(FOTO & VIDEO)Grigore Leşe şi Nicolae Furdui Iancu alături de OSB Timişoara de Ziua Unirii
adăugat 30 martie 2010, 21:27, la Românii de Pretutindeni
27 martie este a 86-a zi a calendarului gregorian şi prima zi în minţile şi sufletele românilor dintre Prut şi Nistru – la 27 martie 1918 Sfatul Ţării votează Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România, acesta fiind începutul procesului de formare a României Mari.
Anul 1918 este ora astrală a neamului românesc, iar basarabenii, prin actul Unirii de la 27 martie 1918, au fost primii care au pus bazele desăvârşirii statalităţii şi unităţii naţionale româneşti. Anul 1918 a adus unitatea naţională românească, iar românii din Basarabia, unindu-se într-un singur stat, au putut da substanţă, vigoare şi consistenţă naţiunii române şi statului român. Actul istoric al Unirii Basarabiei cu România este un act care rămâne în vigoare şi astăzi, renaşterea basarabeană fiind o continuare a ceea ce a hotărât atunci Sfatul Ţării, vedem integrarea Republicii Moldova în UE şi ca o integrare general românească.
De ziua Unirii, OSB Timişoara a oferit tuturor dornicilor şi iubitorilor de muzică folclorică autentică - un concert memorabil cu Grigore Leşe, un rapsod al Ţării Lăpuşului, România şi un cunoscut solist de muzică populară românească. Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei şi marcând evenimente importante din viaţa omului. Grigore Leşe cântă şi la diverse instrumente muzicale.
Magnific, unic şi nemaipomenit sunt doar câteva cuvinte care ar descrie prestaţia rapsodului român. Emoţiile cauzate de maestrul Leşe au stârnit lacrimi de bucurie pe obrajii tinerilor şi nu numai prezenţi în Sala Capitol a Filarmonicii “Banatul”.
DESFĂŞURĂTOR
I
Doina Lavric – Arză-te focu război
Teodora Şerban – Cântec de război din Sălaj
II
Grigore Leşe - Pe dealul Bătanei
Of, Ardeal, Ardeal, Ardeal
Sus în dealul Clujului
Păsărucă din cunună
Dorul şi ţara străină
Geaba mai zâc vai de mine
Grigore Leşe + grup – Nu-i lumină nicări
III
Zamfira Mureşan – Împărate, Împărate
Doina Lavric – Neagră-i inima cărbune
Zamfira Mureşan – Dusu-s-o mândru cătană
Doina Lavric – Cât mi-or plâns ieşti ochi bătrâni
Grigore Leşe + grup – Cântec de cătănie
IV
Grigore Leşe – Doina lui Vasile Lucaciu
Grigore Leşe – Caval (de înstrăinare); Scrisori de pe front
Doina Lavric – Cântec de război din Bucovina
Grigore Leşe + grup – Cântec despre Bucovina
V
Lenuţa Purja – Cătunia-i jug de-aramă
L-o jurat neamţu sub steag
Doina Lavric – O trimis Regina carte
Zamfira Mureşan – Bată-te bietuca bine
Grup + cobză – O, moarte ce ţi-aş plăti
VI
Grigore Leşe – Nu purtaţi fete mărgele
Peste munţi şi peste brazi
Semnale de Toacă
Grigore Leşe + grup – Când soarele răsărea
După o mică pauză de reculegere, pe scena Filarmonicii a urcat un alt pilon al muzicii populare româneşti – Domnul Nicolae Furdui Iancu, adevărat simbol al munţilor Apuseni şi al judeţului Alba. Cu vocea dumnealui puternică, minunat timbrată, a cucerit o multitudine de fani şi, totodată, şi prin repertoriul deosebit căruia îi sunt definitorii elementele spaţiului mitic românesc, stările cu care ţăranul român se confruntă şi evenimentele importante din viaţa acestuia. Mai jos repetoriul cu care a evoluat maestrul Iancu pe scenă:
* A plecat moţu în ţară
* Ţarina buciumaneasca
* Noi suntem români
* Nu uita că eşti roman
* Treceţi, batalioane române, Carpaţii
* Cetera şi glasul meu
* Pentru ochii mândrei mele
* Cine n-are nici un dor
* De-ar veni primăvara
* A venit aseara mama
* Săracii duşmani
* Hai să-ntindem hora mare
După asemenea momente, putem spune sus şi tare – “Suntem mândri că suntem români!”
Aşadar, publicul oraşului de pe Bega, a avut parte de un concert cu adevărat nemaipomenit adus către Dumneavoastră de către ORGANIZAŢIA STUDENŢILOR BASARABENI DIN TIMIŞOARA, în parteneriat cu Institutul Cultural Român cu ocazia Festivalului Cultural “Zilele Basarabiei”, ediţia a X-a.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Concertul a fost foarte bun.