(FOTO) Oraşul Ismail în perioada interbelică
adăugat 15 noiembrie 2011, 09:46, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Una din tezele răspândite de moldovenişti este aceea că în perioada interbelică România a tratat Basarabia ca pe o regiune cucerită, ca pe o zonă colonială. Conform acestei teze românii nu au făcut altceva decât să jefuiască Basarabia şi nu au existat nici un fel de investiţii. Am adunat aici câteva imagini ale oraşului Ismail din perioada interbelică (sursă fotografii: Biblioteca Naţională a României). Chiar şi sub “barbara” stăpânire românească oraşul Ismail arăta destul de bine…
Statuia regelui Ferdinand nu mai există în prezent în Ismail. Bulevardul care duce spre catedrală este ornat cu statui de conducători sovietici. Dar ar fi interesant de aflat ce s-a întâmplat cu statuia regelui Ferdinand, cum a fost dărâmată şi care a fost soarta ei.
Fostul bulevard Regina Maria din Ismail există şi azi, presărat cu terase. Doar că are altă denumire.
O altă perspectivă asupra statuii regelui Ferdinand din Ismail. Clădirea din stânga (fostul liceu de fete) există şi în ziua de azi.
Monumentul soldaţilor români din Ismail, aşa cum arăta în perioada interbelică. Nu am reuşit să aflu dacă mai există în prezent, cel mai probabil a fost desfiinţat în perioada sovietică.
Atât în această fotografie (cât şi în cele de mai jos) se văd cablurile reţelei de electricitate. Nu am verificat, dar cred că electrificarea oraşului Ismail a avut loc în perioada “barbarei” stăpâniri româneşti.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲