Ilegalități pe ultima sută de metri
adăugat 13 octombrie 2009, 07:46, la Social
Fosta guvernare comunistă a vândut un monument istoric pentru a-l transforma în hotelÎncă o clădire, monument istoric, situată în centrul capitalei, urmează a fi ştearsă de pe faţa pământului, ca rezultat al unor mişmaşuri făcute de fosta conducere a Ministerului Culturii. Edificiul cunoscut mai mult ca sediu al fostei societăţi “Ştiinţa” a fost mai întâi dat în arendă de fosta guvernare pe o perioadă de 49 de ani (!) unui agent economic înfiinţat cu doar câteva luni înainte de semnarea contractului. Iar apoi, cu doar câteva zile înainte de a se alege noul cabinet de miniştri, imobilul a fost privatizat. Potrivit informaţiilor de la Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, în locul clădirii semidemolate, respectiva firmă intenţionează să construiască în următorii trei ani un splendid complex hotelier.
Un contract diabolic
Diabolicul contract de locaţiune de la care a început totul a fost semnat în decembrie anul trecut şi, conform documentului Ministerului Culturii şi Turismului (MCT), prin el, se transmit în arendă firmei “Maxelegant” trei imobile situate pe str. Bucureşti 62 şi str. V. Pârcălab 37 cu suprafaţa totală de 1766 m. p., precum şi terenul aferent cu suprafaţa totală de 0,34 ha, pentru o perioadă de 49 de ani. Scopul contractului, se indică în document, constituie “folosinţa bunurilor imobile la prestarea serviciilor populaţiei”. Iar plata anuală pentru chirie este stabilită pentru anul 2009, în valoare de 814,669 mii de lei, adică câte 461 de lei pentru fiecare metru pătrat închiriat (!). Acelaşi contract stabileşte că locatarul (SRL “Maxelegant” - n.r.) se obligă să elaboreze în decurs de 30 de zile de la primirea bunurilor imobile documentele de proiect necesare restaurării clădirilor ce constituie monumente de importanţă naţională, iar apoi, timp de trei ani, să restaureze obligatoriu aceste clădiri.
“Maxelegant”, o firmă-fantomă?
Condiţiile privilegiate în care statul a decis să transmită în chirie clădirile aflate în inima Chişinăului, la intersecţia străzilor Vlaicu Pârcălab şi Bucureşti, ne-au provocat să ne interesăm mai amănunţit despre cine este SRL “Maxelegant”. Cu atât mai mult cu cât aceste clădiri au fost solicitate anterior de Ambasada României pentru extinderea consulatului român la Chişinău, dar Ministerul Culturii şi Turismului a refuzat să le dea în chirie.
Astfel, potrivit extrasului de la Camera Înregistrării de Stat, SRL “Maxelegant” a fost înregistrat oficial la 18 iunie 2008, adică cu doar şase luni înainte de semnarea acestui contract (!). Sediul companiei se află la domiciliul singurului său fondator, asociat şi administrator – Ion Bulgacov. Iar printre genurile de activitate desfăşurate de companie se numără servicii ale frizerilor şi ale cabinetelor de cosmetologie, activităţi de întreţinere corporală, fabricarea de articole de îmbrăcăminte. Curios este că, pe parcursul anului 2008, “Maxelegant” nu a plătit deloc impozit la stat, cu excepţia unei taxe pentru amenajarea teritoriului.
Argumentul ministerului
Toate aceste detalii nu le-au părut însă dubioase viceministrului Culturii şi Turismului, Ion Munteanu, care a şi semnat contractul de locaţiune cu “Maxelegant”. Într-un răspuns la solicitarea JURNALULUI, Munteanu precizează că refuzul de a încheia un contract de locaţiune din motivele indicate mai sus ar constitui o încălcare din partea ministerului a Legii cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi. Totodată, susţine viceministrul, chiar dacă legea prevede că selectarea locatarului se poate face prin licitaţie “cu strigare” sau negocieri directe, ministerul a preferat ultima modalitate pentru că “Maxelegant” a venit la ei cu propunerea de a închiria clădirea (!). “MCT este organul administraţiei publice centrale responsabil de ocrotirea monumentelor de stat. Nici după includerea edificiilor respective în Registrul monumentelor ocrotite de stat (din 1993), nici după transmiterea edificiilor în gestiunea MCT (2006) finanţarea lucrărilor de conservare şi restaurare nu a avut loc, iar monumentul a ajuns într-o stare de degradare avansată, ceea ce în lipsa lucrărilor corespunzătoare poate duce la devastarea sa”, îşi motivează Munteanu acţiunile.
Monumentul a fost privatizat!
Acum însă, din câte se pare, monumentul ocrotit de stat nu se va devasta de la sine, ci va fi pur şi simplu demolat. Surse din cadrul Direcţiei municipale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare ne-au comunicat că firma “Maxelegant” intenţionează să contruiască în locul fostului monument un complex hotelier, iar cererea pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie a fost deja depusă la direcţia de autorizare din cadrul primăriei Chişinău, după cum ne-au confirmat angajaţii acestei instituţii. Iar noul ministru al Culturii, Boris Foşca, ne-a dat o ştire bombă: “Monumentul a fost privatizat”. Actul de privatizare a fost semnat la 9 septembrie, curent, cu doar două săptămâni înainte de învestirea în funcţie a noului cabinet de miniştri. “Am fost anunţat despre această privatizare chiar din primele zile de la intrarea în post. Nu ştiu cu cât a fost privatizată clădirea, dar am transmis deja documentele la Procuratura Anticorupţie”, ne-a spus noul ministru, care intenţionează să acţioneze în judecată firma “Maxelegant” pentru că privatizarea a fost ilegală. “Monumentele de interes naţional nu pot fi privatizate”, a explicat Foşca.
Lobby de la Parlament?
Tradiţionala întrebare pe care ne-o adresăm în această situaţie este “Cine se află în spatele SRL “Maxelegant”?”. Potrivit mai multor surse, în spatele firmei s-ar afla un important deputat din fosta legislatură. Din lipsă de probe, vom evita acum să pomenim numele lui.
Contactat de JURNAL, directorul “Maxelegant”, Ion Bulgacov, ne-a anunţat că a decis să ia în chirie, iar apoi şi să privatizeze monumentul istoric pentru a-l reconstrui. “Clădirile erau într-o stare deplorabilă. Exista riscul să fie în general distruse de timp, de aceea am decis să le reconstruiesc”, ne-a spus Bulgacov. El a evitat să explice cum a reuşit să convingă MCT să îi dea în locaţiune edificiile şi apoi să le privatizeze, dar, spune Bulgacov, privatizarea a fost perfect legală. “Legea permite privatizarea monumentelor. Încă nu ştiu ce voi deschide acolo, dar pot să vă asigur că vom păstra aspectul arhitectonic al clădirii”, ne-a mai spus Bulgacov, respingând zvonurile că interesele “Maxelegant” ar fi protejate de vreun fost deputat.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
HOTII FURA !!!