Ecaterina Andronescu a dat masterate neevaluate la tot poporul. Cum a ajuns România să aibă patru tipuri de master
adăugat 19 octombrie 2009, 09:48, la Social
Ministerul Educaţiei lasă universităţi neacreditate să organizeze programe postuniversitare. Sute de studenţi s-au înscris la masterat la universităţi ce nu au fost evaluate niciodată, dar care au fost cuprinse într-un ordin controversat.Ordinul de ministru 5.356 din 29 septembrie 2009 cuprinde zeci de masterate organizate de universităţile ce au primit „grad scăzut de încredere“ la evaluările de până acum. Printre universităţile din ordin apar „Petre Andrei“ din Iaşi, „Tibiscus“ din Timişoara, „Emanuel“ din Oradea, „Andrei Şaguna“ din Constanţa şi „Dimitrie Cantermir“ din Bucureşti, ale căror programe postuniversitare n-au fost niciodată supuse evaluării de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
Evaluatorii nu ştiau de ordin
Ordinul i-a surprins pe reprezentanţii ARACIS, care deja publicaseră lista cu universităţile ce au dreptul să organizeze masterate. Mihai Floroiu, purtătorul de cuvânt al ARACIS, susţine că, în afară de universităţile evaluate instituţional, celelalte nu trebuiau să apară în ordin. „Masteratele care apar acolo sunt nişte programe făcute de universităţi. Mai apare şi Universitatea Politehnica inclusiv cu un masterat de politici europene, dar acest program n-a fost evaluat niciodată“, a spus Floroiu.
Alexandru Popovici, membru al comisiei consultative de la ARACIS, arată că reprezentanţii agenţiei de evaluare nu au agreat un astfel de ordin pentru că regulile europene prevăd evaluări periodice ale programelor de masterat. „În ordin apare şi «Petre Andrei» din Iaşi care a primit «lipsă de încredere» de la noi“, arată Popovici.
Studenţii acuză oportuniştii
Virgil Smărăndoiu, reprezentantul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România în ARACIS, arată că „legislaţia le permite oportuniştilor din sistemul superior de învăţământ să-şi creeze programe de studii fără niciun fel de condiţii“. „Suntem de părere că legile care stau la baza acestui ordin concurează activitatea ARACIS. Considerăm această acţiune ca fiind una extrem de dăunătoare şi periculoasă pentru sistemul de învăţământ din România, cu atât mai mult cu cât ne este greu să înţelegem în fond intenţiile acestui ordin de ministru. Dacă acele universităţi au programe care îndeplinesc toate cerinţele evaluărilor ARACIS, ne punem întrebarea de ce se ascund de evaluarea ARACIS în spatele unor astfel de ordine?“, a spus Smărăndoiu.
Studentul mai arată că ordinul cuprinde şi universităţi care nu au trecut prin procesul de evaluare al ARACIS în vederea acreditării instituţionale, cum este cazul Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa. „Organizaţia noastră recunoaşte ARACIS ca fiind singura entitate legitimă şi îndreptăţită să se ocupe de autorizarea sau acreditarea programelor de studii din sistemul naţional de învăţământ superior“, susţine Smărăndoiu.
Legile, schimbate pentru masterate
Legea 84/1995 - masteratele se înfiinţează în cadrul universităţilor acreditate şi se aprobă de Ministerul Educaţiei la propunerea senatelor universitare.
Legea nr.2/2008 - masteratele se înfiinţează, prin hotărâri ale Senatului, în domeniile ştiinţifice ale universităţii. Organizează masterate numai universităţile acreditate, supuse periodic evaluării instituţionale. Printre iniţiatorii legii se află şi Ecaterina Andronescu, care în vremea respectivă era parlamentar.
Ordonanţa 89/2008 - organizează masterate numai universităţile acreditate şi evaluate cu calificativul “grad ridicat de încredere” de către ARACIS.
Legea 250/2009 - adoptată de parlamentari pentru aprobarea OUG 89/2009 nu mai conţine condiţia cu „gradul ridicat de încredere“.
Nu există nicio lege în România care să interzică universităţilor ce au primit calificativul «lipsă de încredere» să organizeze masterate.
Ecaterina Andronescu, fost ministru.
Justificare pentru o universitate cu probleme
Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi, care tocmai a primit verde la organizarea de masterate, se află de trei ani în atenţia publică prin scandalurile în care a fost implicată. Instituţia avea doi rectori, care au despărţit universitatea în două tabere. Cearta dintre Nicolae Niculescu şi Doru Tompea nu s-a terminat, fiecare dintre aceştia susţinând că el conduce instituţia. De asemenea, universitatea a fost implicată şi în scandalul celor 15.000 de diplome false date unor studenţi străini la medicină. Cercetările privind diplomele eliberate de „Petre Andrei“, au fost îngreunate din cauză că anchetatorii nu ştiau care dintre
cele două grupări le-a emis.
Pe site-ul instituţiei din Iaşi este publicată o sentinţă judecătorească irevocabilă, prin care se arată că Doru Tompea nu este rector. Cu toate acestea, Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, a emis un ordin în iunie 2009 prin care l-a recunoscut rector pe Tompea.
Andronescu susţine că universitatea a îndeplinit condiţiile cerute de minister. „Pentru că la «Petre Andrei» funcţionau două entităţi sub pălăria unei fundaţii şi aveau doi rectori, eu l-am recunoscut pe rectorul Doru Tompea şi le-am dat trei luni să intre în legalitate. Le-am cerut atunci să-şi transfere toate structurile de învăţământ la Universitatea «Petre Andrei». Au venit cu dovada că au făcut ce le-am cerut şi apoi printr-o anexă la hotărârea de guvern le-am adăugat şi masteratele“, se justifică Andronescu.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲