Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 07:49

 

Dezbinarea îi transformă pe români în vlahi

adăugat 25 iunie 2011, 14:02, 17:02 la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Timoc, parintele Boian, Dusan Parvulovici, recensamnt serbia

Unul dintre cele mai importante momente, chiar definitoriu, pentru afirmarea identităţii culturale şi religioase a celor aproape 300.000 de români din Valea Timocului, este recensământul populaţiei, care va avea loc în luna octombrie a acestui an.

Liderii comunităţilor ro­mâ­neşti şi ai or­ga­ni­za­ţiilor româneşti din Valea Timocului încearcă să con­vingă populaţia să nu se mai declare vlahi. Cauzele multiple ale unor derapaje de la voinţa popu­la­ţiei româneşti sunt şi ele, in­tens alimentate de o teamă ciu­da­tă a autorităţilor sârbe faţă de o ipotetică intenţie sepa­ra­tis­tă a românilor, în cazul în ca­re ei nu ar mai fi hărţuiţi în per­ma­nenţă cu o absurdă teo­rie a vla­hismului. În linii mari, ceea ce dă astăzi câştig de cauză a­u­to­rităţilor sârbeşti în lupta pen­tru stoparea demersurilor ro­mâ­nilor de a studia în limba ro­mâ­nă şi de a putea să se de­cla­re etnie românească şi nu ­vla­hă, este slaba preocupare a ce­lor care ar trebui să lupte pen­tru drepturile românilor din Ser­bia. Uitându-se cu jind la fraţii lor din Vojvodina, unde comu­ni­tatea de români este recu­nos­cu­tă, românii din Valea Ti­mo­cu­lui acceptă vlahismul ca pe o po­vară neştiută, deoarece, pe de o parte unii dintre liderii lor le explică faptul că vlah şi ro­mân e totuna, iar pe de altă par­te se văd singuri în faţa cer­biciei cu care Serbia îi pune la colţ, mai ales că sutele de aso­ci­aţii şi organizaţii care ar tre­bui să îi reprezinte se învârt într-un cerc vicios al ne­pu­ti­n­ţei, intereselor proprii şi dez­in­for­mării. Puţinele figuri isto­ri­ce ale românilor din Valea Ti­mo­cului au creat punţi de legă­tură cu ţara mamă – România, cele mai multe la nivel religios, însă eroii românilor din Valea Timocului par să fie foarte – foarte rari.

Părintele Bojan

Bojan Alexandrovici este unul din preoţii care s-au luptat cu regimul pentru a ridica o bi­se­rică în care slujbele în limba română să fie auzite de etnicii români sătui de preoţi bosniaci care îi ţin departe de credinţa lor strămoşească. Despre pă­rin­­tele protopop al Pro­to­po­pi­a­tu­lui Ro­mân al Daciei Ripensis, din Va­lea Timocului – Bojan Ale­xan­dro­vici se scriu şi s-au scris multe. Cea mai mare rea­li­zare a sa este, însă, Festivalul de Paşti al Culturii Româneşti des­fă­şu­rat la Malajnica, lângă Biserica Sfin­ţii Arhangheli, bi­se­rică ridi­ca­tă prin grija părin­te­lui pro­p­to­pop. De fiecare da­tă, în cea de-a treia zi de Paşte, când aici se adună românii pen­tru a simţi româneşte, se poartă in­te­re­san­te dialoguri despre iden­titatea cul­turală şi religi­oa­să a ro­mâ­ni­lor din Valea ­Ti­mo­cu­lui. Mulţi di­ntre re­pre­zen­tan­ţii celor mai sem­nificative or­ga­ni­zaţii româ­neşti de aici vin la în­tâlnire, în­să reprezentanţii autorităţilor locale, regionale şi judeţene nu dau curs in­vi­ta­ţii­lor. La ediţia din acest an au fost prezenţi: vi­ce­pre­şed­in­ţii Par­tia Demo­cra­tă a Rumânilor din Serbia, con­du­să de liderul Pre­drag Bala­še­vić, Novica Nja­go­jević şi Dragan De­mić; preşe­din­tele Comitetului pentru Apă­rarea Drepturilor Omului, filiala Negotin - Dušan Prvu­lović; Zaviša Jurji – preşe­di­n­te­le Asociaţiei Cul­turale Aria­d­nae Filum din Bor, Dimitrije Kra­čunović – pre­şe­­dintele Miş­că­rii Democrate a Ro­mânilor din Serbia; o de­le­ga­ţie a Comu­ni­tăţii Românilor din Ser­bia condusă de preşedintele Ste­ven Mihailov. Organizatorii ma­ni­fes­tării au fost preotul Bo­jan Ale­xandrovici şi Institutul Cul­tural Român, direcţia „Ro­mâ­­nii din afara ţării”, prin Aso­c­iaţia Cul­tu­­rală Ariadnae Filum.

Misteriosul Dušan Prvulović

Este preşedintele Comite­tu­lui pentru Apărarea Drepturilor Omului, filiala Negotin. Se nu­meşte Dušan Prvulović şi în zo­na Văii Timocului este foarte bine cunoscut, mai ales că, prin atragerea unor fonduri spe­ciale din România, a reuşit per­for­manţa de a construi o agenţie de presă foarte bună, Timoc Press. O discuţie cu acest lider res­pec­tat în Valea Timocului este de fie­care dată interesantă. „Des­pre referendum vă pot spu­ne, cu durere în suflet, că nu s-au fă­cut prea mulţi paşi îna­in­te. Nu se mişcă aproape nimic. A mai făcut câte ceva Asociaţia Ari­adnae Filum, a făcut nişte în­­tâlniri şi Partidul Democrat al Românilor din Serbia. Oricum, în­că nu a început să se lucreze aşa cum ar trebui!”, spune Prvu­­lović. În opinia sa, şansele ca re­censământul din octom­brie să aducă un număr mai mare de români ca de obicei, sunt infime. „Problema mare e că românii sunt numiţi vlahi şi pentru cei din Timoc vor să scoată o is­to­rie nouă, se lu­crea­ză la o or­ga­ni­zaţie românească pentru toţi ro­mânii, cu sediul în Timoc. Mă­car că or invita ei oa­menii să se declare vlahi şi nu români şi tot ar fi bine. Se lu­crează, aşa­dar, la o orga­ni­za­ţie pentru toţi ro­mânii şi de la Voj­vodina şi din Timoc. Ei tre­buie, în mod nor­mal, să facă o cam­panie pentru declararea ca r­omâni. Eu cred însă că toţi aceştia îi vor minţi pe români să se declare vlahi. Şi Partidul De­mocrat al Ro­mâ­ni­lor din Serbia şi Ariadnae Fi­lum şi Consiliul Minorităţilor. Da­că nu se face o organizaţie pu­ternică, unită, cu sediul aici în Timoc, nimeni nu îi va invita niciodată pe români să se declare altceva decât vlahi. Minorităţile ar trebui con­si­de­ra­te ceva bun şi frumos într-o ţa­ră, nu ar tre­bui privite ca o pie­dică. Eu cred că în acele comisii de recenzori ar fi trebuit să se for­meze gru­puri care să co­res­pundă zonei în care vor merge, adică dacă se duc într-un sat ro­mânesc – să pună români în comisie, da­că se duc la sârbi, să pună sârbi în echipă, ş.a. Pe de altă parte, oa­­menilor ar trebui să li se explice cum tre­bu­ie să se declare, ce tre­buie să spu­nă. Mai mult, în­tre­ba­rea ar trebui pusă în limba ro­mâ­nă, pen­tru că noi în româ­neş­te nu avem termenul vlah, numai ei au inventat de­nu­mi­rea asta de vlahi”, spune cu­ des­tulă durere în suflet Dušan Prvulović (foto sus)

Simbolistică folosită cu abilitate

Un aspect aproape banal, dar fundamental şi bine folosit de autorităţile sârbe, se regăseşte chiar şi în transcrierea denumirii festivalului în limba sârbă. Singurul recurs la adevărul istoric incontestabil este folosirea, în titulatura manifestării, a noţiunii de român/vlah, recomandată şi de Uniunea Europeană.

Astfel, traducerea în limba sârbă a denumirii „Festivalul de Paşti a Cul­tu­rii Româneşti” este „Uskršnji fes­ti­val vlaške (rumunske) kulture“ Aşa­dar, o mostră, poate chiar singura din această zonă, de evitare a confuziei ge­nerate de traducerea din sârbă în ro­mână a banalului termen de „ro­mân”. În Serbia nu există, în accep­ţi­u­nea sârbilor, decât românii din Voj­vodina şi circa 5000 – 6000 de ro­mâni, potrivit ultimului recensământ. Toate astea pleacă de la faptul că românii se declară vlahi din cauza de­ru­tei traducerii termenului de „vlaš­ke“ (vlah) în româneşte. Iar aici, con­fu­zia şi diversiunea este excelent apli­cată, în interesul încălcării drep­tu­ri­lor comunităţii româneşti. Astfel, în lim­ba sârbă, ar fi mult mai simplu da­că unui etnic român i s-ar spune „ru­munske“ în loc de „vlaške“, asta în con­diţiile în care „vlaške“, care ar tre­bui să se traducă „vlah“ se traduce „ru­mân”. În opinia vicepreşedintelui Par­tia Democrată a Rumânilor din Ser­bia, între cei trei termeni nu este nicio diferenţă, ei însemnând acelaşi lu­cru. Novica Njagojević (foto) mai sus­ţine că recensământul din octom­brie va aduce chiar mai mulţi vlahi decât ro­mâni, dar nu aici este problema, ci în exercitarea unor mai mari eforturi pentru a conştientiza faptul că, indi­fe­rent dacă îşi spun vlahi sau rumâni, ei tot români sunt. Novica Njagojević a precizat pentru IDS: „Iată ce se în­tâmplă într-o ţară care vrea să intre în Europa, ţara noastră ne priveşte ca pe un pericol. Eu am mai spus că dom­nul Tadjici nu e preşedintele meu, el ar fi preşedintele meu când îmi va res­pecta toate drepturile şi iden­ti­ta­tea, începând de la limba maternă în şcoli, de la biserica noastră, cu care avem şi azi multe probleme şi multe piedici. Faptul că autorităţile locale nu vin­ la manifestările noastre e foarte sim­plu, niciodată nu au fost, iar cu acest gest ne transmit că nu suntem bine priviţi şi bineveniţi aici. Din partea României, încercăm să ne înţelegem cu muma ţară, noi înţelegem că Ro­mâ­nia are multe probleme, dar cu toate a­ces­tea noi avem colaborare bună cu Ins­ti­tutul Cultural Român şi cu Depar­ta­men­tul Românilor de Pretutindeni“.


Autor: Romeo CRÎŞMARU
Sursa: www.timocpress.info


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	0.1787 secunde