„Ganditorul” la Oxford, prima expozitie arheologica organizata de Romania in Marea Britanie
adăugat 23 mai 2010, 10:14, la Cultură
La 18 mai, la Muzeul de arta si arheologie Ashmolean al Universitatii Oxford, in prezenta Ambasadorului Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Dr. Ion Jinga, a avut loc vernisajul expozitiei internationale „The Lost World of Old Europe - The Danube Valley/ Lumea pierduta a vechii europe. Valea Dunarii”, transmite Romanian Global News, care citeaza misiunea diplomatica romana.
Cu acest prilej au fost rostite alocutiuni de catre Dr. Cristopher Brown, director al Muzeului Ahmolean, Sir Barry Cunliffe, profesor emerit al Institutului de Arheologie al Universitatii Oxford, Dr. Ion Jinga, Ambasadorul Romaniei in Regatul Unit, Lyubomir Nedkov Kyuchukov, Ambasadorul Bulgariei in Regatul Unit, insarcinatul cu afaceri al Republicii Moldova in Regatul Unit, Ala Beleavschi, si Dr. Crisan Museteanu, director general, Muzeul National de Istorie a Romaniei.
In cuvantul de deschidere, Ambasadorul Romaniei s-a adresat invitatilor la acest eveniment: Aceasta expozitie ne introduce intr-o lume mai degraba “ascunsa”, decat “uitata”. Artefactele, izbitor de moderne, prezentate aici apartin unei culturi familiare noua, romanilor: Hamangia, Boian-Gumelnita, Vinca, Vadastra, Cucuteni si au fost intotdeauna aici, ingropate sau deja descoperite de catre arheologi. Ele erau doar inaccesibile cercetatorilor si publicului datorita contextului istoric care nu a permis cooperarea intre statele europene, culminand cu perioada razboiului rece. Aceste artefacte sunt printre cele mai vechi din lume, fiind dovada existentei unei civilizatii incredibile dezvoltata in jurul Arcului Carpatin, cu aproape 7000 de ani in urma.Frumoasele piese de ceramica si din aur pe care le putem admira astazi ne invita sa reflectam asupra unitatii formelor de exprimare, legaturilor si schimburilor din acea perioada, dar si asupra rolului pe care un fluviu de dimensiunea Dunarii il are in a uni popoare si in a conduce catre dezvoltarea unei civilizatii.
Pentru mine faptul ca 19 muzee din Romania au adunat cele mai reprezentative piese din colectiile lor preistorice, carora apoi li s-au alaturat muzee din tari vecine, pentru a prezenta impreuna radacinile culturale preistorice comune, poate fi un factor de inspiratie pentru unitatea europeana.Cat despre puterea si continuitatea valorilor pe care aceasta cultura veche le transmite, as vrea sa adaug ca pastrez pe biroul meu o copie a “Ganditorului de la Hamangia”.Ambasadorul Romaniei a transmis si mesajul de salut al ministrului culturii si patrimoniului national, Kelemen Hunor: „Expozitia de fata, prima expozitie arheologica reunind artefacte exceptionale din patrimoniul cultural national al Romaniei pe taram britanic, ofera posibilitatea unei inedite redescoperiri a mostenirii culturale a Civilizatiei Vechii Europe, … o parte importanta a culturii si istoriei noastre europene, dar si a mostenirii culturale universale”.
La randul sau, directorul general al Muzeului National de Istorie a Romaniei, Dr. Crisan Museteanu, a declarat: Publicul larg si specialistii au oportunitatea unica sa admire extraordinare figurine antropomorfe, ceramica pictata si piese de aur, unele dintre cele mai vechi din patrimoniul arheologic european. Dintre toate acestea se distinge faimoasa statueta a Ganditorului, imagine simbol ce invita la reflectie asupra modernitatii avant la lettre a civilizatiei preistorice ce a existat in spatiul carpato-danubiano-balcanic cu mai bine de sapte milenii in urma.
Expozitia „The Lost World of Old Europe - The Danube Valley” prezinta, in premiera, in cel mai vechi muzeu din Marea Britanie, 175 de piese arheologice de valoare exceptionala din colectiile a 19 muzee romanesti, datand din urma cu mai bine de 6.000 de ani (perioada neo-eneolitica) si care s-a dezvoltat intr-un vast spatiu geografic axat pe valea Dunarii de Jos si delimitat de muntii Carpati si Balcani, litoralul occidental al Marii Negre si stepe nistrene. Acestora li se adauga o serie de artefacte din aceeasi epoca, provenind din colectiile Muzeului National de Arheologie si Istorie al Modovei de la Chisinau (Republica Moldova) si ale Muzeului Regional de Istorie Varna (Bulgaria). Structurata pornind de la prezentarea catorva teme cheie, figura umana in plastica neolitica, bunurile de prestigiu, case, gospodarii si comunitati, arta ceremoniala ceramica, simbolurile precursoare scrierii, expozitia ofera ocazia publicului si specialistilor internationali sa descopere evolutia si principalele artefacte caracteristice ale celor mai importante culturi neo-eneolitice dezvoltate in zona danubiano-carpatica (Vinča, Vadastra, Hamangia, Boian-Gumelnita, Precucuteni-Cucuteni), ramase aproape necunoscute, pana astazi, majoritatii istoricilor si arheologilor occidentali si nu numai.
Evolutia civilizatiei neolitice este marcata de influentele originare din lumea sudica, balcano-mediteraneana si marcheaza afirmarea unei sintezei culturale locale ce se extinde pe arii foarte mari, de peste 300.000 kmp, astfel conturandu-se spre sud blocul cultural Boian-Gumelnita si spre nord cel Precucuteni-Cucuteni. Cautand mereu sa raspunda misiunii sale, Muzeul National de Istorie a Romaniei demonstreaza, prin acest demers expozitional international, ca patrimoniul cultural national al Romaniei, valoroasele piese arheologice aflate in colectiile muzeale romanesti, sunt argumente majore pentru promovarea imaginii tarii noastre in strainatate, oferind un cadru concret pentru desfasurarea unor prestigioase activitati internationale de diplomatie culturala.
Expozitia „The Lost World of Old Europe” este rezultatul unui excelente colaborari intre Institute for the Study of the Ancient World al New York University si Muzeul National de Istorie a Romaniei, cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National. Acest important proiect cultural romano-american beneficiaza de sprijinul Fundatiei Leon Levy. In cadrul turneului expozitional in Regatul Unit, Ashmolean Museum este principalul partener si organizator. Pe durata prezentei sale in Marea Britanie expozitia beneficiaza de un program de promovare culturala asociat, dezvoltat de Ambasada Romaniei si de Ashmolean Museum in colaborare cu Institutul Cultural Roman din Londra si Fundatia Ratiu-Centrul Cultural Roman din Londra. Expozitia ramane deschisa la Oxford pana la jumatatea lunii august 2010.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲