Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:34

 

(FOTO) Cărţile de vizită ale deputaţilor Sfatului Ţării

adăugat 21 ianuarie 2011, 07:01, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Vlad Durnea

sfatul tarii, membrii sfatului tarii, carti de vizita, inculet, halippa

Cărţile de vizită exprimă nu doar ceva din caracterul posesorului, ele sunt prima impresie despre conlocutor, sunt reprezentarea vizuală a acestuia, devenind, din punct de vedere al tehnicii confecţionării şi al valorii artistice, obiecte de artă. 

Pan. Halippa a folosit des cărţile de vizită pentru a ajuta pe cineva, a pune un cuvânt de bine sau a angaja la serviciu.

 

Inventate cu secole în urmă (cea mai veche carte de vizită ce se păstrează în Muzeul Internaţional al Cărţilor de Vizită din Erdenheim, Philadelphia, SUA, datează de la 1850), la scurt timp după apariţia lor, cărţile de vizită devin un atribut necesar oricărei persoane.

Răsfoind arhivele, am fost plăcut surprinşi să descoperim mai multe exemplare de cărţi de vizită ale unor personalităţi de prim-rang ale Basarabiei anilor 1917-1918: preşedinţi de parlament, deputaţi în Sfatul Ţării şi prim-miniştri.

Confecţionate din carton alb, cu inscripţii de culoare neagră, diferite ca dimensiuni, aceste cărţi de vizită sunt parte a evenimentelor din anii de renaştere naţională de la începutul secolului al XIX-lea din Basarabia, constituind totodată adevărate perle istoriografice. Ele, aşa după cum vom vedea, poartă în sine şi alte informaţii decât cele imprimate la tipografie.

Cartea de vizită a lui Ion Inculeţ, prima persoană a Basarabiei anilor 1917-1918, preşedintele Sfatului Ţării.
Imprimată după alegerea lui la 21 noiembrie 1917 în fruntea organului reprezentativ al Basarabiei, inscripţia de pe cartea lui de vizită era în limba rusă. Este laconică, indicând strictul necesar de informaţii despre posesor: numele, funcţia şi localul unde îşi are serviciul. Citim: „Иван Константинович Инкулець, Председатель Сфатул Цэрий, Кишинев, Дворец Сфатул Цэрий”. După imprimare, Inculeţ adaugă, cu stiloul, numele şi funcţia în limba română: „Ion Inculeţ, Preşedintele Sfatului Ţării”.

Cărţile de vizită ale lui Pan. Halippa. Au fost descoperite mai multe exemplare.
Unul este din carton de culoare albă, de dimensiuni mai mici decât cartea de vizită a lui Inculeţ. Inscripţia este în limba română: „Pan. Halippa, redactor-editor al „Cuvântului Moldovenesc”, str. Jukovskaia nr. 15” (sediul Partidului Naţional Moldovenesc - n.n.). Cartea de vizită a fost tipărită anterior deschiderii lucrărilor Sfatului Ţării, căci, după alegerea sa în legislativul basarabean, Pan. Halippa îşi trece cu stiloul şi funcţia din cadrul legislativului basarabean: „Vice-preşedinte, Sfatul Ţării”.

Exemplarul descoperit de noi s-a dovedit a fi unul cu dublă funcţie. Halippa îl foloseşte pentru a adresa un mesaj. Iată cele scrise de el pe verso: „Domnule director, Vă recomand cu toată căldura pe tânărul Teodor Harghel, pe care’l puteţi folosi cu profit în serviciul Domniei Voastre. Pan. Halippa. 28.V.1918”. Nu se cunoaşte cărui director era adresat mesajul. Acel tânăr basarabean, Teodor Harghel, era să devină profesor la Seminarul Teologic din Chişinău, iar odată cu reocuparea Basarabiei de sovietici, în vara anului 1944, este supus represiunilor politice.

Cea de-a doua carte de vizită a lui Pan. Halippa este din anul 1919, când posesorul ei deţinea funcţia de ministru delegat al Guvernului de la Bucureşti în Basarabia. Inscripţia de pe carte e scurtă: „Pan. Halippa. Ministru”. Şi de data aceasta Pan.. Halippa foloseşte cartea de vizită pentru a transmite un mesaj şi o rugăminte. Iată ce-i scrie directorului de Interne al Basarabiei Vasile Bârcă: „Către dl Bârcă - directorul Internelor. Dragă Vasilică. Cred că ai face bine să-l mai ţii pe d-l Jalbă în funcţia de propagandist - el trebuie să propovăduiască cuvântul culturii româneşti peste Nistru. Pan. Halippa”. Precizăm că solicitarea lui Pan. Halippa privea pe deputatul în Sfatul Ţării Toma Jalbă, originar din stânga Nistrului. În anul 1919, în cadrul Directoratului de Interne din Basarabia au existat funcţii de propagandişti.

Pe o altă carte de vizită a lui Pan. Halippa pe care este imprimat în grafie latină doar numele posesorului „Pan. Halippa” şi o adresa „str. Iaşilor 18, Chişinău” întâlnim următoarea inscripţie: „[Pan. Halippa] Roagă pe Stimatul d-l Cociorvă, Secretar de Interne să facă tot posibilul să-l plaseze la o slujbă (de ajutor de subprefect sau altceva) pe d. Donos din s. Rughi, care a fost până acum cu însărcinări speciale. Cu stimă, Pan. Halippa”.

Cartea de vizită a deputatului în Sfatul Ţării Gheorghe Tudor este modestă. Inscripţia este în limba română, indicând doar numele şi funcţia posesorului: „Gheorghe Ş. Tudor, deputat în Sfatul Ţării”.

Cartea de vizită a lui Teodor Neaga. Pe când se bucura de realizarea din primăvara anului 1918, Teodor Nega îşi confecţionează o carte de vizită cu inscripţia în română: „Teodor I. Neaga”.

Cartea de vizită a lui Pantelimon Erhan. Inscripţia e făcută în română ulterior Actului Unirii, pe care citim: „Pantelimon Erhan. Directorul Liceului nr. 1 de băieţi Bogdan Pitriceico Hajdău din Chişinău; fost Prim-Director şi Ministru de Instrucţie Publică al Republicii Moldoveneşti”. După votul din 27 martie 1918, Pantelimon Erhan este numit reprezentantul Basarabiei în guvernul central de la Bucureşti pentru Ministerul Învăţământului, numit ulterior prin Înaltul Decretul Regal nr. 1132 din 9 martie 1919 în funcţia de profesor titular la Liceul nr. 1 de băieţi „Bogdan-Petriceico Hajdău”, apoi în cea de Director al acestui Liceu.

Cartea de vizită a lui Daniel Ciugureanu. Daniel Ciugureanu a fost prim-ministru al Basarabiei între 16 ianuarie şi 9 aprilie 1918.
Cartea de vizită a lui Daniel Ciugureanu se păstrează în dosarul personal din Arhivele Naţionale ale României din Bucureşti. Inscripţia este în limba română: „Dr. Daniel Ciugureanu, Preşedintele Consiliului de Miniştri, Chişinău”. Aşadar, înţelegem că a fost imprimată între 16 ianuarie şi 9 aprilie 1918, timp în care D. Ciugureanu a deţinut funcţia indicată.

Şi această carte de vizită este folosită în calitate de scrisoare-mesaj. Din cele scrise pe ea rezultă că Daniel Ciugureanu i-a dat-o lui Eugen Adamovici pentru a o înmâna lui Alexandru Marghiloman (prim-ministru al României între 5 martie şi 23 octombrie 1918). Iată conţinutul celor scrise cu creionul de Ciugureanu pe faţă, dedesubtul inscripţiei, continuând pe verso: „[Dr. Daniel Ciugureanu] Roagă respectuos pe Dl Marghiloman a primi în audienţă pe maiorul Adamovici pentru a lua unele informaţii în interesul Basarabiei. Maiorul Adamovici este un fiu al Basarabiei şi Vă rog a avea toată încrederea în el. Dr. Ciugureanu”.

Nu cunoaştem conţinutul mesajului verbal transmis de E. Adamovici lui Al. Marghiloman. În acele importante momente pentru Basarabia credem că veştile aduse de Adamovici la Bucureşti au contribuit la Unirea din 27 martie 1918.


Autor: Mihai Taşcă, dr. în drept
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.1793 secunde