EMINESCU-I TOT CE-AVEM MAI SFÂNT
adăugat 11 iunie 2010, 09:22, la Cultură
De un secol şi ceva luna iunie – prima lună de vară, ne apropie cu sufletul şi gândul de cel mai mare Poet al neamului nostru Mihai EMINESCU, pentru a-i redeschide din nou cartea de poezii, pentru a ne apropia şi mai mult de verbul său genial, incrustat în inima şi în conştiinţa românilor de pretutindeni, dăltuit în coloana infinită a nemuririi.
În acest an, la 15 iunie – ziua trecerii în veşnicie a Poetului, Societatea Scriitorilor Români din Cernăuţi, Muzeul literar-memorial „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” şi Fundaţia Culturală de Binefacere „Casa Limbii Române”, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi şi a Centrului Cultural „Bucovina” din Suceava, cu ajutorul informaţional al ziarelor regionale şi raionale, organizează o suită de manifestări care vor începe la ora 10.30 cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu din curtea Casei lui Aron Pumnul şi la monumentul Poetului din centrul oraşului (11.30). Manifestările vor continua la sediul societăţilor româneşti din Piaţa Centrală, nr.9 a Cernăuţiului, unde va avea loc vernisajul unei expoziţii de grafică de Mihai PÂNZARU-PIM (Suceava).
Începând cu ora 13.00 la Gimnaziul românesc nr. 6 din Cernăuţi, str. Şeptiţki, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani Petronela CHIRIBUŢĂ şi Cezar AMITROAE vor susţine un recital liric din opera lui Mihai Eminescu, iar baritonul Andras CHIRILEAC (Suceava) va interpreta cântece pe versurile marelui poet.
Cei prezenţi la manifestare vor avea posibilitatea să afle lucruri interesante privind editarea operei eminesciene în ultimele decenii şi să dialogheze cu scriitorii bucureşteni Mircea COLOŞENCO şi Stela COVACI, precum şi cu scriitorii bucovineni, care vor citi din creaţia lor versuri consacrate Luceafărului poeziei româneşti.
Prezenţa admiratorilor versului eminescian la această acţiune cultural-literară va demonstra încă odată că are nevoie de Eminescu, de lumina verbului său care ne ţine verticalitatea şi demnitatea pe acest pământ şi că trecerea anilor nu constituie o piedică în afirmarea actualităţii operei literare a celui mai mare scriitor român din toate timpurile. De aceea îi invităm şi pe această cale pe elevi şi studenţi, pe învăţătorii şi profesorii şcolari, ziariştii de la publicaţiile româneşti din ţinut, pe toţi cei cu suflet mare, care vibrează la rostirea verbului eminescian, să vină cu o floare la bustul şi la monumentul Poetului, la manifestările enumerate mai sus, pentru că astăzi Noi avem nevoie de El mai mult ca oricând.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲