Două decenii în veşmântul fiinţei noastre
adăugat 01 septembrie 2009, 13:33, la Social
Ieri s-au împlinit douăzeci de ani de la decretarea prin lege, la 31 august 1989, a Limbii Române drept limbă de stat în Basarabia şi la revenirea la alfabetul latin. Chiar dacă a plouat, oamenii s-au bucurat de ploaie după atâta secetă şi au venit cu mic cu mare în centrul capitalei, cu sentimentul dreptăţii şi al dreptului la adevăr, scrie Nicolae Roibu in ziarul Timpul, preluat de Romanian Global News.Dis-de-dimineaţă, la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt au depus flori liderii celor patru partide necomuniste care au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană - Vlad Filat (PLDM), Mihai Ghimpu (PL), Marian Lupu (PDM) şi Serafim Urecheanu (AMN). Din partea administraţiei publice locale, flori de recunoştinţă a depus primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă.
În declaraţiile făcute pentru presă, preşedintele parlamentului, Mihai Ghimpu, a menţionat că Ziua Limbii Române simbolizează „sute de ani de luptă pentru a vorbi această limbă". Vlad Filat a precizat că 31 August este o zi importantă pentru toţi cetăţenii RM, deoarece „se împlinesc 20 de ani de când am revenit la adevăr". Marian Lupu a spus că „această sărbătoare reprezintă primul pas de redobândire a suveranităţii RM", iar Serafim Urecheanu - că Ziua Limbii Române „este cea mai importantă sărbătoare a ţării noastre, iar fără limbă nu există popor şi nici viitor".
Au fost depuse flori şi la busturile de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt", după care a avut loc un recital literar-muzical, moderat de preşedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, şi însoţit de discursuri ale diferitelor personalităţi din viaţa publică. Primarul Dorin Chirtoacă a spus că azi ne aflăm la o etapă mult mai demnă, când putem sărbători această zi liber şi nestingherit. Mihai Godea, prim-vicepreşedinte al PLDM, a menţionat că, dacă până acum în astfel de zile ne sărbătoream durerile, azi sărbătorile se transformă în bucurie pe acest străvechi pământ dacic. Deputatul AMN Leonid Bujor a declarat că dragostea faţă de Limba Română nu ne-o poate lua nici Voronin, nici alţii ca el, iar scriitorul Arcadie Suceveanu a amintit că, în cei 20 de ani, Limba Română s-a aflat întotdeauna pe baricadele luptei pentru libertate.
Din partea conducerii României, la sărbătoare au participat senatorii Viorel Badea şi Mihaela Popa, deputatul Petru Movilă, Secretarul de stat al Departamentului Relatiilor cu Românii de Pretutindeni Eugen Tomac, Decebal Lohan, consilier al prim-ministrului Emil Boc.
Tot ieri, la Cimitirul Central din strada Armenească din Chişinău a fost oficiat un serviciu divin în memoria înaintaşilor care au luptat pentru Limba Română - Ion Vatamanu, Lida Istrati, Gheorghe Ghimpu, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, Ion Dumeniuc, Grigore Vieru, Andrei Vartic, Gheorghe Vodă şi mulţi alţii. Organizată de către Fundaţia „Vatra", manifestarea a fost deschisă de Corala „Lacrimosa" (dirijor - Angela Prisăcari) de la Liceul „M. Berezovschi" din capitală.
Sărbătoarea a culminat cu un frumos concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Printre vedetele serii s-au numărat Orchestra „Lăutarii" dirijată de Nicolae Botgros, Orchestra municipală a fraţilor Advahov, formaţiile „Studio-One", „Akcent", interpreţii Zinaida Julea, Valentina Cojocaru, Dan Bălan, Anastasia Lazariuc.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲