Fermierii întâmpină dificultăţi atunci când vine vorba despre planul de afaceri pe care îl cer autorităţile în schimbul subvenţiilor de la stat
adăugat 20 martie 2010, 16:01, la Social
Fermierii întâmpină dificultăţi atunci când vine vorba despre planul de afaceri pe care îl cer autorităţile în schimbul subvenţiilor de la stat. Ei se plâng ca nu sunt informaţi despre cum trebuie să completeze formularele şi că vor fi nevoiţi să facă acelaşi lucru în fiecare an. Alexei Ivanov, preşedinte al Consiliul de administrare a Federaţiei Naţionale a Agricultorilor: "Este un pic exagerat pachetul de documente pe care trebuie să-l prezinte un agricultor simplu, dar aceşti bani ar trebui daţi producătorilor pentru a dezvolta afacerile de viitor".
Fermierii care au gospodării mici spun că nu au siguranţa finanţării pentru anii următori, deoarece procedura de subvenţionare se schimbă în fiecare an. Ei vor ca aceasta să fie planificată pentru o perioadă de cel puţin 5 ani.
Vitalie Cimpoieş, producătorul agricol din Făleşti a declarat : "Un lucru este cert, fermierul n-o să vină să ia pur şi simplu nişte bani dar el trebuie să se gândească unde să-i introducă, cum să-i introducă şi ce să obţină".
Reprezentanţii ministerului Agriculturii au declarat că fermierii vor primi ajutor de la structurile de consultanţă.
Constantin Rotaru, serviciul de presă MAIA : "Ministerul se află în această săptămână în toate raioanele din ţară ca să-i instruiască pe fermieri cum să obţină aceste subvenţii. Împreună cu structurile de consultanţă am identificat deja potenţialii beneficiari. Astăzi, 76 % din solicitanţi au optat pentru dezvoltarea producţiei agricole cu valoare adăugată de origine vegetală, 14 % - de origine animalieră şi doar 10 % - pentru crearea întreprinderilor mici şi mijlocii în spaţiul rural."
Pentru a intra în posesia banilor, fermierii trebuie să demonstreze că fac parte dintr-o asociaţie agricolă. Fondul de subvenţionare a agriculturii în 2010 este de 300 de milioane de lei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲