Cutremurul din Pacific: Tsunami avansează cu viteza unui avion cu reacţie - VIDEO
adăugat 27 februarie 2010, 21:28, la Social
Tsunami declanşat de cutremurul puternic care a afectat Chile în noaptea de vineri spre sâmbătă avansează în Pacific cu viteza unui avion cu reacţie, respectiv cu peste 700 de kilometri pe oră, a declarat pentru AFP un expert american în mişcări telurice.
Profesor de geologie la universitatea din Colorado, Roger Bilham a calculat că în mijlocul Pacificului masa de apă conţinută de val, pe care el a estimat-o la circa patru kilometri grosime, se va lovi de coastele arhipelagului Hawaii cu o viteză de 200 de metri pe secundă, respectiv 720 de kilometri pe oră.
"În mijlocul oceanului, valul avansează cu viteza unui avion cu reacţie", a precizat el. "Amplitudinea valului este mai mică, dar ea poate urca la cinci sau zece kilometri în apropierea Japoniei şi a Filipinelor", a estimat el.
Numeroase ţări din Oceanul Pacific au fost plasate în stare de alertă de tsunami după cutremurul cu magnitudinea de 8,8 produs sâmbătă în Chile şi soldat cu 147 de victime, potrivit unui bilanţ provizoriu.
Cutremurul a avut loc în largul coastelor chiliene în zona de "subducţie", respectiv acolo unde două plăci tectonice s-au întâlnit şi au alunecat una sub alta. Tsunami care a provocat moartea a 220.000 de persoane în Oceanul Indian în 2004 s-a declanşat în mod similar.
"Cutremurele din zonele de subducţie provoacă tsunami mari în lume deoarece fundurile marine încep să se mişte ca un piston, ridicând şi coborând apele pe o lungime de cel puţin 100 de kilometri şi o lăţime de cel puţin 50 de kilometri", a detaliat Roger Bilham.
Institutul american de geofizică USGS a estimat că un tsunami ar putea ajunge în Hawaii în jurul orei locale 11.00 (23.00 ora României).
Potrivit lui Bilham, valurile ar urma să ajungă în Japonia după şapte ore.
Un tsunami de 2,34 metri loveşte coasta chiliană
Un tsunami măsurând 2,34 metri a lovit sâmbătă dimineaţă oraşul chilian de coastă Talcahuano, în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,8 produs în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, a anunţat Centrul de alertă în caz de tsunami pentru Pacific.
Valul a lovit acest oraş, precum şi alte zece localităţi de coastă din centrul ţării, la ora 06.53 GMT (08.53 ora României), la circa 20 de minute după cutremurul care a zguduit centrul ţării, a anunţat centrul.
Avertisment de tsunami pentru Coasta de Vest a SUA şi litoralul Columbiei Britanice
Un avertisment privind riscul de producere a unui tsunami a fost emis sâmbătă pentru Coasta de Vest a Statelor Unite şi regiunile de litoral ale provinciei canadiene Columbia Britanică, după cutremurul din Pacific.
Centrul american pentru alerte de tsunami pe coasta de Vest şi Alaska a emis un avertisment care vizează zona de litoral, de la graniţa cu Mexicul până în Alaska, trecând prin statele americane Oregon şi Washington şi provincia canadiană Columbia Britanică.
Avertismentul indică faptul că "un tsunami capabil să antreneze curenţi puternici sau valuri periculoase pentru persoanele care se află în apă sau în apropierea imediată a acesteia este iminent şi aşteptat", precizează Centrul de alertă, adăugând că nu sunt aşteptate inundaţii majore.
"Curenţii riscă să fie periculoşi pentru înotători, ambarcaţiuni şi infrastructura de pe litoral, timp de mai multe ore după sosirea primului val", adaugă comunicatul oficial.
Valurile ar putea ajunge la La Jolla (California) în jurul orei locale 12.02 (22.02, ora României).
Valuri seismice în Noua Zeelandă şi Polinezia Franceză
Un prim val de 20 de centimetri generat de seismul cu magnitudinea 8,8 din Chile a ajuns sâmbătă în Noua Zeelandă, în timp ce în arhipelagul Marchize a fost înregistrată o serie de valuri de aproape 2 metri, care nu au provocat pagube majore.
Arhipelagul Marchize, aflat la nord-est de Polinezia Franceză, a înregistrat sâmbătă, între orele locale 7.00 şi 8.00 (19.00 - 20.00, ora României), o serie de valuri seismice de aproape 2 metri. Mai multe ambarcaţiuni au fost uşor avariate, însă nu au fost înregistrate victime sau pagube importante.
Marea s-a retras, în unele locuri, cu 15 metri între două valuri succesive, provocând vârtejuri.
Insulele Tahiti şi Moorea, unde este concentrată cea mai mare parte a populaţiei polineziene, fuseseră afectate, în jurul orei locale 8.00 (20.00, ora României), de câteva valuri de mai puţin de 50 de centimetri. Un alt arhipelag al Polineziei Franceze, Gambier, înregistrase, cu două ore mai devreme, un val de mai puţin de un metru, care nu a provocat pagube importante.
În Tahiti şi în celelalte insule polineziene circulaţia la mai puţin de 500 de metri de coastă este interzisă încă de sâmbătă dimineaţa, iar şcolile sunt închise. Portul din Papeete a fost evacuat, iar o cursă Air Tahiti Nui, care urma să aterizeze sâmbătă dimineaţă în Tahiti, a fost deviată către Hawaii.
Sute de mii de persoane au fost evacuate către zonele înalte din Tahiti, dar unii dintre locuitorii din zona de coastă au refuzat să îşi abandoneze locuinţele, temându-se că acestea vor fi jefuite.
În Noua Zeelandă, un prim val seismic de circa 20 de centimetri a atins coastele de est duminică dimineaţă. Întreaga coastă neo-zeelandeză este expusă riscurilor de tsunami, care pot atinge înălţimi de până la trei metri.
Cele mai puternice valuri urmează să ajungă pe coasta de Est, în principal în insulele Chatham şi peninsula Banks, în apropiere de Christchurch, la şase - 12 ore după primul val provocat de seismul din Chile, conform unui comunicat al Ministerului Apărării Civile şi Situaţiilor de Urgenţă.
În insulele Chatham, locuitorii au fost evacuaţi în zonele înalte încă înainte de primul val.
Japonia, Australia, Filipine şi mai multe ţări din Asia, America Latină şi din zona Pacificului s-au aflat sâmbătă sub incidenţa unei alerte de tsunami, după cutremurul din Chile, soldat cu moartea a cel puţin 147 de persoane.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲