Decomunizarea
adăugat 26 noiembrie 2009, 01:46, la Social
11 ambasadori moldoveni, numiţi în perioada guvernării comuniste, au fost rechemaţiMai mult de jumătate dintre misiunile diplomatice ale R. Moldova peste hotare au rămas fără ambasadori. În ultimele săptămâni, Guvernul Filat a rechemat mai mulţi şefi ai misiunilor diplomatice moldoveneşti de peste hotare pe motiv că aceştia nu sunt profesionişti şi nu promovează eficient imaginea R. Moldova în străinătate. Potrivit vicepremierului Iurie Leancă, tot el ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, noii ambasadori vor fi numiţi doar după ce vor fi rechemaţi toţi diplomaţii vechi.
12 ambasadori rechemaţi
Noul guvern a început să facă curăţenie la ambasadele moldoveneşti de peste hotare cu vreo trei săptămâni în urmă. Mai întâi au fost rechemaţi din funcţie şefii misiunilor diplomatice din Polonia, Turcia, Portugalia, Austria, Belgia şi Israel, iar la mijlocul săptămânii trecute şi ambasadele moldoveneşti din Azerbaidjan, Belarus, Cehia, Bulgaria şi Franţa au rămas fără conducători. De asemenea, a fost rechemată din funcţia de reprezentant permanent al R. Moldova la Consiliul Europei Eugenia Chistruga, care în aprilie anul curent a acuzat România de implicare în încercarea de organizare a unei lovituri de stat la Chişinău. Aceste acuzaţii grave au fost făcute în cadrul unei şedinţe a Parlamentului European.
Ambasadori ai intereselor de partid
Referindu-se la aceste rechemări, şeful diplomaţiei moldovene Iurie Leancă a declarat că ambasadorii trebuie să fie diplomaţi, profesionişti, să ştie să promoveze mesaje adecvate ce ar servi interesului major al ţării de integrare în Uniunea Europeană, iar ambasadorii rechemaţi nu corespundeau acestei misiuni. “Majoritatea ambasadorilor moldoveni de până acum au fost numiţi pe criterii politice. Menţinerea lor în continuare ar însemna stagnarea noastră în politica externă”, a spus Leancă. De asemenea, oficialul a spus că “o bună parte dintre cei rechemaţi pur şi simplu îşi apără interesele personale, şi nu ale ţării”. Despre faptul că foştii ambasadori au fost numiţi de cele mai multe ori pe criterii politice JURNAL a semnalat cu o lună în urmă. În articolul ”Cârtiţele” din ediţia din 6 octombrie, JURNAL nota că o bună parte dintre ambasadorii care au activat în ultimii opt ani de guvernare comunistă au servit cu devotament ideologia PCRM în detrimentul intereselor naţionale ale R. Moldova.
Au mai rămas 11
Deşi deocamdată Guvernul nu a decis cine vor fi persoanele care vor ocupa funcţiile vacante de ambasadori, potrivit lui Leancă, numirea ambasadorilor se va efectua la recomandarea Ministerului Afacerilor Externe, iar diplomaţii vor fi aleşi din rândurile angajaţilor instituţiei. “Funcţia de ambasador trebuie să reprezinte o încununare a carierei de diplomat, şi nu invers, cum a fost până acum, iar una dintre condiţiile obligatorii va fi cunoaşterea limbii engleze”, a mai precizat şeful diplomaţiei moldoveneşti. În opinia lui, numirea noilor ambasadori va începe după ce se va face curăţenie la toate misiunile diplomatice ale R. Moldova. Menţionăm că în prezent R. Moldova mai are ambasadori în China, SUA, Rusia, Ungaria, Grecia, Estonia, Letonia, Italia, Marea Britanie, Ucraina şi Elveţia. Iar în România nu mai avem un diplomat de mai bine de jumătate de an.
Andrei Popov a ajuns viceministru
În cadrul ultimei şedinţe a Guvernului, cabinetul de miniştri a votat şi pentru mai multe remanieri de cadre în ministere şi agenţii. Astfel, după ce la începutul acestei luni a fost demis viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, în baza cererii depuse, miniştrii au ales miercurea trecută un nou viceministru la Externe. Este vorba despre Andrei Popov, deputat PD, anterior director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă. S-a ales cu doi viceminiştri noi şi Ministerul Economiei. Noii adjuncţi ai ministrului Valeriu Lazăr sunt Sergiu Ciobanu, doctor în economie cu experienţă în domeniul privat, şi Ilarion Popa, inginer termoenergetic.
Demisii şi numiri
Şi la Ministerul Finanţelor a fost numit un nou viceministru – Victor Barbăneagră, lector universitar la ASEM şi director al unei companii de audit. La Ministerul Justiţiei deocamdată nu a fost numit niciun viceministru nou, în schimb a fost demis fostul viceministru Nicolae Eşanu.
Noi viceminiştri au venit la Ministerul Mediului (Corneliu Mârza), la Ministerul Educaţiei (Loretta Handrabura şi Tatiana Potâng, fostul viceministru Galina Bulat fiind demisă), la Ministerul Culturii (numit – Gheorghe Postică, demis – Ion Munteanu), la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (numiţi – Ana Vasilache şi Vadim Pistrinciuc), la Ministerul Sănătăţii (numiţi – Mihai Magdei şi Gheorghe Ţurcanu, demis – Oleg Lozan), la Ministerul Tineretului şi Sportului (numiţi – Oleg Ţulea şi Nicolae Andronache), la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (numită Dona Şcola).
Aparatul Guvernului nu mai există
De asemenea, săptămâna trecută, a fost demis Mihai Pop, şeful Aparatului Guvernului, întrucât această instituţie nu mai există, fiind reorganizată în Cancelarie de Stat. Din aceleaşi motive, a fost demis şi adjunctul lui Pop, Anatolie Zapanovici. Anatolie Onceanu, fost deputat AMN, a fost numit în funcţia de viceministru de Stat. Şeful Biroului Naţional de Statistică, Vladimir Golovatiuc, a fost demis, iar în locul său a fost numită Lucia Spoială, care a candidat la parlamentare pe listele PLDM. Fostul ministru al Industriei, şeful Agenţiei Transport Auto, Vladimir Antosii, a fost eliberat din funcţie, iar noul şef al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru e Vasile Grama.
Totodată, Ludmila Dumitraş a devenit şefă a Agenţiei Naţionale a Turismului, recent creată.
Interesant, cât costă pe timp de criză un suflet de român basarabean autentic pentru domniile lor, Filat şi Lupu...
Vrem o Românie MARE !
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲