Guvernul a acceptat demararea negocierilor pe marginea propunerilor înaintate de sindicate cu privire la majorarea salariilor
adăugat 03 octombrie 2012, 06:24, la Social • Articol publicat de Octavian Balan
Guvernul a acceptat demararea, începând cu săptămâna viitoare, a negocierilor pe marginea propunerilor înaintate de sindicate cu privire la majorarea salariilor. O dispoziţie în acest sens s-a dat marţi, 2 octombrie, în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale pentru Consultări şi Negocieri Colective (CNCNC).
Astfel, sindicaliştii au cerut Guvernului să reexamineze posibilitatea majorării pe etape a salariului minim pe ţară începând cu 1 octombrie 2012 în cuantum de 900 lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2013 - 1000 lei lunar, începând cu 1 septembrie 2013 - 1200 lei lunar şi începând cu 1 ianuarie 2014 - în cuantumul egal cu minimul de existenţă.
„Conform legislaţiei, cuantumul salariului minim se reexaminează de Guvern cel puţin o dată pe an, după consultarea cu partenerii sociali, ţinându-se cont de majorarea indicelui preţurilor de consum, de evoluţia salariului mediu pe economia naţională în perioada de referinţă, de volumul produsului intern brut şi alţi indicatori, a spus Petru Chiriac, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
„Ultima dată salariul minim pe ţară a fost reexaminat de guvern în anul 2009 şi a fost majorat de la 400 la 600 de lei. Din 2009 şi până în 2011 indicele preţurilor de consum a crescut cu 15,5%, produsul intern brut s-a majorat cu 15,1% iar minimul de existenţă cu 26%", a argumentat Chiriac
Potrivit lui Oleg Budza, preşedintele CNSM, actualmente salariul minim pe ţară constituie 41% din mărimea valorică a minimului de existenţă, care este de 1455,7 lei. „Statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătate şi bunăstarea lui şi a familiei lui. Salariul minim necesită a fi majorat cu cel puţin 200 de lei", a spus Budza.
De asemenea, în cadrul şedinţei, sindicaliştii au cerut să fie modificată şi completată Convenţia colectivă (nivel naţional) nr. 1 din 3 februarie 2004 privind „Salarizarea angajaţilor aflaţi în relaţii de muncă în baza contractelor individuale de muncă" astfel încât, începâd cu 1 octombrie 2012, salariul tarifar pentru categoria I de salarizare a Reţelei tarifare unice să fie majorat de la 800 lei la 900 lei pentru toată reţeaua.
O altă propunere înaintată partenerilor sociali a vizat stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 1500 lei, începând cu 1 octombrie 2012.
Totodată, reprezentanţii CNSM au cerut să fie stabilit sporul de compensare la salariu pentru munca prestată în condiţii nocive în dependenţă de gradul de nocivitate, informează un comunicat CNSM.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲