Din invataturile Parintelui Arsenie Boca: “Gâlceavă de cuvinte”
adăugat 28 ianuarie 2011, 11:47, la Cultură • Articol publicat de Vlad Durnea
„Mult necaz s-a întâmplat între oameni de pe urma neînţelegerii în cuvinte. Nu toţi înţeleg prin acelaşi cuvânt, acelaşi lucru. Cât despre gânduri, neînţelegerea e şi mai mare. Urechea auzitorilor parcă ar fi o adevărată răsucitoare a cuvintelor, iar mintea, vârtelniţă a ideilor. S-a întâmplat ca lucruri clare ca lumina zilei să fie înţelese de oameni cu totul pe dos. Istoria ne stă mărturie: Cel care a avut mai mult de suferit de pe urma oamenilor, răstălmăcitori şi suciţi de minte, a fost Dumnezeu însuşi.
Orice s-ar spune, El ştia să vorbească limpede; unii, însă, destul de mulţi, au înţeles că le vorbeşte un ieşit din minte (Ioan 10,20), un îndrăcit (Matei 12, 24), un hulitor de Dumnezeu (Matei 26, 65). De aceea L-au şi osândit la moarte. Primejdia, care nu s-a isprăvit, are şi o formă întoarsă. Mulţi, în zilele noastre, zic că cinstesc pe Dumnezeu hulindu-I crucea, sfinţii, Biserica, Tainele şi, întrucât s-a făcut şi om adevărat, şi pe Sfânta Sa Maică (Apocalipsă 12, 13-17). Aceştia fac acelaşi lucru, adică Îl osândesc la moarte.
La gâlceavă se încaieră şi următoarele perechi de termeni: sufletul cu trupul, raţiunea cu instinctul, ştiinţa cu credinţa, sau mai bine-zis, neştiinţa cu credinţa. Iar cu Dumnezeu se gâlcevesc făpturile Sale: îngerul căzut şi omul decăzut. La rândul său, omul decăzut, câtă vreme stăruie în decăderea sa, înseamnă că nu vrea să priceapă deosebirea între virtute şi păcat, ci, după mintea lui, totul e natură şi nimic mai mult. Ce nu vede, nu există. Dumnezeu, nemurire, înviere, judecată, diavol şi iad, -astea-s vorbe de ameţire a minţii, bune pentru proşti. (Deşi nu ştiu cum s-ar părea la minte omul care, nărăvit să judece aşa, ar sta împotrivă, zicând de pildă despre piramidele Egiptului că nu există, fiindcă nu le-a văzut el!). Da, el e măsura lumii; nu ştiam. Oare cine îl ţine din umbră, că cele pământeşti le crede – de vreme ce nu s-a răsculat nimeni împotriva piramidelor Egiptului – pe cînd cele cereşti şi veşnice nu vrea să le primească?”
Sursa: Ieromonah Arsenie Boca, Cărarea Împărăţiei, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Române a Aradului, Deva, 2006.
O selectie de text realizata de dna. Irina Adriana Coşoveanu, Fundatia Crestina Arsenie Boca, Bucuresti
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲