria pe aceleaşi meleaguri. Faptul că ambii aveau aceeaşi profesie – cea de jurist – a constituit de asemenea o circumstanţă importantă a apropierii lor.

Însă elementul decisiv care i-a determinat să se apropie au fost bineînţeles idealurile nutrite de cei doi soroceni. Respectul şi încrederea reciprocă i-au determinat să facă un legământ atunci când au decis să lanseze prima publicaţie periodică de limba română, cu un generic atât de scump pentru amândoi – „Basarabia”.

Şansa şi experienţa

Bogata experienţă de avocat pe care o avea Emanuil Gavriliţă, a contat enorm în reuşita proiectului asupra căruia consimţiseră cei doi. Cunoaşterea temeinică a legislaţiei ruseşti de către Gavriliţă era o garanţie în plus a succesului comun. Asemenea competenţe constituiau o pavăză bună pentru evitarea unor coliziuni neplăcute cu cenzura şi justiţia imperiului. Alegerea lui E. Gavriliţă ca director-editor al ziarului era dictată şi de faptul că acesta, în perioada 1902–1903, a întreprins eforturi susţinute pentru a obţine aprobarea autorităţilor pentru editarea unui ziar de limbă română.

În acest scop, el a efectuat câteva călătorii la Sankt Petersburg, dar fără succes. Responsabilii din capitala imperiului au respins demersurile sale. Nu s-a resemnat după aceste insuccese, dimpotrivă, a încercat să obţină aprobarea pentru tipărirea unei reviste săptămânale cu o tematică strict gospodărească. Dar şi de această dată demersul său nu a avut sorţi de izbândă.

Şansa de a lansa o publicaţie periodică în română va apărea în toiul primei revoluţii ruse, după emiterea de către împăratul Nikolai II a Manifestului din 17 octombrie 1905, prin intermediul căruia au fost declarate mai multe libertăţi democratice: libertatea cuvântului, tiparului, întrunirilor etc.

Formarea echipei

După stabilirea unui plan de acţiuni de către C. Stere şi E. Gavriliţă, au fost reluate demersurile pentru obţinerea aprobării autorităţilor pentru tipărirea ziarului. Autoritatea enormă de care se bucura E. Gavriliţă în capitala Basarabiei a constituit o şansă în plus pentru obţinerea avizului pentru editarea ziarului.

E ştiut că C. Stere, pe atunci profesor la Universitatea din Iaşi, a venit în câteva rânduri la Chişinău sub pretextul participării sale, ca avocat, într-un proces judiciar cu privire la moştenirea averii boierului Calmuţchi. Scopul principal al prezenţei sale în capitala Basarabiei însă era anume inaugurarea activităţii ziarului „Basarabia”.

Implicarea plenară a avocatului Emanuil Gavriliţă a fost una cu conotaţie decisivă. Acesta a reuşit să adune echipa ziarului, destul de pestriţă ca orientare politică şi opţiuni. Cu toate acestea, graţie eforturilor depuse de cei doi protagonişti ai acestui proiect, a fost posibilă coagularea unei echipe robuste: Ion Pelivan; fraţii Ion şi Theodor Inculeţ; Pan Halippa; Alexis Nour; Mihail Vântu, Nicolae Popovschi; fraţii Nicolae şi Vasile Florov; Vasile Harea; Gheorghe Stârcea; Alexie Mateevici; Tudose Roman; Sergiu Cujbă.

Cauza interzicerii ziarului

Ziarul „Basarabia” a pledat consecvent pentru repunerea românilor basarabeni în drepturile lor naţionale, suprimate de autorităţile imperiale: utilizarea limbii române în administraţie, justiţie, învăţământ, biserică; restabilirea într-o formulă mai amplă a autonomiei administrative de la 1818.

Curajul de a afirma apartenenţa populaţiei majoritare din ţinut la neamul românesc a provocat o ură viscerală din partea autorităţilor imperiale. Acestea au acuzat frecvent publicaţia de promovare a ideii de separare a Basarabiei de Rusia şi de unire cu România. De fapt, această acuzaţie a şi constituit principala cauză a interzicerii ziarului. Rolul pe care l-a jucat această publicaţie periodică a fost unul imens, creând un precedent în mişcarea naţională a românilor basarabeni.

Theodor Inculeţ, mulţi ani mai târziu, a invocat un caz destul de sugestiv care îl caracterizează cel mai bine pe directorul „Basarabiei”: „Ne-am grupat în jurul bătrânului Em. Gavriliţă, editorul „Basarabiei”. Ce mare inimă de român bătea în acest luptător înflăcărat! Câteodată, un crâmpei spontan îl caracterizează pe om mai mult ca o atitudine întreagă. Mi s-a întipărit în memorie o scenă. Mi-aduc aminte cu câtă indignare ne povestea odată la redacţie: «În casa lui N.N. nu mai calcă piciorul meu. Închipuiţi-vă, o cucoană într-o conversaţie rusească, la un moment dat, se exprimă: «Am fost la N.N. – totul mergea binişor, dar deodată, au început a gâgâi pe moldoveneşte».

Am sărit ca ars: «Сe înseamnă, duduie, a gâgâi pe moldoveneşte? Limba moldovenească este o limbă ca şi alte limbi şi, poate, şi mai nobilă». Am plecat cu indignare şi nu mai calc pe acolo”.


Autor: Ion Varta
Sursa: jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.5314 secunde