Elena Băsescu la Academia de leadership pentru tinere din Republica Moldova
adăugat 01 decembrie 2011, 13:59, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Vă mărturisesc că am fost deosebit de plăcut surprinsă să aflu de existenţa acestui proiect-pilot în Republica Moldova - "Academia de leadership pentru tinere". Doresc, totodată, să o felicit pe Nighina pentru această iniţiativă lăudabilă şi pentru munca deosebită pe care a depus-o, pentru modul în care s-a implicat în promovarea acestui proiect. Eu sunt convinsă că ea reprezintă o femeie de succes care la un moment dat vă va împărtăşi din experienţa ei şi poate că la ultima ediţie a acestei Academii va fi invitată ca şi guest-speaker.
Eu îmi exprim speranţa că acest proiect va avea succes şi că printre femeile-lider care vor veni să vă vorbească la această Academie veţi reuşi să vă găsiţi modele de urmat: femei puternice, femei ambiţioase şi femei cu foarte multe alte calităţi, care au reuşit prin munca pe care o fac zilnic să facă din această lume un loc mai bun.
Încep prin a vă mărturisi că să fii femeie în politică nu este deloc uşor. Să fii tânără femeie în politică este deja un lucru foarte grav. Să fii tânără femeie în politică şi fiica Preşedintelui Statului este un lucru de neacceptat pentru foarte mulţi.
În aceste condiţii, "botezul" meu politic nu a fost deloc unul uşor şi a venit odată cu celebrele "succesuri". Am devenit astfel ţintă şi motiv de ironie pentru adversarii politici, dar şi pentru o importantă parte a presei.
Insă eu am rezistat, am luat atitudine, am demonstrat că în ciuda tuturor atacurilor misogine sau, din contră, motivate politic este loc şi pentru tinerele femei în politica românească.
Nu ştiu dacă rezistenţa în politică te face un lider, ştiu însă că este o calitate esenţială. Iar la întrebarea: "Putem noi femeile să fim lideri într-o lume în care puterea aparţine prin definiţie bărbaţilor?" - răspunsul este pozitiv, însă cu câteva menţiuni inevitabile. Trebuie să muncim mult mai mult şi trebuie să fim întotdeauna cu cel puţin un minut înaintea bărbaţilor. Si nu în ultimul rând trebuie să ne punem în valoare feminitatea, să nu încercăm să fim mai bărbaţi decât bărbaţii, fiindcă nu vom reuşi niciodată acest lucru.
Revenind la experienţa mea personală, candidatura ca şi independent la alegerile europarlamentare din iunie 2009 a reprezentat o muncă asiduă şi o răscruce de drum. Asta şi în condiţiile în care peste 6 luni urmau şi alegeri prezidenţiale. Dar simplul fapt că am obţinut un procent de 4,22% din voturile celor care s-au prezentat la urne reprezintă totuşi un lucru unic şi o victorie a generaţiei mele. Pentru că, indiferent de comentariile răuvoitoare care au urmat în momentul în care s-a aflat rezultatul votului, eu am fost cea care şi-a făcut campanie în toată ţara, eu am fost cea care a participat la dezbaterile televizate şi nu partidul din care tocmai demisionasem sau chiar tatăl meu.
Am obţinut un număr mai mare de voturi decât partidele politice şi, fără a supăra pe cineva, din acest motiv sunt poate chiar cel mai reprezentativ europarlamentar. Si subliniez: sunt şi tânără, şi femeie în politică.
Dar asta nu înseamnă că mă consider un lider al generaţiei mele. Nu! Mă consider, poate, un model de urmat pentru tinerii care intră în politică, dar cu siguranţă sunt un model de urmat pentru colegii mei mai tineri sau la fel de tineri din PDL. Consider că am devenit exemplu pentru că am luat atitudine şi am demonstrat că se poate.
Deci, dacă ai suficient curaj, suficientă ambiţie, dacă ai determinare şi mai ales dacă eşti natural ai şanse să izbuteşti, pentru că absolut nimic nu este imposibil. Secretul este să nu te aştepţi ca lucrurile să vină de la sine, nu or să cadă niciodată din cer oportunităţi şi trebuie să te foloseşti absolut de fiecare şansă pe care o ai. Si consider că acest proiect "LeaderShe" reprezintă o oportunitate pentru tinerele din Republica Moldova, reprezintă o oportunitate individuală de afirmare, dar reprezintă totodată o şansă de afirmare a unei întregi generaţii.
Eu cred foarte mult în ideea că noii lideri sunt tineri care iau atitudine şi sunt cei care luptă în mod constant pentru ce doresc să fie al lor.
Iar când este vorba de promovarea unei noi generaţii, şi mai ales a unei generaţii de femei, trebuie lăsat la o parte filozofatul şi trebuie să trecem la acţiuni concrete: femeile trebuie să se susţină între ele, fie tinere, fie femei mature, pentru că solidaritatea este cheia. Si o să vă spun ceea ce repetă majoritatea colegelor mele de partid: pe scara pe care a urcat o femeie politică de succes este obligatoriu să poată urca mai târziu şi femei poate mult mai tinere şi mult mai bine pregătite.
Dar tinerele femei nu trebuie promovate în politică numai pentru aceste două atribute, trebuie promovate şi ele pe bază de competenţe.
Am încredere că şi Republica Moldova va progresa mult pe drumul promovării unei generaţii de lideri. Cred că sunteţi deja pe drumul ireversibil al schimbării, în care noua generaţie va reuşi să înlocuiască sedentarismul care are tendinţa de a deveni regulă în politică.
Ca o concluzie, lecţia cea mai de preţ pe care o am este ca tinerii să se implice şi să ia atitudine, pentru că perseverenta este cheia oricărei reuşite.
PENTRU DISCURSUL VIDEO APASĂ AICI
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲