Filat solicită un nou raport privind evenimentele din 7 aprilie 2009
adăugat 31 martie 2011, 09:17, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Prim-ministrul Vlad Filat a solicitat un nou raport privind evenimentele din 7 aprilie 2009. Premierul a cerut efectuarea unei evaluări în ceea ce priveşte măsurile întreprinse în acest sens până în prezent şi a anunţat că a semnat o dispoziţie privind pregătirea acţiunilor de comemorare a victimelor acelor evenimente.
Ministerele Justiţiei, Afacerilor Interne, Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Educaţiei, Culturii şi Procuratura Generală urmează să prezinte informaţii detaliate în această chestiune.
Amintim că anterior, ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a sugerat că adevărul despre 7 aprilie nu va ieși niciodată la iveală. "Cu riscul ca cei care ne urmăresc să-mi sară în cap, am să vă spun ce cred eu personal despre 7 aprilie. Nu a existat niciun precedent în istoria mondială, când a fost identificată sursa tulburărilor în masă. Acestea au loc spontan. Au loc multe acțiuni, statul își pierde capacitatea de a reacționa, de a interveni și monitoriza", a declarat Tănase în cadrul unei emisiuni la PrimeTV.
De cealaltă parte, premierul Vlad Filat îl contrazice pe colegul său de partid, spunând că nu este de acord cu părere acestuia. "În primul rând, în dosarul 7 aprilie trebuie să se expună Procuratura. Dar, categoric nu sunt de acord cu cei care spun că adevărul despre 7 aprilie nu se va afla niciodată".
Totodată, fostul președinte al comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie, Vitalie Nagacevschi, este de părere că politicienii din Alianța pentru Integrare Europeană nu au voință pentru a duce la bun sfârșit investigațiile cu privire la dosarul 7 aprilie 2009.
Comisia parlamentară pentru investigarea evenimentelor din aprilie 2009 și-a început activitatea în octombrie 2009 și a prezentat raportul final în luna mai 2010. Raportul a fost criticat atât de comuniști, cât și de unii deputați din Alianța de guvernământ. După prezentarea raportului, Vitalie Nagacevschi a renunțat la mandatul de deputat și s-a întors în avocatură. Prima comisie a fost condusă de deputatul comunist Vladimir Țurcan. Aceasta s-a întrunit doar o singură dată şi nu a adoptat nicio decizie.
Amintim că la 7 aprilie 2009 în Chișinău au avut loc proteste masive ale tinerilor. Aceștia au ieșit în strada pentru a protesta contra falsificării alegerilor din 5 aprilie 2009. Nici până în prezent nu se cunoaște cine a organizat protestele și cine au fost cei care au incitat la violență. În urma evenimentelor din aprilie 2009 sute de tineri au fost bătuți în comisariate, iar alți câțiva au decedat în condiții suspecte.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲