(foto) Cele mai frumoase librării şi biblioteci din lume
adăugat 31 decembrie 2011, 18:39, la Cultură • Articol publicat de Ana Cristiuc
Turiştii sunt interesaţi să viziteze în primul rând muzee şi monumente marcante atunci când se plimbă prin lume, însă bibliotecile se numără şi ele printre obiectivele turistice demne de vizitat.Huffington Post a realizat o colecţie a celor mai frumoase clădiri care găzduiesc biblioteci sau librării, construcţii arhitecturale ce pot atrage atât "şoarecii" de bibliotecă, cât şi cei mai puţin interesaţi de cărţi.
Biblioteca Naţională a Spaniei a fost fondată în 1711 de către Felipe al V-lea şi a fost dată în folosinţă anul următor sub numele de "biblioteca publică regală". În 1836 a trecut în controlul guvernului spaniol şi a primit numele pe care îl are şi azi.
Biblioteca Naţională a Franţei a fost construită în Paris, în 1368, acolo unde se află acum muzeul Louvre. În 1998, preşedintele francez Francois Mitterand a cerut construirea unei noi clădiri care acum găzduieşte peste 10 milioane de volume. Acum, Biblioteca Naţională este de asemenea un spaţiu cunoscut pentru expoziţii de artă.
Librăria Lello din Porto este faimoasă pentru scările unduioase şi pentru culorile vibrante cu care este tapiţată şi decorată. Nu la fel de faimoasă ca o bibliotecă, dar totuşi un loc în care se depozitează cărţi, clădirea a fost construită în 1906 şi reprezintă un loc de relaxare atât pentru cei pasionaţi de cărţi, cât şi pentru cei care iubesc arhitectura.
Începând cu sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Biblioteca de Filologie a Universităţii Libere din Berlin este văzută drept o instituţie simbolică pentru oraş, la fel de importantă şi printre insituţiile educaţionale din întreaga Germanie. Biblioteca, restaurată în clădirea Universităţii, a fost construită timp de 8 ani, din 1997 până în 2005.
Arhitectul Norman Foster a transformat curtea interioară a British Museum şi a realizat un soi de piaţetă publică acoperită cu sticlă, loc unde se găseşte şi ceea ce englezii numesc Camera de Lectură.
Biblioteca Universităţii de Drept din Zurich este cunoscută pentru arhitectul care a proiectat-o, spaniolul Santiago Calatrava. După 15 ani de construcţii, biblioteca a fost deschisă publicului în 2004. Clădirea în care a fost construită datează din 1908, iar arhitectul spaniol a ascuns biblioteca în pereţii clădirii originale. Colecţia bibliotecii depăşeşte 170.000 de volume şi 700 de reviste.
Biblioteca Naţională din Singapore datează din 1823 şi este strâns legată de prima instituţie educaţională din ţară - The Singapore Institution - care în prezent este cunoscută sub numele de Raffles Insitution.
Biblioteca Naţională din Austria este şi centrul academic al ţării şi are un trecut plin de tradiţii, datând din secolul al XIV-lea. Scopul acesteia este de a "servi ca centru informaţional şi de cercetare orientat spre serviciul public, reprezentând o instituţie naţională de excepţie şi un centru al educaţiei şi culturii". Are multe săli de lectură superb decorate, cea mai cunoscută fiind Baroque State Hall, construită la cererea împăratului Charles al VI-lea.
Biblioteca Regală din Copenhaga este cea mai mare bibliotecă din ţările nordice, servind drept biblioteca naţională a Danemarcei, cât şi drept bibliotecă universitară la Universitatea din Copenhaga. Colecţia bibliotecii cuprinde toate volumele scoase pe teritoriul ţării din secolul XVII şi până în prezent. Şi prima carte daneză, datând din 1482, este şi ea depozitată aici.
Biblioteca Publică din Vancouver este construită pe locul unei vechi mori, care a fost înlocuită pe parcursul anilor de Institutul Literar Hastings. În acea clădire a fost găzduită şi prima bibliotecă, care a fost reconstruită şi redeschisă în 1995. Astăzi, este cea de-a treia bibliotecă a Canadei după mărimea colecţiei de volume pe care o depozitează.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲