Elevii romani de pe cele doua maluri ale Prutului, “Impreuna” pentru creearea unei imagini pozitive la Venetia
adăugat 05 august 2011, 12:45, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Asociaţia “Spirit Românesc” din Roma şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia anunţă începerea primelor activităţi din proiectul “Împreună” (“Insieme”). Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de şase luni (iulie-decembrie 2011) şi beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, transmite Romanian Global News.
Dintr-un raport recent al CARITAS rezultă că elevii români înscrişi la şcolile italiene sunt de 105.730, reprezentând 16,8% din totalul elevilor străini înscrişi, fapt ce califică Romania pe primul loc. În Roma şi în Provincia Roma elevii români reprezintă grupul cel mai mare din toate grupurile de copii străini prezenţi pe teritoriu, anume 36,2% din totalul elevilor străini, luând în considerare faptul că pe teritoriul capitalei Italiei convieţuiesc 189 de comunităţi.
Obiectivul general al proiectului „Împreună” este acela de a crea o imagine pozitivă a comunităţii romaneşti, bazată pe o colaborare dintre Asociaţia “Spirit Românesc” din Roma, comunităţile româneşti de pe cele doua maluri ale Prutului şi autorităţile locale.
Printre obiective specifice ale proiectului se numără: menţinerea conştiinţei identităţii naţionale şi a limbii române, limba vorbită în nucleul familial; tutelarea elevilor români abia sosiţi în Italia şi corecta orientare a familiile acestora în ceea ce priveşte organizarea instituţiilor de învăţământ italiene; facilitarea menţinerii contactelor şi legăturilor comunităţii româneşti cu autorităţile locale; schimburile culturale între comunităţile prezente pe teritoriu; eliminarea prejudecaţilor încă existente, referitoare la membrii comunităţii româneşti.
Proiectul prevede organizarea de laboratoare culturale destinate elevilor români din Romania si R. Moldova, care se vor desfăşura pe teme privind tradiţiile culturale româneşti şi educaţia civică, fiind găzduite de şcolile din Roma şi comunele limitrofe care au aderat la proiect; înfiinţarea unui birou de informare şi orientare mobil, cu rolul de secretariat social, pentru punerea în contact a romanilor cu serviciile publice; activităţi extraşcolare pentru copii; întâlniri cu mediatorii interculturali pentru facilitarea integrării copiilor în sistemul şcolar italian.
Amintim pe această cale că în Italia comunitatea românească este constituită din 1.165.000 de persoane, reprezentând un sfert din întreaga populaţie de emigranţi.
Romanian Global News atrage atentia celor care finanteaza si implementeaza acest important proiect ca alaturarea in comunicatele de presa a etnonimelor „roman” si „moldovean” creeaza impresia a doua etnii diferite si impresia (falsa speram!) ca se face propaganda teoriei staliniste a existentei unui popor „moldovean”, diferit de poporul roman. Asa ca poate modificati comunicatul!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲