De unde provine semnul dolarului?
adăugat 01 aprilie 2010, 06:45, la Istorie / Ştiinţă
La 23 de ani, antreprenorul a trecut Atlanticul, s-a stabilit in orasul Carlisle, din statul american Pennsylvania si a devenit un comerciant important cu Indiile de Vest.
Si-a dezvoltat rapid afacerile si s-a mutat in Lousiana, unde a devenit foarte bogat, datorita comertului si plantatiilor. Astfel, Pollock a capatat mare influenta in Congresul american si a reusit sa deruleze afaceri importante cu spaniolii, in moneda lor, peso.
De altfel, se pare ca de aici vine si semnul dolarului. In documentele sale, omul de afaceri folosea abrevierea 'ps' pentru peso, care, din cauza scrisul sau, a ajuns sa semene cu actualul simbol al dolarului, $.
Acest semn se pare ca a fost folosit, pentru prima data, pe data de 1 aprilie 1778, de catre Pollock, intr-o factura trimisa congresmanului Robert Morris. Acesta din urma a preluat simbolul, raspandindu-l la scara larga si in actele guvernamentale.
Simbolul a fost acceptat drept semn al dolarului american de abia in 1797, intr-o carte a lui Chauncey Lee.
Teorii alternative
Tot legata de peso, moneda spaniola, folosita, in prezent, in America de Sud, este o alta teorie, conform careia simbolul $ a fost, la origini, un 8 taiat de o bara, avand in vedere ca, pe acea vreme, peso era divizat in monede de 8.
Acestea erau reprezentate in scris sub forma P8 sau /8/, care, ulterior a ajuns un 8 taiat de doua bare, iar apoi a fost simplificat, renuntandu-se la o bara.
De asemenea, unii cred ca simbolul provine de la monedele batute la monetaria spaniola din Potosi, unde se facea cea mai mare parte din monedele de argint. Acestea erau numite PTSI, literele fiind scrise toate unele peste altele, astfel incat parea un S in jurul unui T.
Inca o teorie atribuie simbolul dolarului monedei folosite de Marea Britanie pana in 1971, shillingul, pentru care se folosea, in scris fie litera 's' si simbolul '/'.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲