Reforma Procuraturii, proiectul va fi supus azi dezbaterilor publice
adăugat 26 mai 2015, 07:19, la Social • Articol publicat de Dumitru Pelin
Comisia juridică, numiri și imunități organizează audieri publice asupra proiectului de lege cu privire la Procuratură. Acestea vor avea loc astăzi, începând cu ora 10:00 la Parlamentul Republicii Moldova.
Amintim că proiectul include principii generale cu privire la organizarea instituției, conform Constituției țării, se specifică că aceasta trebuie să fie independentă față de Parlament, Guvern sau partide politice, dar și se menționează faptul că aceasta trebuie să fie deschisă față de presă în special ce ține de activitatea Procuraturii. Procuratura se finanțează de la bugetul de stat în limita alocațiilor bugetare aprobate prin legea bugetară anuală.
Numărul total de procurori în Procuratură se stabilește de Parlament, la propunerea Procurorului General cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor. Numărul procurorilor din fiecare procuratură este stabilit de către Consiliul Superior al Procurorilor, la propunerea Procurorului General.
La funcția de Procuror General poate candida persoana care are o experiență profesională de 10 ani de activitate în domeniul dreptului, dintre care 5 ani în funcție de procuror, în ultimii 3 ani pînă la anunțarea concursului nu a fost membru al vreunui partid politic. Candidatul la funcția de Procuror General este selectat în bază de concurs public organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor, care cuprinde următoarele etape. Procurorul General se numește în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără drept de a fi numit din nou în această funcție.
Candidatul la funcția de adjunct al Procurorului General este propus de Procurorul General. În funcția de adjunct al Procurorului General poate fi numită persoana care are o experiență în funcția de procuror de cel puțin 7 ani, iar în ultimii 3 ani activează în funcția de procuror și dispune de capacități organizatorice. Adjuncții Procurorului General se numesc în funcție fără concurs, prin ordinul Procurorului General, cu acordul Consiliului Superior al Procurorilor.
Procurorul în privința căruia este pornită urmărirea penală poate fi suspendat provizoriu din funcție de către Procurorul General, cu acordul Consiliului Superior al Procurorilor. În situații ce nu suferă amînare, Procurorul General poate suspenda procurorul fără acordul Consiliului Superior al Procurorilor, pînă la următoarea ședință a Consiliului Superior al Procurorilor.
Salariul procurorului se stabilește în funcție de salariul judecătorului. Salariul de funcție al procurorului se stabilește în funcție de nivelul procuraturii în care își desfășoară activitatea și de vechimea în funcția de procuror. Salariul procurorului reprezintă 90% din salariul judecătorului Curții Supreme de Justiție, pentru procurorul din Procuratura Generală și procuratura specializată, cu vechimea în muncă corespunzătoare.
În ședințele de judecată, procurorul este obligat să poarte mantie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲