Festivalul romanilor din Valea Timocului
adăugat 02 mai 2008, 09:58, la Social
Federatia Romanilor din Serbia a organizat a treia zi de Pasti deja traditionalul festival al romanilor din Valea Timocului. De trei ani de zile, biserica romaneasca din Malainita devine in aceasta perioada centrul spiritual al romanilor de la sud de Dunare. La editia din acest an a festivalului - organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman, au participat reprezentanti din cele 154 de localitati romanesti si 48 de sate cu populatie mixta din Valea Timocului. Manifestarea a fost deschisa cu o slujba la biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Malainita - prima si pana acum singura biserica unde se slujeste in limba romana in regiune.Organizatorul festivalului de la Malainita, directorul Federatiei Romanilor din Serbia, Dusan Parvulovici a declarat cu aceasta ocazie ca in regiunile locuite de romani la sudul Dunarii "se vorbeste si se canta in limba romana chiar daca multi ani autoritatile au impus o interdictie totala de utilizare a ei". Conform lui Dusan Parvulovici membrii comunitatilor romanesti din regiune sunt reticenti fata de termenul "minoritate nationala" - desi "un astfel de statut ar asigura toate drepturile celorlalti cetateni si inca ceva pe deasupra". Parohul bisericii de la Malainita, Boian Alexandrovici a facut cu ocazia festivalului amintit un apel la intelegere intre membrii tutror comunitatilor care traiesc in Valea Timocului. Festivalul de la Malainita a constituit un prilej pentru expunerea frumoaselor costume populare romanesti din regiunea Timocului, mai multe ansambluri folclorice demonstrandu-si maiestria in cantec si joc.
Neintelegeri
Romanii din Valea Timocului se confrunta cu refuzul autoritatilor sarbe de a permite folosirea limbii romane in biserici si scoli. In septembrie 2007, preotul sarb din satul Mala Kamenita nu a permis parintelui Boian Alexandrovici sa slujeasca in biserica din localitate, solicitand interventia politiei. In localitatea amintita este prezenta o puternica comunitate romaneasca, insa biserica din sat se afla sub autoritatea Bisericii Ortodoxe Sarbe, iar dorintele satenilor de a asculta slujba in limba romana nu sunt ascultate.
Saptamana trecuta a avut loc la Belgrad seminarul "Libertatile religioase in Serbia", la care au fost invitati mai multi ierarhi ai cultelor religioase din Serbia, transmite Romanian Global News. In cadul seminarului, Vladimir Ilic, de la Centrul pentru dezvoltarea societatii civile, a subliniat ca noua legea a bisericilor si comunitatilor religioase din Serbia reprezinta periclitarea acelor comunitati in fapt. Ilic a avertizat asupra situatiei exceptional de nefavorabila a bisericilor protestante si a Bisericii Ortodoxe Romane, carora le-a fost interzisa inregistrarea, cat si de numarul mare al incidentelor religioase. Episcopul Bisericii Ortodoxe Romane Daniil, prezent la manifestare, a accentuat ca el este "unicul episcop in Europa care nu e recunoscut de catre un stat". Cu toate ca Biserica Ortodoxa Sarba recunoaste Episcopia Bisericii Ortodoxe Romane, problema consta in faptul ca statul sarb si ministerul aferent nu o recunosc si comunica cu vicariatul care, oficial, e anulat, Episcopul Daniil considerand acest lucru inacceptabil.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲