Denumirea limbii de stat ar putea dispărea din articolul 13 al Constituției
adăugat 04 februarie 2010, 09:35, la Istorie / Ştiinţă
Nici română, nici moldovenească. Membrii comisiei pentru modificarea Legii Supreme au decis că denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova nu trebuie specificată în Constituţie. Ei recomandă Parlamentului să stabilească în ce limbă vorbesc moldovenii, printr-o lege organică, votată de majoritatea deputaților aleși.
Nicolae Osmochescu, jurist şi membru al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei a declarat pentru Publika TV că noua redacţie a articolului 13 va fi "limba de stat şi funcţionarea limbilor în Republica Moldova este prevăzută prin legea organică”. După care Parlamentului îi rămâne doar să voteze această lege organică care va avea la bază Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991.
În Declaraţia de Independenţă se spune că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Cei 11 membri ai Comisiei pentru modificarea Constituţiei au propus ieri ca preşedintele ţării să fie ales prin vot direct. Potrivit lui Osmochescu, experţii vor prezenta proiectul final cu privire la modificarea Legii Supreme pe 15 februarie, după care vor efectua o vizită de documentare în Germania. Modificările propuse de experţi vor fi analizate şi de către Comisia de la Veneţia, preşedintele căreia este aşteptat la Chişinău la sfârşitul lui februarie. Comisia pentru reforma constituţională a fost constituită prin decret prezidenţial la 1 decembrie, anul trecut, având scopul să identifice lacunele din sistemul constituţional.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲