Estonia este prima fostă republică sovietică care a intrat în zona euro
adăugat 03 ianuarie 2011, 09:25, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Estonia a devenit la 1 ianuarie primul stat din fosta URSS care a intrat în zona euro, punând capăt, cel puţin temporar, procesului de extindere a uniunii monetare, afectată de criza datoriilor suverane, transmite Bloomberg.
Statul estonian este al 17-lea membru al zonei eur o şi, cu un PIB de 14 miliarde de euro, se află pe penultimul loc în funcţie de mărimea economiei, înaintea Maltei.
În condiţiile în care Europa se află în criză financiară, este probabil ca niciun alt stat din Uniunea Europeană să nu adopte euro în următorii câţiva ani. Lituania şi Letonia au ca obiectiv trecerea la euro în 2014, dar alte state mai mari din estul continentului au evitat să stabilească termene precise.
"Estonia trebuia să opteze să intre în clubul ţărilor care iau decizii, sau să rămână în afara acestuia. Am preferat să acţionăm ca membru al acestui club", a declarat premierul estonian Andrus Ansip.
Cu o pondere a datoriilor în PIB de numai 8% în 2010, Estonia va fi statul cu cea mai solidă economie din uniunea monetară.
Şeful băncii centrale din Estonia, Andres Lipstok, devine membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) şi va participa la prima şedinţă de politică monetară a instituţiei pe 13 ianuarie.
Pe 1 ianuarie au fost puse în circulaţie 85 de milioane de monede euro care au gravată harta Estoniei, precum şi 12 milioane de bancnote, potrivit băncii centrale, iar moneda naţională, coroana, va fi retrasă de pe piaţă în decurs de două săptămîni.
Estonia a făcut parte, în 2004, din primul grup de ţări est-europene care au aderat la Uniunea Europeană şi a intrat în NATO acelaşi an.
"Odată cu intrarea Estoniei, peste 330 de milioane de europeni vor folosi euro", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.
Estonia a fost grav afectată de criza financiară mondială şi a înregistrat contracţii economice de 5,1% în 2008 şi 13,9% în 2009. În intervalul 1995-2007, PIB-ul ţării a crescut în medie cu 7,2%.
În 2010, economia a avansat cu 2,4%, iar pentru acest an este anticipată o creştere de 4,4%.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲