Cel mai mare cotidian olandez, despre Moldova ca destinație turistică: Tărâm uitat la frontiera de Est
adăugat 02 iunie 2015, 13:19, la Cultură • Articol publicat de Dumitru Pelin
O țară a vinului, uitată la frontiera de Est a Europei, dar care în mod cert merită a fi vizitată - așa a fost descrisă Republica Moldova de cel mai mare cotidian olandez, De Telegraaf.
Rubrica la care a fost plasat articolul se numește „O săptămână în Moldova”. Iată cum a văzut reporterul olandez țara noastră (traducere neoficială):
Cartul de golf străbate cu viteza maximă tunelurile întunecate. Pe stânga și pe dreapta stau butoaie mari cât vagoanele de tren. Aerul rece pătrunde sub hainele noastre de vară. ”Ne aflăm acum nouăzeci de metri sub pământ”, ne anunță ghidul nostru Veronica, deîndată ce cartul se oprește. "După cum vedeți, aici este umed și frig. Acestea sunt condițiile perfecte pentru vinul spumant". În urma ei se află mii de litri de spumant îmbuteliat şi așezat pe stelaje.
Cricova este unul dintre cel mai mare beci din lume. În trecut aici se extrăgea piatra cu care a fost construită capitala Moldovei - Chișinău. Actualmente Cricova găzduiește tuneluri arcuite de 70 de kilometri în total! - 9,3 milioane sticle de vin, inclusiv articole de excepție, cum ar fi colecția privată a lui Hermann Göring, care a fost mâna dreaptă a lui Hitler, care a fost adusă aici în 1945 din Berlin de către Armata Roșie.
Veronica ne arată o sală de dineuri subterană enormă. "Pe timpul Uniunii Sovietice, aici se organizau recepții de stat". Și în prezent aici sunt discutate chestiuni politice pe parcursul vizitelor prim-miniștrilor sau șefilor de state. Unii din liderii mondiali care au fost oaspeți la Cricova, dispun aici de colecțiile proprii de vin. Colecțiile de vin ale lui Angela Merkel, Herman van Rompuy și Vladimir Putin sunt plasate una lângă alta. Colecția celui din urmă este probabil puțin mai mare decât a celorlalți.
Țara vinului
Odată ieșiți la lumina soarelui, ne aștepta ghidul Natalia Alhazov să ne arate mai multe lucruri ale companiei care se află la suprafața pământului. ""Mănâncă, Bea și Iubește" este mottoul companiei noastre”, ne spune ea cu zâmbet, referindu-se la titlul celebrei cărți de călătorie "Mănâncă, Roagă-te, Iubește" a lui Elizabeth Gilbert. ”Moldova este țara vinului. Zece procente din teritoriul nostru este destinat viticulturii. În pofida faptului că teritoriul țării noastre nu este mare, suntem printre primii 25 de țări producătoare din lume.” Cuvintele ei sunt confirmate de peisajul prin care șerpuiește autobuzul. Vița de vie plantată în mod îngrijit în rânduri poate fi văzută cât poți cuprinde cu ochii. Pomii de nuci se înşiră de-a lungul drumului îngust asfaltat.
După teritoriu Moldova este la fel de mare ca şi Belgia, și este situată între doi ”giganți” România și Ucraina. Numărul turiștilor din Occident este mic, însă această tendință încet se schimbă.
Cursul european
Câțiva ani în urma a avut loc o schimbare bruscă. Moldova a luat cursul European și a semnat un Acord cu Uniunea Europeană. Rusia brusc nu a mai dorit vin din ”curtea sa” însorită. "Aceasta a fost o lovitură dură pentru vinificatori", spune Alexandru Luchianov de la o vinărie de lângă Crocmaz, Ștefan Vodă. El face parte din noua generație de producători de vin care produce vinuri de calitate, dar pune accent din ce în ce mai mult pe turism. "Din cauza embargoului impus, noi am devenit mai inovativi", spune Luchianov. "Motivația de a produce vinuri și mai bune este mare ca niciodată. Exportăm mai mult în Europa. Am construit un local special unde vizitatorii pot gusta vin, dar și se bucura de împrejurimile frumoase.
În afara turismului vinicol, agroturismul este un alt atu promiţător al Moldovei. Orheiul Vechi este un loc natural de o valoare arheologică mare cu așezăminte tradiționale, care este situat într-o luncă străbătută de râul Răut. Casele au garduri pictate frumos fără excepţie. Copii se joacă cu sticle goale în jurul fântânii.
Hambarul balnear
În Butuceni, la poalele unei mănăstiri cioplite în piatră, Anatolia Botnaru gestionează o Eco-pensiune.
"Tot ceea ce mâncăm și bem este produs în localitate sau la gospodăria noastră proprie", spune el, între timp ce un cioban și turma sa de oi trec pe alături. Animalele agitate lasă un nor de praf după ele. ”Acest nisip puteți să-l spălați seara în bazin”, râde Botnaru. Cei prezenţi se uită împrejur cu uimire. Într-un hambar vechi se află un centru balnear. Acesta este un hambar de 4 stele! Seara se gătește împreună, se interpretează cântece și se consumă vin de casă. Soarele care apune aruncă o strălucire roșie pe dealurile verzi. Moldova ar putea fi considerată o destinație care nu este în totalitate pregătită, dar ingredientele pe care le oferă sunt naturale și uneori foarte surprinzătoare: în mod definitiv merită să încercaţi să vizitaţi această țară.
Înapoi în URSS
Regiunea transnistreană este o istorie separată: o mică porțiune de pământ pe partea stângă a Nistrului. Oficial aparține Moldovei, dar în 1990 a pledat unilateral pentru independență. Ca urmare s-a întâmplat aşa că Transnistria este cu Rusia şi nu cu Moldova vorbitoare a limbii române. În regiunea transnistreană se vorbește Rusa, dispune de parlament și monedă proprie. Situația este
tensionată din punct de vedere politic, dar viața de zi cu zi merge ca de obicei. Capitala Tiraspol (70 km de la Chișinău) atrage mulți turiști, deoarece simbolismul comunist este aici un lucru obișnuit: nu există panouri publicitare occidentale, dar există ciocane, seceri și monumente sovietice. Aici, de asemenea, există o uzină faimoasă de brandy și o cetate din secolul al XVI-lea. Transnistria Tours (transnistria-tours.com) este una din agențiile de turism din Chișinău care oferă tururi în Tiraspolul.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲