Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 07:07

 

Granitele lui Stalin

adăugat 23 august 2010, 12:29, la Istorie / Ştiinţă

 Granitele lui Stalin

In 1943, desi razboiul nu se incheiase, Stalin facea presiuni asupra britanicilor cu privire la viitoarele granite din estul Europei. Pe 5 octombrie 1943, ministrul britanic de Externe Anthony Eden expunea presiunile si viziunile lui Stalin privind soarta tarilor est-europene intr-un amplu memorandum, clasificat ca secret. Pana la urma Stalin avea sa obtina ceea ce isi dorea, britanicii slabiti de razboi cedand pe toata linia. Memorandumul lui Anthony Eden, intitulat "Frontierele vestice ale URSS" expune pe larg evolutia ideilor dictatorului de la Moscova cu privire la impartirea zonelor de influenta.

 

Frontierele - principala problema

 

 

In decembrie 1941, Stalin m-a informat ca, in opinia sa, problema frontierelor vestice ale U.R.S.S. este "principala noastra problema in razboi". Credem ca sovieticii isi mentin parerea, desi aceasta problema nu a mai fost ridicata de catre acestia in ultimele luni.

2. Atitudinea sovieticilor in discutiile viitoare legate de Europa se presupune ca va fi ca urmare influentata de viziunea noastra legata de frontierele lor vestice.

3. In orice caz, aceasta problema a devenit una de mare importanta odata cu apropierea armatelor sovietice de fostele granite ale Poloniei. Rezolvarea problemelor care vor aparea va fi foarte dificila daca nu se stie pozitia noastra si a celorlalte guverne fata de aceasta chestiune.

4. Pretentiile teritoriale ale sovieticilor se impart in cele care afecteaza (a) Polonia si (b) alte tari, si anume: (1) Statele baltice, (2)Finlanda si (3) Romania.

(a) Polonia

5. In diferite ocazii, Stalin, Molotov si Maisky, au indicat faptul ca Linia Curzon, cu mici modificari, reprezinta un punct de plecare satisfacator pentru a ajunge la o intelegere teritoriala cu Polonia. Pana acum ne-am mentinut parerea ca nu vom recunoaste nici o modificare teritoriala facuta in Polonia incepand cu august 1939, dar nu le-am oferit rusilor nici o indicatie precisa cu privire la viziunile noastre.

6. Frontiera sovieto-polona este principala problema. Atitudinea guvernului polonez este aceea ca ei nu pot ceda in cadrul desfasurarii razboiului nici un fost teritoriu polonez, fara a pierede incredera poporului sau loialitatea trupelor sale de peste hotare (o chestiune de interes direct pentru noi). Nici noi la randul nostru nu putem ajunge la o intelegere, scrisa sau nescrisa cu guvernul sovietic cu privire la cedarea teritoriilor poloneze , din moment ce suntem legati de garantiile oferite Poloniei in iulie 1941, cand Tratatul Sovieto-Polonez a fost semnat, iar apoi in 1942, in momentul negocierilor privind Tratatul Anglo-Sovietic.

 

Rezistenta poloneza

 

7. Exista totusi semnale ca guvernul polonez nu doreste sa amane rezolvarea problemei pana cand armatele sovietice vor trece frontiera poloneza din august 1939. Trebuie luate cat mai curand masuri cu privire la fortele ascuse poloneze, bine organizate, care lupta impotriva Rusiei si vice-versa. Am inmanat colegilor mei un document separat cu privire la aceasta problema. Problema reluarii relatiilor diplomatice dintre Polonia si Rusia va deveni atunci una acuta. Ne vom confrunta cu un impas al tuturor acestor chestiuni daca , fara a abandona principiul nerecunoasterii nici unei modificari teritoriale pe timpul razboiului, nu vom putea arata guvernului rus ca nu dorim sa ne opunem principalelor pretentii teritoriale ale acestuia in vest.

8 Propun ca politica noastra sa nu se opuna pretentiilor sovietice cu privire la Linia Curzon, care sa fie baza noii frontiere sovieto-poloneza, dar sa fie facute toate eforturile posibile pentru a asigura o modificare prin care orasul Lwow sa fie inclus in Polonia. Pretentiile polonezilor referitoare la Vilnius, care prezinta mare importanta pentru acestia, sunt de neralizat, chiar si in baza considerentelor geografice. Am putea totusi sa accentuam importanta atasarii orasului Vinius Poloniei si sa o folosim ca o moneda de schimb cu guvernul sovietic in vederea obtinerii orasului Lwow in favoarea polonezilor. Polonia ar trebui sa primeasca ca si compensatie in vest Danzig, Prusia de Est si partea de sus a Sileziei. Guvernul sovietic a insistat in favoarea acestor aranjamente in detrimentul Germaniei. Aceste schimbari teritoriale ar putea implica transferuri majore de populatie.

9. La Quebec am dicutat cu dl. Hull propunerea de mai sus. El a spus ca aceasta propunere ridica probleme dificile, dar chestiunea trebuie discutata din moment ce guvernul rus o va ridica in orice discutie de dupa razboi. Dl. Hopkins mi-a spus ca stie ca viziunea presedintelui Roosevelt despre frontirele Rusiei este aproape identica cu a mea si ca presdintele i-a spus deja acelasi lucru d-lui Molotov si d-lui Litvinov.

 

Pozitia americana

 

10. Cu toate acestea, nu cred sub nici o forma ca Guvernul Statelor Unite va sustine formal parerile pe care se pare ca presedintele le-a exprimat. Dl. Cordel Hull, care va fi omologul meu la discutiile de la Moscova, se va abtine foarte probabil de la orice comentarii pe seama acestei probleme. Guvernul Statelor Unite a adoptat mereu o linie ferma impotriva recunoasterii oricaror modificari teritoriale influentate de forta, iar intr-un an electoral acesta va acorda o atentie sporita bunei organizari a votului unui numar de aproximativ trei milioane de votanti polonezi. In chestiuni de acest gen consider important ca noi sa actionam impreuna cu guvernul Statelor Unite, mai ales ca noi, spre deosebire de guvernul Statelor Unite, avem un tratat si o serie de alte angajamente fata de Polonia. Altfel, polonezii nu vor rezistra tentatiei de a opune Statelor Unite.

11. Totusi, "sedinta Secretarilor de Stat pentru Afaceri Extere" ce va urma este o intalnire preliminara care analizeaza situatia si pregateste terenul pentru viitoarea intrevedere a prim-ministrului, premierului Stalin si a presedintelui Roosevelt. Ca urmare, solicit aprobarea colegilor mei ca, fara implicarea guvernului Maiestatii Sale, sa folosesc oportunitatea reprezentata de discutiile de la Moscova pentru a observa care sunt pozitiile legate de viitoarele discutii dintre presedinte si cei doi prim-ministrii. Acest demers ar avea avantajele ca (1) presedintele este mai deschis la discutii decat dl. Hull; si (2) ne va oferii avantajul de a vedea daca sovieticii care avanseaza vor ajunge anul acesta pana la Polonia.

12. In analiza acestei chestiuni, care este probail sa apara la intalnire, voi aborda subiectul, intreband guvernul sovietic ce va face el in cazul in care guvernul polonez ar fi pregatit sa accepte o intelegere legata de frontiera in baza liniei mentionate in paragraful 8 de mai sus. Voi arata faptul ca daca noi decidem sa nu ne opunem unui intelegeri referitoare la trasarea liniei frontireri poloneze asa cum figureaza in paragraful 8, si polonezii vor fi gata sa o accepte, ne putem astepta din partea guvernului rus la o cooperare in privinta problemelor de dupa razboi din Europa precum si in privinta (1) reluarii relatiilor cu guvernul polonez; (2) cooperarii cu noi si guvernul polonez pentru gasirea unor solutii "satisfacatoare" in privinta (a) grupului de rezistenta polonez (vezi paragraful 7 de sus); (b) pozitia polonezilor in U.R.S.S.; (c) sprijinul lor pentru Uniunea Patriotilor Polonezi si al armatei rivale poloneze din U.R.S.S.. Actiunile sovieticilor asa cum sunt prezentate mai sus vor putea duce la inlaturarea suspiciunilor resimtite in cecrurile poloneze, cum ca U.R.S.S. nu este interesata de problema frontierelor cat de problema transformarii Poloniei intr-un stat-marioneta.

13. Ma vad nevoit ca, avand in vedere trataul si angajamentele noastre, sa informez guvernul polonez , inainte de deschiderea conferintei, despre faptul ca vom analiza cu guvernul sovietic relatiile Poloniei cu Rusia, iar problema frontierelor nu va face exceptie..

 

"Eliberarea" balticilor

 

14. Rusii sustin ca statele baltice au votat si au hotarat singure sa faca parte din Uniunea Sovietica in vara lui 1940 si ca urmare, sunt parte integranta a U.R.S.S.-ului in momentul atacului Germaniei. Nu exista nici cea mai mica sansa ca rusii sa renunte la aceasta afirmatie. Mai mult, in mai 1942, cand dl. Molotov se afla in tara noastra, guvernul Maiestatii Sale si-a exprimat acordul pentru semnarea unui tratat care sa contina, intr-o forma asupra careia s-a convenit ulterior, recunoasterea de catre noi a cererilor Rusiei cu privire la statele baltice. Tratatul de principiu despre care s-a vorbit la acea data nu a fost semnat deoarece a fost suprimat de Tratatul de 20 de ani, care nu pomenea nimic despre frontiere. Dar suntem de acord cu guvernul sovietic legat de acest punct de discutie.

(2) Finlanda

In decembrie 1941, Stalin mi-a spus ca si-ar dori sa vada granita din Finlanda restabilita pe pozitia din 1941 imediat dupa izbucnirea razboiului. Mi-a mai spus ca ar dori o alianta cu Finlanda care sa ofere Uniunii Sovietice posibilitatea de a-si mentine baze militare si navale pe teritoriul finlandez. Mai departe, acesta a spus ca Uniunea Sovietica i-a facut un cadou Finlandei oferindu-i regiunea Petsamo (in principiu fara a avea pretentii asupra acestei in momentul incheierii paci sovieto-finlandeze din martie 1940), un cadou pe care acum il vor inapoi, din cauza "comportamentului foarte rau al finlandezilor". In mai 1942, dl. Molotov a repetat ce a spus Stalin (fara sa faca referire la Petsamo), accentuand faptul ca rusii doresc sa revina asupra Tratatului sovieto-finlandez din martie 1940, afirmand ca intentia lor este aceea ca Pactul de Asistenta Mutuala (asa cum s-a referit el la alianta "propusa" finlandezilor despre care vorbea Stalin) sa includa o garantie a independentei Finlandei. De atunci nu a mai fost facuta nici o referire la Petsamo. Frontiera din 1940 includea orasul Viborg in Uniunea Sovietica; insula Hango, care a fost inchiriata de U.R.S.S. pentru 30 de ani prin tratatul sovieto-finlandez, chestiune foarte delicata pentru finlandezi, ar fi cu siguranta unul din locurile unde rusii vor o baza. In luna martie presedintele Roosevelt mi-a spus ca nu vede nici un impediment acum in a fi de acord cu cererile Rusie cu privire la Finlanda.

 

Ce voia Stalin de la Romania

 

In decembrie 1941 Stalin mi-a spus ca granita Romaniei trebuie trasata astfel incat Basarabia si Bucovina de Nord sa fie incluse in Uniunea Sovietica. Acesta a mai spus ca granita de vest a Romaniei trebuie extinsa in detrimentul Ungariei, avand in vedere ca in zona exista 1.250.000 de romani sub stapanire ungara. El a facut o propunere cu privire la o alianta intre Romania si Uniunea Sovietica, similara cu propunerea pentru Finlanda, care sa perimita stabilirea unor baze militare pe teritoriul romanesc, sugerand ca aceasta alianta sovieto-romana va garanta protectia Romaniei impotriva Ungariei. In mai 1942 dl. Molotov a vorbit despre acelasi lucru. Aceste pretentii teritoriale ale rusilor nu includ nici un teritoriu care sa nu fi fost inclus in granitele din 1941. Pana la ora acuala, din cate stiu eu, americanii nu si-au exprimat punctul de vedere cu privire la aceasta problema.

15. Nu se pune problema semnarii unui acord scris cu rusii pentru orice problema legata de aceste pretentii teritoriale. Dar voi cere permisiunea colegilor mei pentru a purta o serie de discutii cu reprezentantii sovietici si americani, in aceleasi conditii propuse in parafrafele 11 si 12 legat de problema frontierei sovieto-poloneze, plecand de la premisa ca, in timp ce noi nu ne rezervam dreptul de a nu recunoaste nici o modificare teritoriala in timpul razboiului, guvernul Maiestatii Sale, la momentul potrivit, nu se va opune cererii sovieticilor de a reveni la granitele din 1941 in ceea ce priveste Finlanda, statele baltice si Romania.

 

Cedarile Londrei

 

 

Dupa ce incheie prezentarea dorintelor lui Stalin, Anthony Eden precizeaza in finalul memorandumului sau care ar trebui sa fie pozitia Marii Britanii: "Mai departe, le voi cere colegilor mei sa fie de acord cu linia pe care o voi urma in ceea ce priveste alte puncte ce ar putea fi discutate:

(a) In cadrul intelegerii finale vor trebui luate masuri pentru locuitorii din teritoriile ce urmeaza a fi transferate sub alta autoritate, pentru ca acestia sa poata fi mutati cu bunurile lor mobile. Aceste masuri vor ajuta la realizare unei intelegeri in cazul statelor baltice dar si a granitei estice a Poloniei, avand o aplicare generala, devenind probabil mai usor de acceptat si de catre rusi.

(b) Guvernul Maiestatii Sale este gata sa ia in discutie la conferinta de pace posibilele propuneri ale sovieticilor cu privire la incheierea unor aliante sau acorduri de ajutor mutual cu Finlanda si Romania.

(c) Revendicarile legate de Petsamo intra intr-o alta categorie de pretentii teritoriale ale rusilor, avand in vedere ca regiunea nu a fost inclusa in frontierele U.R.S.S. din 22 iunie 1941, dar guvernul Maiestatii Sale este dispus sa ia in discutie aceste revendicarii daca ele vor fi mentionate in cadrul conferintei de pace.

 

Asigurarile pentru Polonia

 

Nota adresata generalului Sikorski, Prim-ministrul Poloniei, de catre Secretarul de Stat pentru Afaceri Externe pe 30 iulie 1941:

"Cu ocazia semnarii Acordului polon-sovietic programata astazi, doresc sa ma folosesc de oportunitate pentru a va informa ca in conformitate cu prevederile Acordului de Asistenta Mutuala dintre Regatul Unit si Polonia semnat pe 25 august 1939, guvernul Maiestatii Sale din Regatul Unit nu a incheiat nici o intelegere ascunsa cu U.R.S.S.-ul care sa afecteze relatiile tarii cu Polonia. In acelasi timp, doresc sa va asigur de faptul ca guvernul Maiestatii Sale nu recunoaste nici un fel de modificare teritoriala care a fost facuta in Polonia incepand cu luna august 1939."

Extrase din corespondenta cu membrii guvernului polonez din primavara anului 1942, in legatura cu negocierile privind Tratatul Anglo-Sovietic:

(1) Pe 17 aprilie 1942, Secretarul de Stat pentru Afaceri Externe i-a scris Ministrului de Externe polonez de la acea data urmatoarele:

"Pot sa va asigur de faptul ca nici o intelegere ce ar putea fi incheiata la ora actuala cu guvernul sovietic nu va schimba intentia guvernului Maiestatii Sale, de a rezolva problemele ce apar dupa incheierea razboiului in baza prevederilor Cartei Altlanticului."

"Guvernul Maiestatii Sale nu isi propune sa incheie nici un acord care sa afecteze sau sa compromita statutul teritorial al Republicii Polonia."

"Guvernul polonez a fost deja asigurat de guvernul Maiestatii Sale ca nu va recunoaste nici o modificare teritoriala facuta in Polonia incepand cu luna august 1939, dorind sa mentina aceasta asigurare in cazul incheierii unei eventuale intelegeri cu guvernul sovietic."

(2) Pe 21 aprilie 1942, Secretarul de Stat pentru Afaceri Externe i-a scris Prim-ministrului polonez urmatoarele:

"Ca urmare, nu se pune problema confirmarii in cadrul Acordului Anglo-Sovietic a liniei de demarcatie sovieto-germana din 1940, atata timp cat aceasta a venit ca urmare a Acordului sovieto-german din 1939, in legatura cu Polonia. Din contra...guvernul Maiestatii Sale nu isi propune sa incheie nici un acord care sa afecteze sau compromita statutul teritorial al Republicii Polonia si dorinta sa este aceea de a incuraja un acord care sa duca la garantarea prevederilor obtinute prin Acordul polono-sovietic din iulie (1941)."

(3) Pe 6 mai 1942, o scrisoare a Secretarului de Stat pentru Afaceri Externe adresata ministrului polonez al afacerilor externe continea urmatorul pasaj:

"In orice negociere cu guvernul sovietic, guvernul Maiestatii Sale doreste sa asigure pozitia aliatilor sai polonezi si nu doreste sa se angajeze intr-o actiune inconsistenta care sa fie contradictorie cu Acordul Anglo-Polonez din 1939 sau sa incheie un protocol secret care sa fie anexat. ".


Autor: George DAMIAN
Sursa: www.ziuaveche.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.1259 secunde