Încheierea lucrărilor Conferinţei „Şanse egale într-o Europă unită” – Sevilla, Spania
adăugat 09 iunie 2011, 07:40, 10:40 la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Cornel Postolachi
În perioada 4 – 5 iunie 2011, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a organizat la Sevilla (Spania), cu sprijinul Consulatului General al României la Sevilla, cea de-a patra ediţie a conferinţei „Şanse egale într-o Europă unită”. Evenimentul a reunit reprezentanţii mediului asociativ românesc din regiunea autonomă Andalusia, ai autorităţilor române şi ale celor din statul gazdă în vederea identificării şi a soluţionării problemelor întâmpinate în procesul de integrare.
Au luat parte la lucrările conferinţei domnul Eugen Tomac, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, domnul Răzvan Horaţiu Radu, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene, doamna Georgeta Modiga, secretar general în cadrul Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), doamna Maria Ligor, ambasadorul României în Spania, doamna Corina Chertes, director al Institutului Limbii Române, doamna Monica Mihaela Ştirbu, consul general al României la Sevilla, doamna Daniela Chiripuş, consilier juridic superior în cadrul Secretariatului General al Guvernului, domnul Cătălin Ţârlea, şef al Unităţii Publicaţii şi Proiecte pentru Românii din Străinătate (UPPRS) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, doamna Roxana Tâlvan-Sima, diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi doamna Florenţa Ciobotaru, viceconsul al României la Almeria.
Din partea autorităţilor spaniole au fost prezenţi doamna Aurora Cosano, delegat pe probleme de muncă în cadrul Ministerului Muncii al Comunităţii Autonome Andalusia, domnul Antonio Maillo Cañadas, şeful Departamentului Programe Educaţionale Internaţionale din cadrul Guvernului Comunităţii Autonome Andalucia şi domnul Beltran Perez, consilier local în cadrul Primăriei Sevilla.
La eveniment au participat reprezentanţi ai mediului asociativ românesc, membri marcanţi ai comunităţii şi preoţii parohiilor româneşti din Regiunea Autonomă a Andalusiei. Printre organizaţiile reprezentate s-au numărat Asociaţia Prietenii Românilor în Sevilla şi Andalusia, Asociaţia Creştin Ortodoxă din Andalusia, Asociaţia Românilor din Coasta Occidentală (Huelva), Asociaţia Românilor din Moguer – Ethnos, Asociaţia „Arcadia Rumana en Donana”, Casa României în Huelva, Asociaţia „Traian” (Cordoba), Asociaţia Hispano-Română (Fuengirola), Asociaţia Românilor din Malaga, Asociaţia „Carisma Juvenil”, Organizaţia „Ekinox” (Granada), Asociaţia Românilor din Murcia şi Asociaţia „ROALMA”.
În cadrul atelierelor de discuţii au fost dezbătute teme de interes precum: parteneriatul comunităţilor româneşti cu autorităţile publice, votul prin corespondenţă, rolul mass-media în promovarea imaginii de ţară, regimul tranzitoriu privind accesul pe piaţa muncii a lucrătorilor români şi programele educaţionale stabilite între statul român şi cel spaniol.
În alocuţiunea sa, domnul secretar de stat Eugen Tomac a reiterat importanţa cadrului de dezbateri creat prin seria de conferinţe, iniţiate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, „Şanse egale într-o Europă unită” care facilitează dialogul între autorităţile române şi spaniole şi, respectiv, membrii comunităţilor româneşti, constituind, totodată, un bun prilej de conturare a unor proiecte de viitor. De asemenea, secretarul de stat Eugen Tomac a reiterat interesul autorităţilor faţă de problemele cu care se confruntă cetăţenii români din Spania, dovadă fiind numeroasele programe publice ale căror obiectiv principal îl constituie integrarea acestora în mediul social, economic şi cultural al statelor gazdă sau reintegrarea în ţara de origine.
Delegatul pe probleme de muncă, Aurora Cosano, a subliniat importanţa acordată de către autorităţile Comunităţii Autonome Andalusia problemei integrării imigranţilor, menţionând, în acest context, cel de al treilea plan integrat ce prevede măsuri de incluziune socială şi pe piaţa forţei de muncă, precum şi de asigurare a accesului la condiţii de egalitate şi la servicii sociale (educaţie, sănătate, asistenţa juridică, asistenţă socială). Principalul pilon al politicii de integrare avut în vedere de către autorităţile regionale îl constituie formarea profesională – element determinant în procesul de adaptare al imigranţilor la contextul socio-economic spaniol.
Domnul Cătălin Ţârlea, şef al UPPRS a prezentat mesajul domnului Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe, adresat participanţilor la lucrările conferinţei şi a menţionat obiectivele unităţii pe care o reprezintă, precizând că strategia Ministerului în relaţia cu comunităţile româneşti de peste hotare este complementară programelor şi proiectelor Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Domnul subsecretar de stat Răzvan Horaţiu Radu a prezentat auditoriului reţeaua SOLVIT a Comisiei Europene prin intermediul căreia pot fi soluţionate la nivel european problemele legate de aplicarea necorespunzătoare a legislaţiei privind piaţa internă.
În cadrul panelului dedicat învăţământului, doamna director Corina Chertes a prezentat evoluţia şi rezultatele proiectului Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească derulat în Spania, menţionând totodată recenta încheiere a unui protocol între autorităţile celor două state în baza căruia va fi inaugurat, în curând, un lectorat de limba română la Sevilla.
Participanţii conferinţei au aflat condiţiile de pensionare de la doamna secretar general Georgeta Modiga care a oferit, de asemenea, răspunsuri la problemele ridicate de către reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Andalusia.
Reprezentanţii mediului asociativ au prezentat activităţile pe care le-au desfăşurat în ultima perioadă şi au adus în discuţie o serie de probleme precum: organizarea deficitară a comunităţii româneşti din regiunea Andalusia, necesitatea realizării unor întâlniri periodice ale comunităţii şi imaginea negativă a românilor din Spania, cu accent pe problematica romă. Totodată, participanţii au manifestat interes faţă de facilităţile pe care le pun la dispoziţie autorităţile române, pentru a menţine contactul cu ţara de origine şi cumularea unor drepturi de asigurări sociale, precum şi de autorităţile spaniole, pentru integrarea în ţara de adopţie.
În marja Conferinţei, în data de 4 iunie 2011, domnul secretar de stat Eugen Tomac a avut o întrunire cu reprezentanţi ai autorităţilor publice din provincia Huelva şi a vizitat lucrătorii români din localitatea spaniolă Lepe.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲