Guvernul alocă 15,5 mln. lei pentru compensarea averilor foştilor deportaţi
adăugat 10 iunie 2010, 16:31, la Social
Guvernul a decis să aloce de la bugetul public aproximativ 15,5 mln. lei pentru compensarea valorilor averilor confiscate sau naţionalizate de la victimele regimului comunist totalitar. Banii vor fi transferaţi consiliilor raionale care, din cauza bugetelor austere, sunt incapabile să aloce astfel de surse financiare foştilor deportaţi şi condamnaţi politic. Amintim că mulţi ani procesul de compensare a averilor naţionalizate a fost blocat, iar în urmă cu patru ani guvernarea comunistă a modificat legea, lăsând această povară pe seama autorităţilor publice locale. Foştii deportaţi dar şi experţi din domeniu au comentat decizia comuniştilor ca fiind o bătaie de joc. Acum după mulţi ani guvernul transferă bani în acest sens.
„Trebuia cumva să ne mişcăm mai rapid iar banii să fie transferaţi deja. Eu rog ca în regim de urgenţă aceste surse financiare să ajungă la oameni, măcar până la mijlocul săptămânii viitoare”, a comentat decizia prim-minitrul Vlad Filat. Şeful guvernului i-a rugat pe membrii cabinetului de miniştri să participe duminică, 13 iunie, la manifestările legate de comemorate victimelor deportărilor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
EXPLOATAREA Basarabiei de catre CALAII OCUPANTI RUSI A DUS la CANIBALISM!!!
ORORILE provocate de CALAII OCUPANTI RUSI:
CANIBALISM in Basarabia!!!!
Strict Secret
09-96 CC Secretarul CC al PC (b) din Moldova
21.01.47 tov. Coval
În raionul Cotovski, satul Caracui a avut loc un caz de ucidere şi folosire în mîncare a unui copil de 2 ani. Cetăţeana Şveţ Evdochia Sergheevna a plecat în ziua de 18 ianuarie 1947 ca să-şi primească porţia de pîine, unde s-a reţinut o oră – două. Revenind acasă ea a găsit-o omorîtă pe fiică-sa Vasiliţa în vîrsta de 2 ani. Corpul fetiţei era tăiat în două părţi.
Criminali s-au dovedit cei trei copii ai ei: Serghei – anul naşterii 1935, Maria – anul naşterii 1938 şi Gavril – 1941. Cu o zi mai înainte de omor, Serghei i-a propus mamei sale s-o omoare pe Vasiliţa. Mama s-a opus categoric şi i-a interzis să facă această crimă odioasă. Dar cînd s-a întors de la punctul de distribuire a pîinii, cei trei copii de acum mîncaseră corpul şi picioarele.
În urma controlului s-a constatat că familia Şveţ trăieşte într-o sărăcie de neînchipuit. Soţul ei a murit acum 10 zile, la întreţinere i-au rămas patru copii. Deţine 3,5 ha de pămînt. A fost scutită de impozite.
În anul 1946 a primit de la stat 130 kg de seminţe şi 160 kg pentru produse. Copiii sunt bolnavi de distrofie de gradul 1 – 3. Actualmente ei au fost izolaţi într-o casă cu bolnavi de distrofie.
Procuror al RSSM S. Colesnic
28.02.1947 Strict Secret
Procurorului RSSM tov. Colesnic
Notă specială
În primele zile ale lunii februarie
Petru Bursacovschi din satul Olăneşti a tăiat din trupul tatălui mort în vîrstă de 63 de ani şi a mîncat o parte din corp.
La cîteva zile a decedat şi cet. P. Borsacovski.
Procuror ad-interim al judeţului Bender Scripnic”
Strict secret
009-579 C
18.IV-47
Locţiitorul procurorului general al URSS
general – locotinent de justiţie
tov. Vavilov A.P.
Notă specială
Vă aduc la cunoştinţă că Repkin Ivan Vasilievici, anul naşterii 1898 din judeţul Soroca împreună cu cetăţeana Repaţkaia Evdochia Ivanovna, în martie 1947, au ucis-o pe Repaţkaia Eufrosinia şi au mîncat-o.
În noaptea de 8 aprilie a-c- aceiaşi cetăţeni l-au ucis pe Mukomol Grigori Alexeevici în vîrstă de 12 ani şi o parte din corp au folosit-o în mîncare.
Persoanele în cauză au fost arestate şi trase la răspundere penală conform art. 56-17 al Codului Penal.
Procuror ad-interim al RSSM Drugobiţki
STRICT SECRET
27 C Locţiitorului procurorului RSSM
tov. Drugobiţki
Notă specială
La 27 martie 1947 Procuratura judeţului Bălţi le-a arestat pe locuitoarele satului Singereni – Ţurcan Afajia – anul naşterii 1887, Ţurcan Daria I., a.n.1928, Ţurcan Eudochia I. – a.n. 1932. Ele sunt învinuite că la 17 martie 1947 au invitat-o în ospeţie pe cetăţeana Chiriac Zinovia I. şi au gâtuit-o. O parte din carne au folosit-o în mîncare, iar altă parte au vîndut-o la piaţa din Bălţi la preţul de 40 de ruble kilogramul.
Locţiitorul procurorului judeţului Bălţi
Tureţki
SURSA : ANRM , F.3085 , inv. 1 , d. 129
Cazuri de acest fel au fost cu sutele. Nu avem mare plăcere să publicăm asemenea lucruri, dar istoria trebuie cunoscută aşa cum a fost, Făptaşii înfometaţi de mult şi-au dat seamă în faţa lui Dumnezeu. Foametea organizată a fost o tragedie naţională şi a fiecărei familii in parte.
Lenuţa Chiriac, absolventă a facultăţii de istorie (2010)
Universitatea de Stat “Ion Creangă”
Istoricul Anton Moraru în lucrarea „Istoria românilor. Basarabia şi Transnistria 1812 – 1993” (Chişinău, 1995) scrie:
„Foametea care s-a abătut pe capul nostru odată cu venirea armatei roşii şi a puterii sovietice a fost una dintre cele mai îngrozitoare pagini din istoria basarabenilor.
Numărul morţilor şi a distroficilor creştea necontenit. Conform datelor colectate de organele de ocrotire a sănătăţii, dacă la 25 decembrie 1946 erau înregistraţi în RSSM 53 mii de bolnavi de distrofie, apoi la 1 februarie 1947 numărul lor crescuse pînă la 190 mii.
În timpul foametei din anii 1945 – 1947 în RSSM au decedat, doar din motive de subalimentaţie, peste 200 mii de oameni…”.