Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:36

 

Familii despărţite de viza lui Voronin

adăugat 25 mai 2009, 20:47, la Social

Vizele impuse de autorităţile Republicii Moldova pentru români creează situaţii absurde: cupluri care nu se pot vedea din cauza birocraţiei, dar şi copii deveniţi cetăţeni români puşi în imposibilitatea de a-şi vizita părinţii rămaşi dincolo de Prut. Acum, după „Revoluţia Twitter”, „partea românească” a familiei se gândeşte să obţină cetăţenia moldovenească doar pentru a putea trece în cealaltă parte. EVZ continuă povestea Cortinei de Fier care a căzut peste Prut, după acuzaţiile aduse României luna trecută de preşedintele moldovean Vladimir Voronin.

Criticul de artă basarabean Vladimir Bulat a trecut prin „infernul” birocratic de la Biroul de Migraţie şi Azil din Chişinău. Dorea să obţină o invitaţie pentru soţia sa româncă, Cristina-Gabriela, care urma să-şi viziteze socrii bătrâni şi bolnavi.

„De cum intri pe holul acelei instituţii ai sentimentul că decazi în timp, că simţi în nas tabacul fumat de Soljeniţân, Saharov şi Şalamov, în Gulagul sovietic... Eşti imediat întrebat ce invitaţie vrei să obţii şi pentru cetăţenii cărui stat... Spun scurt: «România». Mi se spune să aştept, «operatorul» e momentan ocupat. Nu pot afirma că era aşa multă lume, după cum vor să afişeze autorităţile locale”, povesteşte Vladimir Bulat pe blogul personal, http://ochiuldeveghe.over-blog.com, în completarea articolului publicat ieri de EVZ.

„Reveniţi peste 30 de zile”

„Maşinăria” s-a pus în funcţiune încet, gata „să înghită” cantităţi enorme de hârtie.

„Depun cererea tipizată completată la computer de acasă şi imprimată în trei exemplare. Mi se mai cere să anexez şi o fotocopie după paşaportul celui invitat, inclusiv paginile cu ultimele intrări în Moldova. Plus de asta - crezând că asta îmi va simplifica procedura de obţinere a doritului document - adaug la cerere o fotocopie după actul de căsătorie, arătând gradul de rudenie cu cetăţeanul român. Nu are însă nicio importanţă pentru tânăra funcţionară (...), îmi spune: «Reveniţi peste 30 de zile». Încerc să-i explic că aş dori să obţin invitaţia peste câteva zile. «Nu se poate», mi se răspunde”, îşi aminteşte Bulat.

Singura situaţie de urgenţă prevăzută este cea care implică decesul, i s-a mai spus. În plus, Biroul nu eliberează numere de înregistrare: după cele 30 de zile, solicitantul trebuie să vină cu buletinul şi să spună numele persoanei invitate pentru a primi - eventual - documentul.

În cele din urmă, după insistenţe, a aflat că există o procedură de urgenţă, însă implică o taxă de stat: „Refuz această favoare procedurală. Refuz să plătesc fie şi un leu Republicii Moldova în folosul unei acţiuni care contravine oricăror norme juridice şi legale - acţiune impusă aberant de autorităţile moldovene după «contrarevoluţia de catifea» din 7 aprilie”, încheie criticul de artă.

Pe scurt: o aşteptare care se numără în luni pentru reunirea unei familii. Soţii Bulat iau în calcul varianta obţinerii cetăţeniei moldoveneşti pentru Cristina- Gabriela. Nu le va fi uşor, încercarea e de durată - cererile trebuie aprobate de preşedinte - dar pare mai simplă decât drumurile repetate pentru invitaţii şi vize.

PARADOXUL LUI VASILE ERNU

„Pot merge la Moscova, nu şi la Chişinău”


Situaţia lui Andrei pare fără soluţie pentru birocraţii de dincolo de Prut: s-a născut în Basarabia, în vremea în care acest teritoriu devenise parte din URSS, dar şi-a redobândit cetăţenia română la începutul anilor '90, înainte ca proaspătul stat să-şi pună la punct propriile instituţii şi actele de identitate.

Cetăţenie rătăcită

Nu a renunţat la cetăţenia moldovenească, însă - locuind în România - nu are dincolo de Prut vreun cod numeric personal care să-i certifice statutul. Andrei are doar un paşaport roşu, sovietic, pe care se află o ştampilă - pusă cândva de o primărie - care arată că posesorul documentului este cetăţean al Republicii Moldova.

„Ştampila e de prin 1992-1993, dar am aflat între timp că nu apar în evidenţele lor. Am redobândit de atunci cetăţenia română, dar paşaportul nu l-am folosit multă vreme, pentru că puteam trece dincolo cu buletinul”, povesteşte Andrei.

Luna trecută, fratele său a trecut pe la Biroul de Migraţie şi Azil cu scopul de a obţine invitaţia pentru Andrei. „I s-a spus: «Fratele dumneavoastră nu poate avea invitaţia, chiar dacă aţi adus toate actele». Funcţionarii i-au explicat că situaţia este complicată: sunt născut acolo, ca şi el, însă n-am vreun act că sunt cetăţean moldovean. Vreau însă să-mi văd părinţii. Ca cetăţean român”, completează Andrei. I s-a dat de înţeles că doar cu acte moldoveneşti va putea ajunge acolo.

Aşa că Andrei a încercat clarificarea situaţiei la Consulatul Republicii Moldova de la Bucureşti: după grele încercări, l-a găsit pe consulul Veaceslav Filip, care - în loc să-i dea explicaţii - l-a luat la întrebări: „Unde aţi fost atâta timp, de nu v-aţi făcut actele?”.

Singura soluţie prezentată de consul: eliberarea unui titlu de călătorie care să-i permită accesul în Moldova, pentru a obţine din nou cetăţenia. „Problema e însă timpul - nu pot decât în weekend. În plus, documentul e valabil doar pentru a intra în Moldova. Nu pot fi sigur că lucrurile se vor rezolva aşa uşor”, explică Andrei.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi scriitorul Vasile Ernu. Problema sa: a trecut direct de la cetăţenia sovietică la cea română. Observă un lucru: „Pot merge la Moscova, nu şi la Chişinău”. Se gândeşte acum să obţină cetăţenia moldovenească, din două motive: ar scăpa de corvoada obţinerii vizei şi ar putea acţiona şi ca „cetăţean” printre basarabeni.

"Viza pentru Rusia o ai într-o săptămână, iar pe cea de Moldova în minimum 40 de zile. Vreau să obţin cetăţenia: aş avea şi posibilitatea să-i vizitez pe ai mei, şi să acţionez ca şi cetăţean... Adică nu ca «român»."
- Vasile Ernu, scriitor


EFORTURI

Bucureştiul face presiuni la UE


Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat ieri, la videochatul Realitatea.net, că viitorul acord UE-Republica Moldova va fi în mod „categoric” condiţionat de ridicarea vizelor pentru români. Chişinăul are un interes direct în semnarea unui nou Acord de asociere, care presupune trecerea la un nivel mai avansat de cooperare cu UE.

Surse diplomatice au precizat pentru EVZ, înainte de o reuniune a miniştrilor de externe din UE, la sfârşitul lunii aprilie, că România ia în calcul blocarea negocierilor pe tema amintitului Acord de asociere.

Ministrul Diaconescu a precizat însă, la sfârşitul reuniunii, că nu s-a pus problema blocării negocierilor, motivând că ar fi o greşeală să confunde acţiunile guvernului de la Chişinău cu aspiraţiile cetăţenilor moldoveni. Comisia şi Parlamentul UE au cerut în mai multe rânduri Chişinăului să revină asupra deciziei de impunere a vizelor pentru români. (Adrian Cochino)


Autor: Vlad Odobescu
Sursa: www.evz.ro
"viitorul acord UE-Republica Moldova va fi în mod "categoric" condiţionat de ridicarea vizelor pentru români."
CU ACEASTA OCAZIE NU UITATI, VA RUGAM, SI DE RIDICAREA VIZELOR PENTRU CETATENII MOLDOVENI.
A comentat Niu 26 mai 2009, 05:23


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.0794 secunde