Facultăţile de drept, economie, matematică şi informatică sunt cele mai corupte din cadrul USM, arată un studiu
adăugat 02 octombrie 2008, 07:37, la Social
În Republica Moldova există facultăţi pe care nu le poţi absolvi fără să plăteşti, măcar odată, bani pentru a lua note de trecere la examen. De această părere sunt coordonatorii unui proiect de monitorizare şi prevenire a fenomenului corupţiei în instituţiile de învăţământ superior din ţară. Rezultatele monitorizărilor la Universitatea de Stat din Moldova (USM) şi Universitatea "Alecu Russo" din Bălţi au fost prezentate miercuri, 1 octombrie, într-o conferinţă de presă la Info-Prim Neo.Potrivit autorilor studiului, taxele variază în funcţie de facultate, profesor, importanţa examenului, iar modul în care se plăteşte este diferit de la caz la caz. "Banii se dau fie direct, fie prin intermediari, care de cele mai multe ori sunt şefii de grupă. Au fost cazuri când şi servitoarea a participat la proces", a declarat directorul de proiect, Andrei Lutenco.
Cele mai corupte facultăţi din cadrul USM sunt cele de drept, economie, matematică şi informatică, au spus cei care au efectuat monitorizarea.
Studenţii acuză şi lipsă de transparenţă în procesul de gestionare a banilor, spune secretarul Alianţei Anticorupţie, Mircea Eşanu. Potrivit lui, banii din contractele studenţilor se duc pe reparaţii şi nu pe ridicarea calităţii învăţământului. Un exemplu elocvent este construcţia a două lifturi în blocul facultăţilor de drept din cadrul USM. Cheltuielile s-au ridicat la circa 200 mii euro, "sumă pe care universitatea nu a investit-o în îmbogăţirea fondului de carte al bibliotecii de la independeţă încoace", a subliniat secretarul Alianţei Anticorupţie.
"O problemă este şi cazarea studenţilor în cămin. Se practică mituirea administratorului. Vorbim fie de trafic de influenţă, fie de protecţionism sau nepotism în relaţia studentului cu administraţia", a menţionat coordonatorul proiectului, Natalia Camburian.
De asemenea, instituţiile monitorizate nu dispun de o bază de date în care să fie menţionate cazuri de copiere sau plagiat, a mai spus Camburian. Potrivit ei, acest lucru este dubios, cel puţin în cazul tezelor de licenţă, atâta timp cât la tot pasul se găsesc anunţuri în care se oferă servicii de scriere a lucrărilor.
Solicitaţi să se dea cu părerea despre iniţiativa preşedintelui Vladimir Voronin, de a se renunţa la înmatricularea studenţilor în bază de contract, coordonatorii proiectului au spus că profesorii vor fi şi mai tentaţi să ia mită. Aceasta pe motiv că vor fi lipsiţi de sporul la salariu care se aplică în prezent de universităţi din fondurile acumulate din contractele studenţilor.
Proiectul "Monitorizarea şi Prevenirea Fenomenului Corupţiei în Instituţiile de Învăţământ Superior din Republica Moldova" a fost elaborat de Centrul Naţional pentru Transparenţă şi Drepturile Omului (CNTDO), Alianţa Anticorupţie, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Eurasia. Au fost chestionaţi circa 400 de studenţi.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲