(FOTO) Ecouri in presa nationala vizavi de atitudinea studentilor basarabeni fata de alegerile anticipate din Moldova
adăugat 24 iulie 2009, 10:56, la Social
Studenţii basarabeni vor cere statului român mai multe burseOrganizaţiile Studenţilor Basarabeni din România vor solicita statului român să ofere mai multe burse tinerilor din Republica Moldova, precum şi prelungirea termenului de depunere a actelor de admitere la universităţile româneşti, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele organizaţiei Vlad Durnea.
În opinia sa, cele zece zile de înscriere pentru admiterea la universităţile din România (17 - 27 iulie) nu sunt suficiente, pentru ca toţi cei care vor să studieze în ţara noastră să îşi depună dosarul la Serviciul consular de la Chişinău.
Vlad Durnea s-a declarat nemulţumit de faptul că Ministerul Educaţiei din România "nu acordă burse de mastere tinerilor din Republica Moldova", MECI motivându-şi decizia prin faptul că absolvenţii de facultăţi din Republica Moldova nu au trecut prin Procesul Bologna.
www.agerpres.ro
Roberto Stan
_______________________________________________________
Studenţii basarabeni, nemulţumiţi că alegerile au loc într-o zi lucrătoare
Stabilirea zilei alegerilor parlamentare din Republica Moldova pentru miercuri, 29 iulie, limitează prezenţa la vot a persoanelor care se află în afara graniţelor acestei ţări, au susţinut, joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii mai multor organizaţii studenţeşti din România.
Astfel, vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Sergiu Răcilă, a susţinut că în afara graniţelor Republicii Moldova sunt plecaţi 689.000 de persoane, reprezentând aproximativ 22% din electoratul acestei ţări, care ar putea să nu îşi manifeste intenţiile de vot din cauza organizării alegerilor parlamentare într-o zi lucrătoare.
Totodată, studenţii basarabeni acuză faptul că sunt amenajate prea puţine secţii de votare în afara graniţelor Republicii Moldova.
În România, studenţii basarabeni pot vota doar în secţiile de votare amenajate la Ambasada Republicii Moldova şi la Consulatul acestei ţări.
"Chiar dacă în Republica Moldova ziua de 29 iulie va fi una liberă, în afara ţării mulţi cetăţeni nu vor avea posibilitatea să-şi exprime votul", a afirmat Sergiu Răcilă.
Studenţii basarabeni critică, totodată, slaba informare din campania electorală asupra alegerilor parlamentare care vor avea loc în ţara vecină.
Preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Iurie Mocanu, a susţinut că studenţii basarabeni au trimis mesaje către organizaţiile internaţionale să supravegheze aceste alegeri. El şi-a manifestat nemulţumirea faţă de încălcarea legilor electorale la scrutinul care au avut loc în data de 5 aprilie.
La rândul său, secretarul general al Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Ştefan Mirel, a precizat că organizaţiile prezente la conferinţă au cerut autorităţilor româneşti posibilitatea ca studenţii basarabeni să circule în data de 29 iulie gratuit pe trenuri, în măsura locurilor disponibile.
Preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni, Bucovineni, Alexandru Jurcăneanu, a făcut un apel la populaţia Republicii Moldova, şi mai ales la tineri, să meargă la urne şi să voteze reprezentanţii opoziţiei din această ţară.
www.agerpres.ro
Roberto Stan
_______________________________________________________
Tinerii basarabeni se mobilizează
Organizaţiile de studenţi basarabeni din România au transmis ieri cetăţenilor moldoveni stabiliţi în ţara noastră şi celor de peste Prut să meargă să voteze la alegerile anticipate din 29 iulie. Aceştia îşi îndeamnă conaţionalii să aleagă oricare partid de opoziţie, optând astfel pentru orientarea Republicii Moldova către vest.
În privinţa derulării procesului electoral în România, studenţii sunt nemulţumiţi că nu pot vota decât la Bucureşti, la ambasadă şi la consulat, spre deosebire de scrutinele din 2001 şi 2005, când au fost organizate mai multe secţii de votare.
„Solicităm Guvernului şi Ministerului Transporturilor să asigure gratuitate pe tren pentru cetăţenii moldoveni care vin să voteze în Capitală la 29 iulie“, a precizat Sergiu Răcilă, vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti. Asta şi pentru că, date fiind evenimentele recente de la graniţă, studenţii moldoveni nu mai merg acasă pentru a vota, a adăugat el.
O altă nemulţumire a tinerilor este legată de ziua de desfăşurare a alegerilor. „29 iulie cade într-o miercuri. În Republica Moldova este zi liberă, dar cei peste 600.000 de moldoveni plecaţi legal la lucru în străinătate nu vor avea posibilitatea să-şi exprime votul“, a spus Sergiu Răcilă.
Ieri a fost dat publcităţii un nou sondaj de opinie, al Asociaţiei Sociolgilor şi Demografilor din Republica Moldova. Potrivit acestuia, în urma alegerilor anticipate din 29 iulie, noul Parlament ar putea fi format din şase partide politice. Comuniştii (PCRM) ar obţine 38,5%, urmaţi de Partidul Liberal (PL) cu 17,7%, Partidul Liberal Democrat din Moldova cu 12,8%, Partidul Democrat (PD) cu 12,6%, Alianţa Moldova Noastră (AMN) cu 9,8% şi Partidul Social-Democrat (PSD) cu 6,1%. Restul partidelor ar acumula sub 3% din voturi.
www.adevarul.ro
Florin Marin
_______________________________________________________
Organizatiile Studentilor Basaabeni indeamna la responsabilitate pe 29 iulie
Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni Galaţi şi Asociaţiei Tinerilor Basarabeni Iaşi au susţinut o conferintă de presă la Bucureşti, unde şi-au exprimat poziţia vizavi de alegerile anticipate din 29 iulie, necesitea prezenţei la vot a unui numar cât mai mare de alegători, dar şi despre metodologia admiterii la studii în România a tinerilor basarabeni. Studenţii consideră că alegerile parlamentare din Republica Moldova din data de 5 aprilie 2009 nu au fost corecte, deoarece au fost încălcate principiile standardelor internaționale pentru alegeri libere şi corecte, și anume ,,tentativele de intimidare a candidaților, asigurarea unui climat nemarcat de violențe, asigurarea dreptului de vot a tuturor cetățenilor, libertatea mass-mediei, libertatea alegătorilor de a-și forma o opinie, egalitatea şanselor candidaţilor electorali, separarea clară între partid şi stat, care nu ar permite utilizarea de către cei aflaţi la guvernare a resurselor publice în interese de partid, TOATE astea au fost încălcate în timpul campaniei electorale !" - a declarat Iurie MOCANU, președintele Organizației Studenților Basarabeni din Timișoara. "lansam un mesaj către organismele internaționale și organizațiile non-guvernamentale din Europa de a se implica în supravegherea alegerilor anticipate pentru ca acestea să poată fi desfăşurate într-un mod corect şi transparent.
www.stiri.md
_______________________________________________________
Studenţii moldoveni, nemulţumiţi că alegerile au loc în zi lucrătoare
Stabilirea zilei alegerilor parlamentare din Republica Moldova pentru miercuri, 29 iulie, limitează prezenţa la vot a persoanelor care se află în afara graniţelor acestei ţări, au susţinut, ieri, într o conferinţă de presă, reprezentanţii mai multor organizaţii studenţeşti din Republica Moldova. Astfel, vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Sergiu Răcilă, a susţinut că în afara graniţelor Republicii Moldova sînt plecaţi 689.000 de persoane, reprezentînd aproximativ 22 la sută din electoratul acestei ţări, care ar putea să nu îşi manifeste intenţiile de vot din cauza organizării alegerilor parlamentare într o zi lucrătoare. Totodată, studenţii moldoveni acuză faptul că sînt amenajate prea puţine secţii de votare în afara graniţelor Republicii Moldova.
În România, studenţii basarabeni pot vota doar în secţiile de votare amenajate la Ambasada Republicii Moldova şi la Consulatul acestei ţări.
www.evenimentul.ro
_______________________________________________________
Conferinta de presa a tinerilor basarabeni, la Bucuresti
Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti va gazdui astazi, 23 iulie, de la ora 11 o conferinta de presa organizată cu prilejul apropierii alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova din 29 iulie, admiterii la studii în România şi nu în ultimul rând incidentului din acest week-end, legat de reţinerea Preşedintelui ATB Iaşi, Dan Caranfil.
Conferinţa de presă va fi susţinută de liderii Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni Galaţi şi Asociaţiei Tinerilor Basarabeni Iaşi.
Ziua de 29 iulie este o zi importantă pentru fiecare cetăţean din Republica Moldova, deoarece în această zi avem ocazia împreună să decidem viitorul acestei ţări, anume atunci se vor decide paşii spre o viaţă mai bună, unde drepturile şi libertăţile fiecărui individ au întâietate în cadrul unei societăţi care se vrea a fi una democratică.
În urma fraudării masive a alegerilor din 5 aprilie, majoritatea populaţiei nemulţumită de rezultatul acestui scrutin, au ieşit în stradă să protesteze pentru a cere repetarea alegerilor parlamentare, protest ce a degenerat după un scenariu bine pregătit de către forţele de conducere, în acţiuni violente cu pierderi de vieţi omeneşti în rândurile protestatarilor, prin încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, printre care dreptul la viaţă, dreptul la ocrotirea sănătăţii, la libertate individuală, dreptul la libera circulaţie a individului şi la libertatea de exprimare.
Având în vederea că în urma eşuării repetate a alegerii preşedintelui statului, după dizolvarea parlamentului, conform Codului Electoral, a fost stabilită data alegerilor anticipate - 29 iulie, dată ce reprezintă o nouă, şi, poate ultima şansă spre realizarea schimbărilor într-o direcţie democratică.
În ciuda modificărilor făcute la nivelul Codului Electoral, în care ziua alegerilor coincide cu una din zilele lucrătoare, care chiar dacă a fost declarată a fi zi liberă în Republica Moldova şi o piedică pentru cetăţenii plecaţi legal peste hotare, care reprezintă peste 627 959 persoane, conform datelor Serviciului de Grăniceri, cifră ce semnifică 25 % din cetăţenii cu drept de vot. În pofida acestor impedimente, considerăm că prezenţa la vot într-un număr cât mai mare este una necesară şi extrem de importantă pentru societatea noastră.
www.rgnpress.ro
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲