Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:30

 

Dezvăluiri despre întâlnirea Voronin-Băsescu: Ia, ziceţi, domnule preşedinte, când ne unim?

adăugat 09 iunie 2015, 08:09, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Octavian Balan

Republica Moldova a fost slăbiciunea mandatului lui Trăian Băsescu, fostul preşedinte al României în perioada 2004-2014. Din păcate, nu a avut parte de un omolog care să îi împărtăşească viziunea.

Băsescu era dispus să facă istorie, sugerând ideea unirii celor două state preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, asigurându-l pe acesta că statutul său de comunist nu împiedică acest ideal unionist, menţionează Adriana Săftoiu, fost consilier prezidenţial al preşedintelui Trăian Băsescu, în noua sa carte „Cronică de Cotroceni”.

Adriana Săftoiu descrie în cartea sa prima vizită la Chişinău a lui Băsescu, precum şi dialogul fostului preşedinte român cu fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin despre unirea Republicii Moldova cu România. „Nu cred că este posibil, cel puţin în vremuri imediate şi, la scală personală, „imediat” înseamnă ani buni, o reaşezare diferită a Republicii Moldova faţă de România. Băsescu a reuşit să pledeze pentru Moldova mai mult decât au făcut‑o predecesorii săi la un loc”, scrie Săftoiu în carte.

Băsescu către Voronin: „Ia, ziceţi, Domnule Preşedinte, când ne unim?”

Săftoiu îşi aminteşte un dialog neoficial între Băsescu şi Voronin ce a avut loc la Forumul Comunităţii Opţiunii Democratice pe 2 decembrie în anul 2005. „Ucraina. Suntem în Palatul reşedinţă, maiestuos, impunător, o dovadă a forţei fostului mare Imperiu Rus. Toate delegaţiile urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele‑gazdă. Sunt alături de Traian Băsescu, Anca Ilinoiu şi Mihai‑Răzvan Ungureanu. Puţin mai încolo se află delegaţia Moldovei. Voronin e însoţit de tânărul lui ministru de Externe, Andrei Stratan, o persoană care face un contrast puternic, favorabil lui, cu aspectul rigid, sovietic al oficialilor moldoveni”, descrie Săftoiu.

Aceasta continuă să relateze că Traian Băsescu l-a abordat direct şi fără ezitări pe Voronin. „«Ia, ziceţi, Domnule Preşedinte, când ne unim?». Voronin râde relaxat: «România are acum altă treabă, să intre în Uniunea Europeană». Băsescu nu întârzie să îl asigure că putem să intrăm împreună, chiar dacă asta înseamnă o întârziere şi pentru noi. Glumeşte? mă întreb! «Hai, domn’ Preşedinte, să facem ceva pentru ţările noastre». Voronin, cu o mimică ce arată că cineva exagerează, răspunde: «Lăsaţi să vină alt preşedinte în Moldova, că altfel o să se spună că v-aţi unit cu un comunist». Cei doi miniştri de Externe se ridică de la masă şi îşi găsesc de vorbit, departe de locul acela. Are sens abandonul lor. Dacă nu asistă la discuţie, nu au ce să consemneze în vreun raport oficial”, notează Săftoiu.


Voronin către Băsescu: „Domnule Preşedinte, aveţi timp să vă ocupaţi de unire”

Fostul consilier prezidenţial îşi aminteşte că Băsescu a insistat pe ideea unirii României cu Republica Moldova, asigurându-l pe Voronin că nu este nici o problemă faptul că este comunist. „După ce Voronin se autodefineşte calm şi mândru «comunist», Traian Băsescu nu e impresionat şi continuă: «Domn’ Preşedinte, nu e nici o problemă. Eu i-am asigurat pe toţi că în capul dumneavoastră a avut loc Revoluţia Portocalie, aşa că nu e o problemă că sunteţi comunist. Merită să ne gândim la unire». Şi enumeră paşii care pot fi făcuţi. Voronin e stoic până la capăt. Asaltul lui Traian Băsescu nu-l clinteşte. Îl sfătuieşte pe Băsescu: «Domnule Preşedinte, aveţi timp să vă ocupaţi de unire. În primul an de mandat, ocupaţi‑vă de România şi apoi, în al doilea, faceţi istorie». Intervine protocolul ucrainean, care invită delegaţia lui Voronin să intre în salon, pentru convorbirile oficiale. Nu cred că cei doi s‑au simpatizat, dar în primii ani de după 2004 au reuşit să păstreze aparenţele unui dialog civilizat. Ba chiar Voronin a trimis nişte sticle de vin pentru crama Palatului Cotroceni”, evocă fostul consilier prezidenţial în cartea „Cronică de Cotroceni”.


Băsescu, un om politic impulsiv

Prima vizită a lui Băsescu la Chişinău este şi ea descrisă în cartea fostului consilier prezidenţial. „Traian Băsescu îmi spusese cu câteva zile înainte că vrea să înceapă mandatul cu o vizită în Republica Moldova. «Şi când ştim?», întreb. «Ar fi bine să luăm presă». «Vedem». Insist şi cădem de acord să fac o listă scurtă în aşteptare. Într‑adevăr, vizita e anunţată de pe o zi pe alta. Totul pare foarte în grabă, uşor misterios. Nu îmi explică raţiunea acestei vizite, dar nici nu cred că trebuie să le ştiu pe toate. Însă nu acesta a fost momentul când am intuit care era visul preşedintelui Băsescu”, scrie Săftoiu. Aceasta punctează spontaneitatea şi impulsivitatea fostului preşedinte al României în ceea ce priveşte prima vizită la Chişinău, când fostul consilier pe politică externă Andrei Pleşu nu ştia de vizita ce urma să aibă loc peste Prut. Dimineaţa, la aeroport, Adriana Săftoiu l-a întrebat pe Băsescu discret despre faptul că Andrei Pleşu nu ştie nimic de vizită la Chişinău. „Băsescu se uită în jur. Îl vede pe Andrei. «Uite că ştie. E aici». Renunţ pe moment, dar reiau întrebarea pe pistă, în drum spre aeronavă, încercând să evit vreo discuţie contondentă de faţă cu toată lumea. Îmi răspunde laconic: «Dacă îi spuneam lui Andrei, mă lua cu diplomaţia, cu birocraţia lor, făceam vizita asta peste câteva luni. Ştiu eu ce fac», descrie Săftoiu.


Harta Moldovei, în poala lui George W. Bush

Săftoiu aminteşte că Băsescu are merite incontestabile în promovarea subiectului Republicii Moldova în politica externă a României.

„În timpul vizitei în SUA din martie 2005, Traian Băsescu a întins o hartă strategică în poalele celui mai puternic om din lume, George W. Bush, şi i‑a arătat cu degetul de ce pentru România e importantă Republica Moldova, atât de aproape de Transnistria şi de controlul rusesc”, susţine Săftoiu în „Cronică de Cotroceni”.

Săftoiu crede că despre Republica Moldova nu au vorbit mulţi preşedinţi de stat în Biroul Oval. „Băsescu a făcut‑o, cu devotament, pentru cauză. Doar că, pe parcurs, visul de a deveni eroul unificator a fost un fel de fata morgana, care l-a îndepărtat de construcţia comună a celor două ţări, pentru găsirea unei formule eficiente, menite să facă Moldova mult mai dependentă de România decât de Rusia, o dependenţă reciproc avantajoasă”, a mai scris Săftoiu.

În opinia sa, Băsescu a gândit anumite gesturi, atitudini mai mult ca să impresioneze decât să înainteze spre Republica Moldova. „L‑a confirmat pe Gustave Le Bon, care observă că se comit erori nu din cauza influenţei ideilor fixe, ci sub imperiul sentimentelor fixe, ceea ce nu este deloc acelaşi lucru. Printre cele mai active astfel de sentimente figurează orgoliul, nevoia de dominare şi dispreţul faţă de adversar. Preşedintele României s‑a raportat şi la Voronin în această notă”, notează fostul consilier prezidenţial.

Adriana Săftoiu este absolventă a Facultăţii de Litere, secţia Română-Spaniolă a Universităţii din Bucureşti. A fost jurnalist, purtător de cuvânt al Guvernului României, condus de Radu Vasile între 1998 şi 2000, consilier al preşedintelui României şi purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, în perioada 21 decembrie 2004 - 30 martie 2007, şi membru în Parlamentul României, de unde, în ianuarie 2012, şi-a dat demisia de onoare. În prezent, este managerul propriei firme de PR şi comunicare. A mai publicat „Vocile puterii. De vorbă cu purtătorii de cuvânt” (2007) şi „Jurnal de campanie” (2009).


Autor: Alexandru Filimon
Sursa: adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	0.5259 secunde