După arestări în masă, dispariţii de persoane (VIDEO)
adăugat 22 aprilie 2009, 13:56, la Alegeri 2009
Primăria Chişinăului a anunţat dispariţia a trei tineri după acţiunile de protest din 7 aprilie, care au degenerat în violenţe şi au condus la devastarea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului din Republica Moldova, potrivit site-ului municipalităţii Chişinău.Aceştia sunt Serghei Donici (19 ani), Alexandru Galinschi (27 de ani) şi Mihail Tudorache (23 de ani), despre care nu se mai ştie nimic din data de 7 aprilie.
Potrivit datelor deţinute de Primăria Chişinăului, după 7 aprilie, forţele de ordine moldovene au ridicat de pe străzi cel puţin 318 persoane.
"După ce o parte dintre tinerii arestaţi au fost puşi în libertate, 23 de persoane, între care trei adolescenţi, snopiţi în bătaie, torturaţi şi supuşi unui tratament degradant în izolatoarele de arest preventiv, au avut nevoie de ajutor medical, având diverse traume, contuzii şi hematoame", a declarat Dorin Chirtoacă, primarul liberal al Chişinăului.
El a apelat la persoanele care au avut de suferit în urma abuzurilor poliţiei să anunţe primăria, care înregistrează toate aceste cazuri, pentru a le face publice în mediile locale şi internaţionale.
Până în prezent guvernul comunist de la Chişinău a respins demersurile întreprinse de numeroase organizaţii neguvernamentale din domeniul apărării drepturilor omului, precum şi de unele autorităţi locale să permită monitorizarea a ceea ce se întâmplă în comisariatele de poliţie şi în penitenciare, unde se aplică tortura împotriva celor reţinuţi, se afirmă într-un comunicat al Primăriei Chişinăului.
Potrivit aceluiaşi text, s-au înregistrat şi cazuri de ameninţare la adresa persoanelor care au depus mărturii împotriva poliţiei despre violenţele aplicate în perioada detenţiei. Este dat exemplul lui Vadim Ungureanu, un tânăr care a fost ameninţat că "nu va scăpa cu viaţă dacă va continua să relateze presei despre cele întâmplate" în beciurile poliţiei.
Primăria Chişinăului insistă pentru demararea unei investigaţii internaţionale având ca obiect violările grave şi în masă ale drepturilor omului, constatate în Republica Moldova în ultimele 10 zile. Victimele solicită intervenţii prompte şi eficiente, spune primarul Dorin Chirtoacă, care se arată îngrijorat de faptul că până în prezent nu au fost trimise sau formate misiuni speciale pentru verificarea situaţiei la faţa locului, în locurile de detenţie.
Plângeri depuse la Primărie
La Primăria Chişinău încă două persoane s-au plâns că au fost agresate de poliţişti. Este vorba de doi fraţi care au povestit că au fost bătuţi sâmbătă seara, 18 aprilie, în scuarul Catedralei Mitropolitane.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat marţi, 21 aprilie, în cadrul şedinţei operative de la Primărie că 5-6 echipe formate din funcţionar i colectează date despre persoanele reţinute şi agresate şi le oferă asitenţă juridică gratuită.
Până acum aproximativ 20 de persoane au depus mărturii, iar acestea vor servi drept probe pentru comunitatea locală şi cea internaţională în intenţia de a demonstra violenţa din partea poliţiei, a declarat Dorin Chirtoacă. Acesta a numit iniţiativa preşedintelui în exerciţiu al RM, Vladimir Voronin, de eliberare a protestarilor reţinuţi ca fiind una "populistă, atâta timp cât nu s-a făcut nimic în acest sens, în următoarele zile fiind operate în continuare arestări".
Johnattan Yerusalayem Netanyahu, "organizatorul dezordinilor în masă"
Procuratura Generală a dat un comunicat de presă ieri, prin care anunţa că în arest se mai află doar organizatorii "dezordinilor în masă din 7 aprilie şi persoanele cu antecedente penale", însă nu este precizat şi numărul acestora.
Johnattan Yerusalayem Netanyahu, cetăţeanul româno-american aflat în arest preventiv la Chişinău, fiind acuzat de participare la manifestaţiile degenerate în violenţe din 7 aprilie, le scrie, din arest, preşedinţilor României şi SUA, Traian Băsescu şi, respectiv, Barack Obama, cerându-le ajutor.
El îşi susţine nevinovăţia şi afirmă că este bătut în arest. Mandatul său de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost scurtat, vineri, la 15 zile, urmând să expire la 24 aprilie. Rămâne însă de văzut dacă va fi eliberat sau va mai primi o prelungire din partea procurorilor.
De altfel, Procuratura Moldovei a anunţat marţi că în arest se mai află "doar organizatorii dezordinilor în masă din 7 aprilie şi persoanele cu antecedente penale". Cum Netanyahu nu are antecedente penale, se înţelege că este "organizator".
Baroul Avocaţilor din Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu încălcările grosolane ale drepturilor omului care au avut loc începând cu 7 aprilie 2009. În special, Consiliul Baroului Avocaţilor din Republica Moldova nu găseşte niciun argument moral şi legal pentru a justifica amploarea terorii şi violenţei la care au recurs autorităţile în raport cu protestatarii, chiar dacă aceştia au depăşit limitele admisibile pentru manifestarea publică a opiniilor politice.
Arestarea în masă a oamenilor tineri, aplicarea torturii faţă de persoanele reţinute, dispariţia persoanelor, judecarea fără a respecta normele procesuale şi fără a oferi cele mai elementare posibilităţi reale şi eficiente de apărare reprezintă o reacţie disproporţionată a autorităţilor care au depăşit cu mult necesitatea de asigurare a ordinii publice şi a securităţii naţionale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲