Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:58

 

Dilemele regionale ale scutului american

adăugat 20 februarie 2010, 08:38, la Social

Dan Dungaciu, scut american
„...partenerii noştri ruşi au fost informaţi în legătură cu faptul că preşedintele american va oferi României posibilitatea de a amplasa elemente ale scutului antirachetă”.
(Ellen Tauscher, subsecretar de stat american pentru controlul armamentului şi securitate internaţională)
Devine astăzi limpede cât de iluzorie a fost tentativa regimului Voronin de a soluţiona bilateral chestiunea transnistreană şi cât de neproductiv s-a dovedit a fi provincialismul geopolitic al acestuia: el se percepea pe sine şi Rusia într-o perspectivă regională, pe când Rusia percepea RM într-o perspectivă globală, adică un dosar printre multe altele care stăteau pe masa de negocieri cu spaţiul euroatlantic. În realitate, fără puterea de negociere conferită de apartenenţa la UE sau NATO, Chişinăul nici măcar nu ajungea cu adevărat la masa negocierilor. Apariţia scutului antirachetă în regiune confirmă indubitabil acest lucru.

În realitate, nu s-a schimbat nimic

Apariţia scutului nu este cauza nesoluţionării conflictului transnistrean, pentru că acesta a rămas îngheţat şi în perioada când România nu era nici în NATO, nici în UE şi nici sub scut. Apariţia scutului nu face decât să releve faptul că Transnistria nu are nicio importanţă în sine, doar una contextuală. Astăzi capătă o nouă „valoare de întrebuinţare”, pentru că situaţia s-a complicat semnificativ. Un lucru sugerat deja după schimbarea politică de la Chişinău. Nu întâmplător, pe 28 ianuarie 2010, Oleg Beleakov, reprezentantul Tiraspolului în Comisia Unificată de Control, declara că: „Nu vedem niciun fel de garanţii de securitate şi de aceea rugăm partea rusă să majoreze contingentul său de menţinere a păcii până la 2400 militari, cifră prevăzută în acordul din 1992”. Moscova trimisese buzduganul...

Frontiere simbolice regionale

După schimbarea de regim de la Chişinău, relaţiile cu Tiraspolul intră în logica „1 plus 1” - formulă acceptată, tacit, de toate părţile. Pe 8 februarie, în cadrul întâlnirii de la Tiraspol dintre vicepremierul moldovean Victor Osipov şi şeful departamentului de externe transnistrean Vladimir Iastrebciak, s-a convenit că aşa-zisele „grupuri de experţi pentru consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol” îşi vor relua activitatea până la sfârşitul lunii. La întâlnire urma să participe şi ambasadorul SUA, însă autorităţile de la Tiraspol i-au interzis accesul în regiunea transnistreană. Mişcare semnificativă, deşi nu e prima dată când autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol iau asemenea măsuri. Dar obstrucţia ambasadorului american (la fel ca şi reţinerea grupului de tineri de la Dubăsari) trebuie înţeleasă în logica semnalelor şi a stabilirii „sferelor de influenţă”. După cum s-a remarcat deja, a fost un gest de forţă, prin care să se indice clar unde este graniţa dintre „jurisdicţia” ambasadei SUA şi zona controlată de separatişti. Tiraspolul arată cine este stăpânul acolo, respectiv instituţiile de forţă, care au ultima decizie în pofida unor declaraţii politice (ambasadorul american avea „invitaţie oficială”!). Iar instituţiile de forţă sunt, direct sau indirect, pe statele de plată ale Moscovei.

Şi cu UE, şi cu Moscova

În pofida acestor incidente, Igor Smirnov se arată deschis unei cooperări cu UE. La Tiraspol, acesta se întâlneşte cu ambasadorul ungur şi cu reprezentanţii UE, subiectul fiind posibilitatea includerii în euroregiunea „Nistru” a raioanelor Râbniţa şi Camenca. Igor Smirnov a primit cu interes propunerea: „În general, nu avem nimic împotriva unei asemenea activităţi”. La întâlnire s-a convenit că în luna martie participanţii la euroregiunea „Nistru” vor face vizite de documentare în Ungaria, Ucraina şi Slovacia. După care Smirnov pleacă la Moscova… Acolo este numit „preşedinte al Republicii Moldoveneşti Nistrene” - nimic nou, aici - şi are discuţii cu ministrul de Externe, Lavrov. Moscova a trimis acelaşi mesaj (livrat de viceministrul de Externe rus, Karasin, cu ocazia vizitei în RM din ianuarie), legat de cadrul negocierilor în chestiunea transnistreană: negocieri bilaterale, principiul egalităţilor părţilor în conflict, importanţa menţinerii actualului format al trupelor de pacificare până la rezolvarea politică a conflictului. Ultimul aspect este important, pentru că asta sugerează că Moscova nu mai acceptă nici măcar faimosul „principiu al sincronizării”, forjat de Evgheni Primakov, care sugera că retragerea trupelor ruseşti se sincroniza cu eforturile pentru soluţionarea politică. De data asta, Moscova merge mai departe: trupele nu pleacă decât DUPĂ soluţionarea politică a conflictului transnistrean. Apogeul vizitei de la Moscova este o conferinţă de presă susţinută la sediul agenţiei Interfax, unde Igor Smirnov anunţă: „Referitor la Iskander, noi am spus mai de demult: acceptăm”, deşi a recunoscut că „Rusia nu a adresat o astfel de solicitare Transnistriei”. „Nu ne-am opune la desfăşurarea forţelor ruseşti cu orice tipuri de armament pentru protecţia transnistrenilor, ruşilor sau ucrainenilor”… Ruşii au declinat, evident, oferta.

În căutarea echilibrului pierdut

Prezenţa scutului antiamerican în România dinamizeză semnificativ regiunea şi presează pentru căutarea unui nou echilibru. Igor Smirnov îşi vede astăzi crescută puterea de negociere, iar cererile de sporire a trupelor ruseşti se vor înteţi. Miza internă ţine şi de alegerile locale din martie şi de cele pentru Sovietul Suprem din decembrie. Un duşman extern de tip „scutul american” este ideal pentru tehniciile de putere ale liderului de la Tiraspol, care îşi va juca în continuare rolul. Dilema Rusiei a fost deja exprimată la Moscova: creşterea influenţei în Transnistria trebuie dozată atent, pentru a nu forţa independenţa regiunii şi a obliga Chişinăul „să-şi abandoneze coada” şi să plece spre spaţiul euroatlantic, unde l-a invitat Hillary Clinton. Că Moscova nu exclude această posibilitate este evident - doar că nu acum şi nu fără negocieri din care Moscova să-şi câştige partea. De aici şi atitudinea bine temperată faţă de Tiraspol, pe care îl va susţine, dar nu îl va recunoaşte.

Dar dacă Rusia va spori contingentul de trupe şi va trimite o escadrilă de elicoptere militare la Tiraspol (prezente până în 1991 pe aerodromul militar de acolo), lucrurile pot intra în altă logică. Despre retragerea trupelor, nu poate fi vorba. UE ţine la menţinerea AIE şi nu vrea nici criză regională, nici schimbări de frontieră, de aici şi tentativa de a discuta cu Tiraspolul. Eforturile Bruxellesului stau însă sub aceeaşi dilemă precum în cazul finanţării societăţii civile de acolo: contribuie la reunificarea RM sau la consolidarea regimului Smirnov? Schimbarea de putere de la Kiev face ca presiunea ucraineană, atâta câtă a fost, pentru o soluţionare a conflictului în interesul Chişinăului să se tempereze. Dar şi aici apare o tensiune, pentru că este de aşteptat să sporească în discursul public de la Kiev ponderea vocilor care vor insista asupra numărului mare de ucraineni din Transnistria (1/3) şi faptul că Kievul nu trebuie să îşi piardă importanţa regională după apariţia scutului american în România. În ceea ce priveşte Bucureştiul, acesta va susţine în continuare linia strategică a Chişinăului care, dincolo de contacte bilaterale, încearcă să devină atractiv pentru malul stâng prin apropiere accelerată de spaţiul european, singura soluţie de prosperitate şi libertate cu care este de acord majoritatea cetăţenilor RM.


Autor: Dan Dungaciu
Sursa: www.timpul.md
Pana in 2015 e mult - se pot schimba parlamentele, guvernele, preşedinţii ţarilor implicate in acest proiect, se pot schimba priorităţile statelor in condiţiile crizei economice, însăşi lumea, opinia publica poate influenta direct asupra unei eventuale înarmări - dezarmări, îndepărtând pericolul războiului rece si al confruntării militaro-politice in regiune. Celora care acum nutresc pe ascuns careva intenţii, speranţe de a avea careva foloase dintr-o eventuala înarmare, tensiuni sau confruntari la hotarele R. Moldova - SA LE DEA DUMNEZEU CEEA CE MERITA.
"FERICIŢI FĂCĂTORII DE PACE!".
A comentat laur 20 februarie 2010, 10:03
SITUAŢIA POLITICĂ DIN ROMĂNIA NU SE COMPARĂ NICI PE DE PARTE CU CEA DIN BASARABIA. . . . .CHIAR DACĂ EXISTĂ DIVERGENŢE MAJORE ÎN PROBLEME DE POLITICĂ INTERNĂ ÎNTRE PERTIDE . , , , ,ATUNCI CĂND ESTE VORBA DE INTERESUL NAŢIONAL EXISTĂ O SINGURĂ POLITICĂ IAR SCUTUL ANTIRACHETĂ AMERICAN ESTE ÎN INTERESUL ROMĂNIEI . . . . . .ÎN R.MOLDOVA SITUAŢIA ESTE ABSOLUT DIFERITĂ AIE ,. . . ORIENTARE PRO U.E PCRM ŞI M.U. ORIENTARE PRO RUSSIA . ., . . .ÎN ROMĂNIA A EXISTAT UNANIMITATE DE VEDERE ŞI ÎN PRIVINŢA ADERĂRII LA U.E. CÎT ŞI LA N.A.T.O. . . . . JOS BOLŞEVICII
A comentat PENTRU LAUR 20 februarie 2010, 10:26
In privinta aderarii la UE exista un consens national, se pare ca devin Pro-UE pana si transnistrenii, cu exceptia unor sefi. Smirnov nu se da acum in laturi de la participarea raioanelor Camenca si Ribnitza la euroregiunea "Nistru" in comun cu regiunea Vinitza, raioanele Soroca, Donduseni etc.. Dreptul de a circula fara vize pe 90 zile in UE ar influenta definitiv la reorientarea definitiva si a transnistrenilor spre UE, la solutionarea diferendului transnistrean. Pacat ca UE e oarba, nascoceste tot felul de noi proiecte pe decenii inainte de asocieri imprejur si pe langa hotarele UE, in timp ce solutia e la suprafata, iar componenta militara pro-scut devine inutila pentru R.Moldova si Transnistria, de Iran - nu ma apuc sa judec.
A comentat laur 20 februarie 2010, 13:10
SE PARE CĂ AI UITAT SITUAŢIA ÎN CARE SE AFLA MOLDOVA ANUL TRECUT ÎNAINTE DE ALEGERI. . . . . RELAŢIILE CU U.E. . PRACTIC ÎNGHEŢATE. . CA SĂ NU MAI VORBIM DE RELAŢIA R.MOLDOVE CU ROMĂNIA ., . . . .AMBASADORUL TEODORESCU EXPULZAT ŞI DECLARAT PERSOANĂ NON GRATA . . . . .RELAŢII EXCLENTE ÎNSĂ AVEA MOLDOVA COMUNISTĂ CU IMPERIUL ROŞU (OARE DE CE NU MĂ MIR). . . . . . . .ŞI AR MAI FI UN MOTIV ESENŢIAL PENTRU CARE BOLŞEVICII NU DORESC ADERAREA MOLDOVEI LA U.E. . . . . . .PUR ŞI SIMPLU ÎN U.E. NU MAI EXISTĂ NICI MĂCAR UN SINGUR PARTID BOLŞEVIV DE GENUL PCRM ŞI MU. . . PUR ŞI SIMPLU BOLŞEVICII DACĂ NU SE REFORMEAZĂ RADICAL ŞI NU EXISTĂ NICI UN SEMN ÎN ACEASTĂ PRIVINŢĂ . . . .CUM SPUNEAM BOLŞEVICI VOR DISPARE DE PE SCENA POLITICĂ A MOLDOVEI ÎN MAI PUŢIN DE 5 ANI DE LA ADERAREA MOLDOVEI LA U.E. . . . . . JOS PCRM ŞI MU
A comentat PENTRU LAUR 20 februarie 2010, 14:04
N-am fost si nu sunt membru a nici unui partid, cu ata mai mult comunist. Dar daca e sa fim obiectivi, PCRM nu are programul unui partid comunist de tipul PCUS - e un partid socialist sau social-democrat, precum exista si in Italia, si in Franta si chiar in paralamentul european, Titulatura de 'comunist' e o momeala pentru electoratul nostalgic, iin timp ce sefii de partid sunt veritabili "burjui" cu banci private si averi de adevarati oligarhi, dar nu proletari. PCRM a venit pe cale democratica, nu prin rasturnare de putere si nici un partid liberal sau democrat in lupta de concurenta cu PCRM nu are dreptul sa incalce normele statului de drept, constitutia. Nu vor avea nici o scuza daca vor uzurpa puterea si nu vor respecta regulile democratiei. La drept vorbimd. AIE la fel numai se chiama asa mai neaos, dar majoritatea membrilor ei vin din acelasi sistem totalitar, unii chiar au fost prim-secretari ai comitetelor raionale de partid, de exemplu Urechean, colegi de acelasi rang cu Voronin, pe atunci prim-secretar de partid la Bender si Smirnov, prim-secretar de partid la Tiraspol. Au iesit de sub " acelasi suman" si oricum nu s-ar numi, nu se pot abtine de la abuzuri, de la dorinta de a impune, a constrange, a dicta, a limita libertatea presei, a folosi justitia pentru a se rafui cu oponentii. Pana mai ieri acest lucru il faceau doar comunistii, astazi observati ca nu raman cu nimic in urma nici unii din AIE. La normalitate vom ajunge doar atunci, cand electoratul ii va pedepsi pe cei care prea s-au incrancenat, refuza orice consens, coalitie pana si in numele electoratului si a tarii. Probabil ca la viitoarele alegeri va castiga o a treia forta, nici de extrema dreapta, nici de eztrema stanga, ci de mijloc, mai civilizata, care va da dovada ca isi respecta concurentii, renunta la ura si dictat, e capabila sa gaseasca limba comuna si consens atunci cand aceasta o va cere interesele majore ale tarii.
A comentat laur 20 februarie 2010, 22:09
NU PUN ÎN DISCUŢIE PROGRAMUL. . . . .BOLŞEVICII NU AU FĂCUT NICIODATĂ CE AU SPUS . . .FIECARE PARTID MAI MINTE , DAR PE BOLŞEVICI PARCĂ NU-I ÎNTRECE NIMENI . . . . . . EU NU AM VOTAT DELOC . . . . . DAR APROB ÎN TOTALITATE MĂSURILE POLITICE ŞI ECONOMICE LUATE DE AIE . .- . . . .SPRE WEST . . ALTĂ CALE NU-I PENTRU BASARABIA
A comentat PENTRU LAUR 20 februarie 2010, 23:32


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.1736 secunde