(GALERIE FOTO)10 vinării din Republica Moldova pe care merită să le vizitezi în week-end
adăugat 20 iunie 2015, 07:04, la Cultură • Articol publicat de Octavian Balan
Frumusețile Republicii Moldova sunt de nenumărat. Dealuri, văi, lacuri, păduri, mănăstiri, dar și vinării atrag turiștii de peste hotare. Totodată, puțini dintre locuitorii Republicii Moldova au vizitat sau, cel puțin, cunosc aceste locuri.
Viticultura este un domeniu important și pentru economia țării noastre, iar vinurile de la noi sunt premiate cu medalii de aur, argint și bronz la concursurile internaționale.
În acest sens, Bani.md îți propune să vizitezi vinăriile de la noi, fie în acest sfârșit de săptămână sau în week-edn-urile următoare. Care sunt ele și ce poți face acolo, afli în continuare. Lista prezentată în continuare este una aleatorie. În cazul în care cunoști și alte vinării demne de vizitat, te rugăm să ne spui în comentarii despre ele.
1. Asconi
Compania Asconi a fost înființată în anul 1994 și până în prezent, a reuşit sa obţină rezultate impresionante. Compania deţine circa 400 ha viță de vie situate in preajma satului Geamăna, raionul Anenii Noi. Soiurile cultivate acolo sunt Merlot, Cabernet-Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay și Muscat Ottonel. Viile se află la 40km sud de Chișinău și la doar 8-10 km distanță de vinărie.
2. Vinăria Cojușna
Fabrica de vin Cojuşna este situată în satul Cojuşna, raionul Străşeni, la 15 km de la Chişinău. Fabrica produce mai mult de 10 tipuri de vinuri și dispune de beciuri subterane, în care în prezent se păstrează 250000 sticle de vinuri rare.
3. Vinăria Purcari
Purcari este cea mai veche vinărie din Republica Moldova, fondată în 1827. Vinăria are o istorie lungă și mândră de producerea unor dintre cele mai reprezentative vinuri din Moldova: Negru de Purcari și Roșu de Purcari. Vinăria este situată în sud-estul Republicii Moldova, în satul Purcari, raionul Ștefan Vodă, una cele mai prestigioase regiuni producătoare de vin din Moldova.
4. Beciurile din Brănești
Beciurile din Brănești sunt situate într-o zonă de pădure în apropierea Orheiului Vechi, în satul Brănești. Beciurile se întind pe o distanță de 50 km la o adâncime de 60 m sub pământ. Beciurile din Brănești dispun de două săli de degustare, una dintre care se află în mediul subteran. Sălile sunt lucrate în lemn și metal și reproduc imagini legate de cultivarea viței de vie și de producerea vinului.
5. CHATEAU COJUSNA – MIGDAL P
Chateau Cojușna este situat în inima Moldovei la numai 15 km de Chișinău. Vinăria produce vinuri și coniacuri. Aceasta dispune de beciuri frumoase, în care se păstrează colecții de cele mai renumite vinuri produse de vinărie. Soiurile de struguri disponibile sunt Sauvignon blanc, Muscat, Pinot Noir, Merlot și Cabernet Sauvignon.
6. CHATEAU VARTELY
Chateau Vartely este amplasat în centrul Moldovei, în apropiere de orașul Orhei, la distanță de doar 45 minute de Chișinău. Este una dintre cele mai noi vinării din Moldova. Vinăria Vartely produce o gamă largă de vinuri și propune mai multe pachete de degustare. Pot fi organizate și excursii cu ghid.
7. CRICOVA
Cricova dispune de aproape 120 km de tuneluri subterane, care sunt suficient de mari pentru a permite vehiculelor să treacă prin ele. Punctul cel mai adânc al tunelurilor este la 100 m sub pământ. Tunelurile au fost create după ce blocurile de calcar au fost excavate pentru a fi folosite la construirea Chișinăului. Tunelurile au fost transformate în beciuri subterane de vinuri în anii 1950.
8. Et Cetera
Et Cetera este o vinărie de familie, producătoare de vinuri de înaltă calitate, care a câștigat o reputație foarte bună în Republica Moldova. Proprietarii vinăriei sunt doi frați, Alexandru și Igor Luchianov. Ei și-au planificat viile în 2003 în satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă, în micro-zona unică Purcari, care are condiții climatice ideale pentru cultivarea strugurilor.
9. KVINT
Kvint este o distilerie de coniac situată la Tiraspol, cel mai mare oraș din regiunea transnistreană. De asemenea, Kvint produce vodcă și vin. Fondată în 1897, aceasta este cea mai veche întreprindere care continuă să funcționeze în regiune. Inițial, Kvint producea numai vodcă. A început să producă brandy în 1938.
10. Mileștii Mici
Mileștii Mici este cea mai mare galerie subterană de vinuri din Moldova. Aceasta dispune de peste 200 km de tuneluri de calcar, 55 km dintre care sunt utilizate pentru stocarea vinului. Adâncimea tunelurilor variază de la 30 la 85 m sub pământ.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲