Familii despărţite de viza lui Voronin
adăugat 25 mai 2009, 20:47, la Social
Vizele impuse de autorităţile Republicii Moldova pentru români creează situaţii absurde: cupluri care nu se pot vedea din cauza birocraţiei, dar şi copii deveniţi cetăţeni români puşi în imposibilitatea de a-şi vizita părinţii rămaşi dincolo de Prut. Acum, după „Revoluţia Twitter”, „partea românească” a familiei se gândeşte să obţină cetăţenia moldovenească doar pentru a putea trece în cealaltă parte. EVZ continuă povestea Cortinei de Fier care a căzut peste Prut, după acuzaţiile aduse României luna trecută de preşedintele moldovean Vladimir Voronin.Criticul de artă basarabean Vladimir Bulat a trecut prin „infernul” birocratic de la Biroul de Migraţie şi Azil din Chişinău. Dorea să obţină o invitaţie pentru soţia sa româncă, Cristina-Gabriela, care urma să-şi viziteze socrii bătrâni şi bolnavi.
„De cum intri pe holul acelei instituţii ai sentimentul că decazi în timp, că simţi în nas tabacul fumat de Soljeniţân, Saharov şi Şalamov, în Gulagul sovietic... Eşti imediat întrebat ce invitaţie vrei să obţii şi pentru cetăţenii cărui stat... Spun scurt: «România». Mi se spune să aştept, «operatorul» e momentan ocupat. Nu pot afirma că era aşa multă lume, după cum vor să afişeze autorităţile locale”, povesteşte Vladimir Bulat pe blogul personal, http://ochiuldeveghe.over-blog.com, în completarea articolului publicat ieri de EVZ.
„Reveniţi peste 30 de zile”
„Maşinăria” s-a pus în funcţiune încet, gata „să înghită” cantităţi enorme de hârtie.
„Depun cererea tipizată completată la computer de acasă şi imprimată în trei exemplare. Mi se mai cere să anexez şi o fotocopie după paşaportul celui invitat, inclusiv paginile cu ultimele intrări în Moldova. Plus de asta - crezând că asta îmi va simplifica procedura de obţinere a doritului document - adaug la cerere o fotocopie după actul de căsătorie, arătând gradul de rudenie cu cetăţeanul român. Nu are însă nicio importanţă pentru tânăra funcţionară (...), îmi spune: «Reveniţi peste 30 de zile». Încerc să-i explic că aş dori să obţin invitaţia peste câteva zile. «Nu se poate», mi se răspunde”, îşi aminteşte Bulat.
Singura situaţie de urgenţă prevăzută este cea care implică decesul, i s-a mai spus. În plus, Biroul nu eliberează numere de înregistrare: după cele 30 de zile, solicitantul trebuie să vină cu buletinul şi să spună numele persoanei invitate pentru a primi - eventual - documentul.
În cele din urmă, după insistenţe, a aflat că există o procedură de urgenţă, însă implică o taxă de stat: „Refuz această favoare procedurală. Refuz să plătesc fie şi un leu Republicii Moldova în folosul unei acţiuni care contravine oricăror norme juridice şi legale - acţiune impusă aberant de autorităţile moldovene după «contrarevoluţia de catifea» din 7 aprilie”, încheie criticul de artă.
Pe scurt: o aşteptare care se numără în luni pentru reunirea unei familii. Soţii Bulat iau în calcul varianta obţinerii cetăţeniei moldoveneşti pentru Cristina- Gabriela. Nu le va fi uşor, încercarea e de durată - cererile trebuie aprobate de preşedinte - dar pare mai simplă decât drumurile repetate pentru invitaţii şi vize.
PARADOXUL LUI VASILE ERNU
„Pot merge la Moscova, nu şi la Chişinău”
Situaţia lui Andrei pare fără soluţie pentru birocraţii de dincolo de Prut: s-a născut în Basarabia, în vremea în care acest teritoriu devenise parte din URSS, dar şi-a redobândit cetăţenia română la începutul anilor '90, înainte ca proaspătul stat să-şi pună la punct propriile instituţii şi actele de identitate.
Cetăţenie rătăcită
Nu a renunţat la cetăţenia moldovenească, însă - locuind în România - nu are dincolo de Prut vreun cod numeric personal care să-i certifice statutul. Andrei are doar un paşaport roşu, sovietic, pe care se află o ştampilă - pusă cândva de o primărie - care arată că posesorul documentului este cetăţean al Republicii Moldova.
„Ştampila e de prin 1992-1993, dar am aflat între timp că nu apar în evidenţele lor. Am redobândit de atunci cetăţenia română, dar paşaportul nu l-am folosit multă vreme, pentru că puteam trece dincolo cu buletinul”, povesteşte Andrei.
Luna trecută, fratele său a trecut pe la Biroul de Migraţie şi Azil cu scopul de a obţine invitaţia pentru Andrei. „I s-a spus: «Fratele dumneavoastră nu poate avea invitaţia, chiar dacă aţi adus toate actele». Funcţionarii i-au explicat că situaţia este complicată: sunt născut acolo, ca şi el, însă n-am vreun act că sunt cetăţean moldovean. Vreau însă să-mi văd părinţii. Ca cetăţean român”, completează Andrei. I s-a dat de înţeles că doar cu acte moldoveneşti va putea ajunge acolo.
Aşa că Andrei a încercat clarificarea situaţiei la Consulatul Republicii Moldova de la Bucureşti: după grele încercări, l-a găsit pe consulul Veaceslav Filip, care - în loc să-i dea explicaţii - l-a luat la întrebări: „Unde aţi fost atâta timp, de nu v-aţi făcut actele?”.
Singura soluţie prezentată de consul: eliberarea unui titlu de călătorie care să-i permită accesul în Moldova, pentru a obţine din nou cetăţenia. „Problema e însă timpul - nu pot decât în weekend. În plus, documentul e valabil doar pentru a intra în Moldova. Nu pot fi sigur că lucrurile se vor rezolva aşa uşor”, explică Andrei.
Într-o situaţie asemănătoare se află şi scriitorul Vasile Ernu. Problema sa: a trecut direct de la cetăţenia sovietică la cea română. Observă un lucru: „Pot merge la Moscova, nu şi la Chişinău”. Se gândeşte acum să obţină cetăţenia moldovenească, din două motive: ar scăpa de corvoada obţinerii vizei şi ar putea acţiona şi ca „cetăţean” printre basarabeni.
"Viza pentru Rusia o ai într-o săptămână, iar pe cea de Moldova în minimum 40 de zile. Vreau să obţin cetăţenia: aş avea şi posibilitatea să-i vizitez pe ai mei, şi să acţionez ca şi cetăţean... Adică nu ca «român»."
- Vasile Ernu, scriitor
EFORTURI
Bucureştiul face presiuni la UE
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat ieri, la videochatul Realitatea.net, că viitorul acord UE-Republica Moldova va fi în mod „categoric” condiţionat de ridicarea vizelor pentru români. Chişinăul are un interes direct în semnarea unui nou Acord de asociere, care presupune trecerea la un nivel mai avansat de cooperare cu UE.
Surse diplomatice au precizat pentru EVZ, înainte de o reuniune a miniştrilor de externe din UE, la sfârşitul lunii aprilie, că România ia în calcul blocarea negocierilor pe tema amintitului Acord de asociere.
Ministrul Diaconescu a precizat însă, la sfârşitul reuniunii, că nu s-a pus problema blocării negocierilor, motivând că ar fi o greşeală să confunde acţiunile guvernului de la Chişinău cu aspiraţiile cetăţenilor moldoveni. Comisia şi Parlamentul UE au cerut în mai multe rânduri Chişinăului să revină asupra deciziei de impunere a vizelor pentru români. (Adrian Cochino)
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
CU ACEASTA OCAZIE NU UITATI, VA RUGAM, SI DE RIDICAREA VIZELOR PENTRU CETATENII MOLDOVENI.