Estimarea FP România a situaţiei din Moldova: instabilitate, dar în direcţia bună
adăugat 30 iulie 2009, 09:32, la Social
Analizând “la cald” rezultatele sondajului la ieşirea de la urne, experţii români consultaţi de FP România încearcă să preconizeze spre ce se îndreaptă Republica Moldova după alegerile legislative anticipate: coaliţie de guvernare instabilă, noi anticipate, europenizare mai alertă, Lupu face regele, debarcarea lui Voronin.Conf. univ. dr. Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor:
„Rezultatele exit poll-urilor arată că majoritate este a opoziţiei, dar pentru a câştiga trebuie să aibă 61 de mandate din totalul de 101 ca să poată alege preşedintele. Este puţin probabil ca negocierile să aibă loc fără comunişti, care vor bloca o coaliţie pe care nu o conduc ei. Opoziţia poate forma o alianţă, dar nu poate alege preşedintele, ceea ce înseamnă că până într-un an vor avea loc alegeri anticipate. Cel mai probabil, Partidul Comunist va fi o parte din viitoarea guvernare. Există un mare semn de întrebare : Dacă Voronin şi-ar pierde pârghiile (în cazul în care Partidul Comunist ar avea sub 40 de mandate), atunci va avea reacţii dure (declararea stării de urgenţă etc.), ceea ce va complica lucrurile. Există o posibilitate mare ca Voronin să fie lepădat de Partidul Comunist, în cazul în care nu va mai avea aceste pârghii, şi atunci el va da lovitura.”
Conf. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog:
“Dacă acestea vor fi rezultatele finale ale alegerilor, atunci opoziţia ar avea 56 de mandate, din totalul de 101, ceea ce înseamnă că ei pot alege preşedintele Parlamentului şi structurile parlamentare, dar nu pot alege preşedintele ţării, numărul de mandate fiind insuficient. Dacă Partidul Comunist pierde scrutinul, este posibil ca unii deputaţi din această formaţiune politică să acorde votul lor pentru alegerea şefului statului. Atunci, Marian Lupu din PD ar putea fi preşedintele ţării, iar premierul ar putea fi din Partidul Liberal. În perioada următoare se vor întâmpla două lucruri : negocieri între partidele de opoziţie, care vor fi foarte dure; iar după negocieri, formarea Guvernului între 4 partide care nu se înţeleg, ceea ce creează dificultăţi pentru a duce o politică coerentă. Este nevoie de o atitudine clară de sprijin, de flancare a acestui guvern din partea Uniunii Europene. Este un test major pentru acest guvern. Criza economică se adânceşte şi criza gazelor va afecta şi Republica Moldova.”
Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene:
„Este un rezultat sub aşteptări pentru comunişti. Totul depinde de Partidul Democrat condus de Marian Lupu care a spus la precedentele alegeri că nu va forma o alianţă (bilaterală) cu Partidul Comunist, ceea ce oferă spaţiu de manevră opoziţiei care ar putea să îl atragă într-o alianţă şi să ducă la instalarea unui guvern necomunist. Teoretic este posibil. Marian Lupu este pivotul acestei coaliţii. Negocierile între partidele de opoziţie vor fi dure şi vom vedea o frustrare din partea a trei partide.”
Prof. Bogdan Teodorescu, sociolog:
„Jocul pe care îl vom vedea în continuare se concentrează pe fugarul de la Partidul Comunist, obţinerea majorităţii necesare pentru alegerea preşedintelui ţării. Ceea ce se întâmplă acum este consecinţa a ceea ce s-a petrecut în Moldova acum patru luni, şi demonstrează că Moldova nu este în afara spaţiului european. Acest lucru arată că Europa şi Rusia încearcă să depăşească epoca Războiului Rece şi să se apropie de o nouă confruntare, cea a sec XXI.
Cred că Partidul Comunist şi Vladimir Voronin plătesc pentru tot ce s-a întâmplat în luna aprilie.
Rezultatele demonstrează că Moldova este în faţa unei schimbări, care va arăta o altă atitudine faţă de tot ce înseamnă europenismul. S-ar putea să asistăm la o retragere discretă a lui Voronin. Dar, să vedem întâi rezultatele alegerilor şi modul în care Voronin acceptă aceste rezultate.”
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲