Deputaţii din opoziţia moldoveană s-au folosit de paşapoartele româneşti ca să ajungă la Strasbourg
adăugat 24 iunie 2009, 10:10, la Social
Pentru a ajunge la Strasbourg şi a participa la şedinţa comitetului de monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), deputaţii din opoziţia moldoveană au fost nevoiţi să folosească paşapoarte româneşti, pentru că nu aveau încă perfectate paşapoartele diplomatice.Reprezentaţi ai celor trei partide liberale intrate în Parlament au dat curs invitaţiei raportorilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de a participa la şedinţa Comitetului pentru monitorizarea respectării obligaţiilor şi angajamentelor ce le revin statelor membre, şedinţă la care a fost prezentat un nou raport pe marginea situaţiei postelectorale din Republica Moldova. Reprezentantul comuniştilor nu a onorat invitaţia la această prezentare.
Eigdijus Vareikis şi Josette Durieu, raportorii APCE pentru Republica Moldova, şi-au prezentat marţi în faţă colegilor concluziile vizitei de săptămâna trecută la Chişinău, notează Europa Liberă.
Pentru a avea o imagine de ansamblu a situaţiei de la Chişinău, aşa cum este ea zugrăvita de fiecare partid în parte, APCE a invitat şi reprezentanţii partidelor parlamentare din întregul spectru politic.
Opoziţia s-a dovedit unită şi de această dată. Dacă din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova a participat Alexandru Tănase, de la Partidul Liberal – Corina Fusu, iar Alianţa Moldova Noastră l-a delegat pe Veaceslav Untilă, comuniştii nu şi-au trimis niciun reprezentant.
Pentru politicienii din opoziţie a fost o adevărată aventură să ajungă la Strasbourg, potrivit Europa Liberă. Neavând încă paşapoarte diplomatice, ei au fost nevoiţi să îşi folosească documentele româneşti pentru a călători. Totuşi, atunci când au intrat în Parlament, pentru a-şi putea ridica legitimaţiile de deputat, parlamentarii moldoveni cu dublă cetăţenie, majoritatea din opoziţie, au fost nevoiţi să depună o cerere de renunţare la cetăţenia română. Procesarea cererii va dura însă câteva luni.
Trecând peste acest episod, atmosfera din cadrul Comisiei de monitorizare a fost una favorabilă opoziţiei democratice din Moldova, consideră Alexandru Tănase, de la PLDM. Din păcate, după părerea liberalei Corina Fusu, este greu de crezut că problemele acumulatate în opt ani vor fi rezolvate, fie şi cu sprijinul Consiliului Europei, într-o lună, cât mai este până la alegerile din 29 iulie. Corina Fusu spune că opoziţia va merge din casă în casă şi va verifica listele de votare, deşi timpul va fi foarte scurt având în vedere că ele vor fi făcute publice doar pe 12 iulie. Prin raportoarea franceză Josette Durieu, Consiliul Europei a promis că va acorda o atenţie deosebită acestei chestiuni.
În cadrul şedinţei s-a comunicat faptul că APCE a aprobat alocarea unor fonduri pentru trimiterea unei misiuni preelectorale, cât şi a uneia de monitorizare a alegerilor.
În ceea ce îi priveşte pe moldovenii din străinătate, mingea este tot în terenul autorităţilor de la Chişinău. Acestea ar fi trebuit să se adreseze guvernelor din ţările unde se află comunităţi lărgi de cetăţeni moldoveni pentru a deschide secţii de votare şi în afara consulatelor. Cum aşa ceva nu s-a întâmplat, singurul lucru care mai poate fi făcut este mărirea numărului de cabine de vot în cadrul ambasadelor şi consulatelor, este de părere Corina Fusu.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲