Guvernul Filat a început curăţenia
adăugat 27 septembrie 2009, 21:40, la Alegeri 2009
• Una dintre acţiunile imediate ale Guvernului va fi deblocarea situaţiei în sectorul viti-vinicol prin soluţionarea problemei achiziţionării strugurilor• Noului ministru de Interne i s-a cerut să facă o investigaţie minuţioasă, la nivel de minister, a evenimentelor din 6-7 aprilie
• Speculanţii de pe piaţa valutară vot fi traşi la răspundere
• CCCEC va efectua un control de urgenţă la Compania „Moldtelecom”, bănuită că transferă bani pe conturi secrete în China.
• Guvernul preconizează semnarea, către sfârşitul anului 2010, a Acordului de asociere cu UE
Vineri, Parlamentul a votat componenţa Guvernului condus de Vlad Filat şi programul de activitate al acestuia, intitulat „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”. Comuniştii nu au votat împotrivă, ci s-au abţinut, după ce l-au bombardat cu întrebări pe şeful noului executiv, încercând să demonstreze că şi opoziţia este foarte interesată ca treburile în RM să meargă bine. În minutele în care această artilerie comunistă mai continua să tragă în Filat prin declaraţii de presă, din Europa şi de peste Ocean soseau primele reacţii... „Statele Unite ale Americii aduc felicitări dlui Vlad Filat cu ocazia alegerii în funcţia de prim-ministru al RM. SUA speră la o colaborare strânsă cu cetăţenii RM şi cu noul lor guvern în eforturile de construire a unui stat european, democratic şi prosper.
SUA îşi reiterează susţinerea pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a RM”, se spune în Declaraţia Departamentului de Stat al SUA. Şi Uniunea Europeană a salutat învestirea Guvernului în RM. „UE îşi reafirmă angajamentul să aprofundeze şi să consolideze relaţiile sale cu RM, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic. În mod special, UE se află în aşteptarea lansării, cât mai curând posibile, a negocierilor cu privire la noul acord cu RM, care va înlocui şi depăşi prevederile actualului Acord de Parteneriat şi Cooperare”, menţionează în declaraţia sa Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene.
Presa difuza aceste declaraţii concomitent cu evenimentul ce se desfăşura la sediul preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu - depunerea jurământului de către Guvernul Filat. După tradiţionala cupă de şampanie, premierul a anunţat prima şedinţă a guvernului pentru ora 22.00. Telegrafic, relatările de la aceasta arătau cam astfel:
- Guvernul anulează regimul de vize pentru cetăţenii români;
- Premierul Vlad Filat cere conducerii CCCEC să efectueze un control de urgenţă la Compania „Moldtelecom”, bănuită că transferă bani pe alte conturi în China;
- Filat cere verificarea Companiei „Moldova-Gaz”, care acumulează banii de la contribuabili pentru presupusa construcţie a reţelelor de gazificare;
- tot el cere ca ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, şi ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, să organizeze o conferinţă de presă, în care să prezinte societăţii situaţia reală a economiei naţionale;
- pentru sâmbătă este anunţată o şedinţă cu Asociaţia Băncilor şi conducerea Băncii Naţionale referitor la situaţia de pe piaţa valutară.
Sâmbătă, la întâlnirea cu bancherii, premierul conchide că prăbuşirea de vineri a leului este consecinţa unor speculaţii pe piaţă şi că, în cazul în care acest lucru va fi demonstrat şi persoanele - identificate -, vor urma sancţiunile de rigoare. În cadrul discuţiilor s-a menţionat că în perioada 13-28 octombrie este preconizată vizita misiunii Fondului Monetar Internaţional în RM, în cadrul căreia vor fi purtate discuţii referitor la parteneriatul ulterior. Până atunci, între 29 şi 30 septembrie, proaspătul premier va efectua o vizită de lucru la Bruxelles, însoţit de şeful diplomaţiei de la Chişinău, Iurie Leancă. Tot sâmbătă, Vlad Filat a participat la emisiunea „Istoria în mişcare”, la „Vocea Basarabiei”. Acolo, el a declarat că prima promisiune făcută în campania electorală - Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti - a fost onorată şi că urmează realizarea celorlalte obligaţiuni asumate: transformarea RM într-un stat de drept, asigurarea cetăţenilor cu un trai decent şi prosper, semnarea către sfârşitul lui 2010 a Acordului de asociere cu UE.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲