Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 06:14

 

Influenţa limbii ruse descreşte pe plan mondial, dar creşte în R. Moldova !

adăugat 06 august 2008, 11:45, la Social

Conform statisticilor mondiale, limba rusa se află pe lista celor mai vorbite 10 limbi în lume. Totodata, aceleaşi statistici estimează că numărul oamenilor care vorbesc ruseşte este în descreştere. În multe ţări din Europa Centrală şi de Est, limba rusă este asociată cu lecţii obligatorii sub regimul comunist. În ciuda scăderii influenţei limbii ruse la nivel mondial, in unele foste ţării sovietice, inclusiv în R. Moldova, se constată însă o resurecţie a acesteia. Jurnalista Stela Popa a surprins acest paradox şi îl prezintă în analiza de mai jos.

Motto:"Care opinie publică? De ce această opinie publică nu urmăreşte procesul destrămării poporului român cu aceeaşi fervoare cu care urmăreşte procesul destrămării unei familii? Ce ferocitate!" (Dan Puric, "Cine suntem", Bucureşti, 2008)

Unora le place rusa

Zilele trecute ma uitam pe fluxul de stiri de la noi. Mi-a atras atentia un titlul, pe cat de intrigant, pe atat de alarmant : "Moldovenilor le place tot mai mult limba rusă"! Agentia care difuza stirea facea trimitere la un studiu realizat de organizaţia de cercetare a opiniei publice Gallup Polls. Trebuie sa recunosc ca nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut datele difuzate. Din sondaj am aflat cu stupoare ca in R. Moldova, procentajul respondenţilor care spun că este foarte important ca limba rusă să fie învăţată de copii, a crescut uluitor, tocmai cu 12 puncte procentuale. Astfel ca, de la 27 % în anul 2006 numarul celor care vor să îşi înveţe copii să vorbească limba rusă s-a ridicat la 39 % în 2007. Gallup explica aceasta crestere drept urmare a "incălzirii relaţiilor dintre Moscova şi Chişinău, după ce Rusia a anulat embargoul asupra vinurilor moldoveneşti".

La acest punct, mi-am amintit o serie de experienţe personale.

Învăţaţi, învăţaţi şi iar învăţaţi!.. Limba rusă ?

Primul soc in raport cu evolutia limbii ruse la noi am avut-o cu putin timp in urma cand, o veche cunostinta, mi-a declarat cu nonsalanta ca isi va da odrasla sa studieze la o scoala rusa din capitala. Socul a fost pe masura. Nu se poate, am zis atunci. Cum sa mearga copilul tau sa studieze la o scoala rusa, de vreme ce voi, parintii, sunteti români / moldoveni, iar acasa vorbiti doar romana ?! Ce identitate va avea acest copil? V-aţi gandit ce istorie va invata copilul vostru?! Si atunci - marea dezamagire - am primit un raspuns cum nu am mai auzit pana atunci: "El va face afaceri cand va fi mare, ca mine, iar in bussiness-ul de la noi, daca nu stii rusa nu ai ce cauta (sic!). S-apoi, romana o cunoaste de acasa...".

Asta e! Interesul poarta fesul, iar, pentru unii, bunastarea face cat tot nationalismul altora la un loc. Ce puteam sa raspund ? Sa-i zic ca acest copil poate să se compare, in timp, cu un copac care isi va pierde frunzele si va ramane uscat, pentru ca nu va avea ceea ce este absolut vital pentru un OM - identitatea? Mai avea oare rost sa explic?... Un lucru am inteles atunci: iata de unde ies struto-camilele moldovenesti !

Vorba lui Dan Puric din cartea "Cine suntem": "Tineretul nostru este aur, dar noi suntem cei care il distrugem".

Spaţiul cotidian - cucerit treptat de limba rusă

În afara de Belarus, Kazahstan şi Kârgâzstan, unde limba rusa şi-a mai păstrat statutul de limbă oficială, in alte trei foste republici sovietice - R. Moldova, Ucraina şi Tadjikistan, aceasta este considerată "limbă pentru comunicare interetnică". Aici am rezerve. Realitatea de la noi este mult mai grava. In R. Moldova, rusa ocupa un loc si un rol mult mai important decat "limbă de comunicare etnică". La noi aceasta limba este pretutindeni: în politică, afaceri, hârtii oficiale, documente, instrucţiuni tehnice, programe, inclusiv la computerul de la care scriu acest text.

M-am tot intrebat si va intreb: de ce, de cele mai multe ori, diplomatii care vin in misiune la noi in tara aleg sa invete mai degraba limba rusa pentru a se exprima si nu limba tarii unde vin? Au invatat oare atat de prost domniile lor geografia incat nu stiu asemenea detalii sau, dimpotriva, au fost instruiti sa procedeze exact cum procedeaza? Şi de ce nu îi putem convinge de contrariul? Nu stiu raspunsul, doar întreb...

Din propria experienta, pot spune ca, in ultimii ani cat m-am aflat la Chisinau, am resimtit creşterea influenţei limbii ruse. Exemplele sunt nenumărate şi le ştim cu toţii. Începând de la clasicul exemplu din transportul public cand, la intrebarea "Coborati la statie?", ti se raspunde pe un ton grav si nemultumit un "Niet" apasat, pana la revolta cretina a unui chelner de pizzerie care refuza sa te serveasca, pentru ca, atentie, nu vorbesti "na normalinom iaziche", sau si mai sus, pana la institutiile mediatice si institutionale ale statului unde, in anumite cercuri, daca refuzi sa te exprimi in rusa, "risti" sa nu mai fii invitat a doua oara. Mai mult, în rândul tinerilor limba rusă devine tot mai "cool", iar la nivelul "high-life-ului", utilizarea limbii ruse devine cel mai nou test al snobismului local.

Date statistice ingrijoratoare. "Moldovenism" în limba rusă

Datele statistice şi cercetările din ultimii ani confirmă observaţiile mele empirice. Usurinta celor care trăiesc în stânga Prutului de a trece de la o limba la alta este bine cunoscuta, iar studiul Gallup Polls, de la care am pornit acest articol, demonstreaza acest fapt. Un exemplul: în R. Moldova, 23% dintre respondentii solicitaţi să răspundă la sondaj au acceptat cu usurinta sa răspundă în limba rusă. Aici, o mica precizare comparativă. Acelasi studiu a fost realizat in Georgia si Armenia, unde doar 3% din respondenti au acceptat să răspundă la întrebări în limba rusă (deşi datele atesta si la ei o crestere a influentei limbii ruse). Sa nu mai existe oare demnitate nationala în R. Moldova ? Am uitat oare valul de entuziasm al anilor 90 ? Sau pe cel din 2002-2003?

Aceste date din 2008 sunt confirmate şi de studiul sociologic din octombrie - noiembrie 2007, realizat in cadrul proiectului "Monitorul Euroasiatic". In acest studiu, ar trebui sa ne dea de gandit atitudinea celor 61% dintre intervievati care au o atitudine pozitiva fata de sustinerea limbii ruse de catre Moscova in R. Moldova. Mai mult, ar trebui sa ne puna in garda si sa ne ingrijoreze serios indiferenta celor 15% dintre respondenti, care au raspuns ca nu le pasa de implicarea lingvistică a Rusiei în stânga Prutului. Dacă am aduna cifrele, am obţine un procent de 76 care susţin sau sunt indiferenţi la implicarea lingvistică a Moscovei în R. Moldova!

Creşterea influenţei fostului imperiu la noi şi, mai ales, indiferenţa periculoasă a cetăţenilor noştri lasa loc de un NO COMMENT elocvent.

În ce limbă vor vorbi copii noştri?

Programul "moldovenist" şi "patriotic" al Partidului de guvernământ a generat o sistematică creştere a influenţei limbii ruse. Din 2001, de cand au venit la putere comunistii, influenta limbii ruse a crescut constant şi puternic si in randurile tinerilor. Faptul ca in unele scoli s-a introdus obligativitatea studierii limbii ruse vorbeste de la sine. Şi mai asistăm la un fenomen periculos: părerea mea este că limba română se vorbeşte mai neglijent în rândul elevilor, mai neglijent decât acum 5-10 ani, dacă nu în clase, atunci în recreaţii, în jurul blocului, cu prietenii.

Dar nu este vorba numai de tineri, iar datele sociologice confirmă şi ele acesastă evoluţie. Studiul comandat de "Monitorul Euroasiatic", arata ca in Republica Moldova, vorbesc în limba rusa, acasa, 20 % din respondenti, pe cand alti 27 % atat in rusa cat si in romana. Prin urmare, insumad, procentul celor care se exprima fie curat in limba rusă, fie şi in rusa este de 47 %. Doar jumatate din respondenti, mai exact 52 %, vorbesc acasa curat in romana. Cifrele sunt mari daca e sa comparam cu alte tari din spatiul fostei URSS. Sa luam, de exemplu, Georgia. Aici, in limba nationala vorbesc acasa, 89%, alte 8 % vorbesc si in rusa, pe cand doar 1 % dintre vorbitori se exprima curat in rusa. Situatia este aproape similara si in Latvia. Aici 88 % vorbesc acasă in limba nationala, 5 % si in rusa, iar alte 2 % doar in limba rusa. De aici si intrebarea : "De ce asa si nu altfel? De ce in Georgia si Latvia procentul este atât de diferit? Chiar nu ne interesează în ce limbă vor vorbi copii noştri?

Apropo de influenta pe care o exercita limba rusa in spatiul basarabean, mai trebuie relevat un rezultat. Faptul ca 46 % dintre minorii de la noi poseda limba rusa la perfectie, si doar 11% nu o cunosc (fac trimitere la acelasi sondaj), releva impactul acestei limbi asupra tinerei generatii. De ce oare in Latvia nu se intampla la fel ? De ce aici 47 % dintre minori nu cunosc deloc limba rusa si doar 6 % o vorbesc fara oarecare probleme.

Care este explicţia? Una dintre ele este, cu siguranţa, mass-media şi influenţa covârşitoare a limbii ruse aici.

Mass media ruseasca - lider de piata in R. Moldova

Un studiu comandat de Eurasia Fondation, realizat de IDIS Viitorul si publicat in aprilie anul curent - "Raport asupra studiului de evaluare a perceptiei publice privind procesul de integrare europeana si implimentare a Planului de Actiuni Uniunea Europeana - Republica Moldova", arata clar influienta masiva a mass-media rusă in R. Moldova, cel putin la nivelul increderii publice. Astfel, 67,5% "tind sa aiba incredere" in posturile TV din Rusia. Mai mult, institutiile TV din Rusia sunt cele în care populatia R. Moldova are cea mai mare incredere dupa Mitropolia Moldovei (67,7%), dar la o diferenta nesemnificativa. Pe locurile urmatoare se claseaza "posturile TV din Moldova cu acoperire larga" (62,3%), urmate de "posturile de radio din R. Moldova cu acoperire larga" (59%) si de "posturile de radio in limba rusa" (53,6%). In acels studiu se arată faptul ca, în R. Moldova, increderea acordata mijloacelor de informare de la Moscova este relativ egala cu cea acordata mijloacelor de informare de la Chisinau. Observam ca din octombrie 2007 pana in 2008 situatia a ramas aceeasi.

Studiul din 2007 inclus in proiectul "Monitorul Euroasiatic", pe care l-am mai pomenit, atesta un procent de 71% dintre respondenti care afirmă că urmaresc canalele de la Moscova "regulat", si alte 15 %, "doar uneori". Asta inseamnă 85% de privitori la canalele ruseşti de televiziune. Ca să nu mai vorbim despre canalele neruseşti, dar traduse şi ele preluate tot în... limba rusă.

Ce e de făcut?

Sa fiu inteleasa corect. Nu am nimic cu limba rusa, dimpotriva, Apreciez literatura rusa şi am citit si eu marii clasici, m-au impresionat si pe mine scriitori uriaşi ca Tolstoi si Dostoievschi. Sunt şi eu de acord ca cine stie mai multe limbi este mai câştigat. Doar că avem de-a face aici cu limba ca purtător de interese geopolitice, cu influenţe politice sau economice ale Moscovei prin intermediul mass-mediei, pieţii cărţilor, afacerilor. Creşterea influenţei limbii ruse în R. Moldova este direct proporţională cu creşterea influenţei politice a Rusiei la noi. Ce facem în situaţia asta? Nicolae Iorga spunea ca numai aplecandu-ne asupra trecutului putem avea taria faptelor de astazi. Dar mai putem să facem asta?

În minunata sa carte, "Cine suntem", Dan Puric ne avertiza şi pe noi, cei din stânga Prutului: "Ce trebuie sa facem noi acum? Trebuie sa ne definim, ca sa le spunem si altora cine suntem, ca sa stie si ei cu cine stau de vorba... Altfel suntem pierduti".





Autor: Stela Popa
Sursa: Basarabeni.ro
Doamne,daca ati primi cetetania romana inapoi mai repede,sa vedeti si voi Romania,Europa,si sa le puteti compara mai apoi cu Rusia,eu unul sunt sigur ca in atare situatie ati alege vestul in detrimentul rusiei,pentru ca Rusia in afara catorva orase mai importante sunt departe de standartele de civilizatie si modernism ale vestului.Sper sa va cucereasca si pe voi cat de curand limba engleza,franceza,spaniola,italiana,limbi vorbite(luate toate laolalta)de aproximativ un miliard de oameni din intreaga lume,astfel sa va schimbati mentalitatea si sa incetati sa mai credeti ca tot ce -i bun si frumos vine numai de la est.
A comentat Micael 06 august 2008, 11:18
Limba rusă este o limbă foarte frumoasă şi deosebit de elegantă. Cunosc multe limbi străine, dar rusa rămâne preferata mea. Nu pot s afirm că o ştiu la perfecţie dar mi-aş aprofunda cunoştinţele mele cu cea mai mare plăcere.
Din păcate, este adevărat că prezenţa destul de puternică a limbii ruse în RM afectează oarecum negativ lumina în care ne privesc vesticii. De asemenea, ne afectează identitatea, şi cu asta sunt de acord. Trebuie să ne cunoaştem identitatea. Dar limba rusă trebuie păstrată. Este unul dintre puţinele atu-uri pe care le are ţara noastră, faptul că suntem aproape bilingvi, şi el trebuie întreţinut, nu nimicit. Oriunde unde am mers, faptul că cunosc limba rusă mi-a constituit un punct forte. În afară de asta, apropo de comentariul de mai sus, mi se pare rusa mai frumoasă decât engleză, italiană, sau nu ştiu ce. Poate doar franceza o întrece:D.
P.S. Nu mă pot lăuda cu o română împecabilă, dar totuşi se spune LETONIA, şi nu LATVIA!!! :)
A comentat Vlad Corduneanu 06 august 2008, 13:45
Apropo, din observaţiile mele, tot mai puţini pot vorbi limba rusă, mai ales la ţară. Şi ASTA mi se pare îngrijorător.
A comentat Vlad Corduneanu 06 august 2008, 13:48
Se pare ca unii citesc, dar fara niciun rost. In analiza este explicat clar ca limba rusa este folosita ca parghie geo(politica) a Rusiei
A comentat Ion 06 august 2008, 13:49
asa ne trebue daca suntem prosti! limba rusa este frumoasa n-ar mai fi sa fie aceasta limba nazista pe acest pamint,care a distrus generatii intregi,dar sa stiti un lucru ca rusii bata-i focul nu se baga decit la niste prosti ca noi maldaveni nenorociti.cit au fost tarile pribaltice de rusificate,dar totusi pina la urma s-au trezit din somn si si-au gasit indentitatea,dar noi moldoveni prosti nu-o putem gasi mai usor ca dinsiii ca noi suntem LATINI LATINI LATINI LATINI,SI NU SLAVONI.GINDITI-VA pentru copilasii vostri PROSTILOR!
A comentat victor 06 august 2008, 15:41
Ce isi face omul cu mana lui se numeste lucru manual,asa sint moldoveni, in loc s-a priveaca INAINTE, privesc INAPOI, dupa aceia va vaietati si va plingeti de mila si in plus incepeti dati vina pe Romania, Bravo Voua, cum va asterneti asa dormiti
A comentat chris 06 august 2008, 18:35
Hai,puatii pe rusi in c.....r,cum le-ati pupat pana acum.Fideli stapanului,BACANI populatie. Imi este rusine ca sunt de origine din basarabia. Au dreptate rusii ca trateaza basarabenii de bachi
A comentat Un Moldovan din strainatate 07 august 2008, 11:14
dragi personalitati "moldovenesti" comentind frumos cit e de rea si cine are pirghii mai mari din punct de vedere politic......si comentind "Europa" trage'ti mai intii o fuga prin europa si intrebati angajatorii ce vor de la angajatii straini, acum in europa(vorbesc de germania, austria, franta si italia) primul lucru ca sa ocupi un post bun sunt limbile vorbite, facultatea si universitatea, deci vorbind limba rusa zbori in reiting'uri sus de tot, asa ca ramineti in moldova cu analizele de mass media dar cei ce pot gindi ok si vorbi bine limbile straine nu la nivel de (ia jiti na Maldove) si care au posibilitatea de a se angaja intr'un post bun european poftim...spre exemplu sunt "visual" intr'un lant de boutique'ri a unei case de moda vestita. Pa unilingvilor!
A comentat Dima 07 august 2008, 13:14
Mi se pare aberant sa condamnam limba rusa ,ptr greselile facute de OAMENI !Ce vina are limba ?Un filosof spunea :"Esti de atatea ori om ,pe cate limbi stii"
A comentat Dima 07 august 2008, 14:41
Am impresia ca cititi, dar tot nimic nu intelegeti. Daca stii sa tragi concluzia dintr-o analiza, atunci observi ca in acest text nu este condamnata limba rusa , dar este condamnata aplicarea limbii ruse in scopuri GEO(POLITICE) . Unii citesc, dar tot degeaba
A comentat Vasile 07 august 2008, 15:53 | mergi sus ▲
Sunt de acord cu Dima si Vasile, problema este ca limba rusa e folosita in Basarabia mai mult chiar decat limba de stat romana, si pentru asta nu e de vina limba rusa, si nici chiar rusii din RM, ci noi, basarabenii, cnducerea care le-a dat cetatenie la toti, si oamenii simpli, care din prea bun simt mioritic, vorbesc cu ei ruseste, in loc sa le ceara lor sa vorbeasca romaneste. Cat timp rusii si alti vorbitori de limba rusa vor avea acces la functii si posturi fara sa cunoasca o boaba romaneste, atata timp ei nu vor face nici un efort sa o cunoasca...
A comentat Vlad 07 august 2008, 18:25 | mergi sus ▲
Ptr Vasile:
Eu am inteles ca scrie in articol chiar foarte bine,dar aparent tu nu ai inteles ce am comentat eu . Limba nu are nici o vina !!!Vinovatii sunt oamenii si in primul rand noi (moldovenii) ptr ca nu stim sa ne pastram identitatea .Este absurd si aberant sa acuzi ca limba (vezi def din DEX) este sursa raului si a problemelor noastre.Intr-un final este dreptul fiecaruia sa vb ce limba vrea !!!
A comentat Dima 08 august 2008, 08:52 | mergi sus ▲
P.S
Este un articol cu interpelari de date statistice ,in nici un caz o analiza propriu zisa!!Analiza este obiectiva si echidistanta!
A comentat Dima 08 august 2008, 08:58 | mergi sus ▲
Chiar daca autorul nu acuza in mod direct limba rusa ,el o face indirect.
A comentat Dima 08 august 2008, 09:01 | mergi sus ▲
Autorul interpreteaza gresit si inadecvat datele statistice. Numarul vorbitorilor de limba rusa corespunde perfect numarului de etnici diferiti de cei romani(moldoveni). Multi moldoveni au plecat la munca in afara, iar cei ramasi sint din familii mixte sau rusesti sau ucrainiene. Nu e mai 'cool' sa vorbesti rusa, dar este bine sa le vorbesti pe ambele, aici in Moldova asa este, difera de Romania. Popa draguto, deschide mintea ta aia intepenita, nu mai da exemple rupte de realitatea de ansamblu. Ca asa si eu am exemple multe de comportamente aberante, dar ele nu tin locul unor tendinte statistice. Si mai ai tupeul sa spui ca esti "magistru" in stiinte politice? De cind? In Iunie anul acesta nu aveai masterat. In doua luni te-ai facut deja cu diploma? Sau o fi iar o minciuna cu care ne-ai obisnuit, pe linga o analiza plina de fisuri logice?
PS Nu se scrie "copii" nostri, dar copiiI....Latvia este Letonia, vexi geografia, influIenta nu se scrie asa, etc etc. Obosesc sa numar greselile de ortografie si logica (nu de tehnoredactare, dar de necunoasterea limbii despre care scrii cu atit de multa nesimtire). Halal!
A comentat interpret 08 august 2008, 20:14 | mergi sus ▲
Dau dreptate interpretului. Este revoltator, dupa plagiat si reportaje mondene de nici un interes public, Stela cap-gol vine sa ne dea lectii despre limba romana, in plin acces de inconstienta ziaristica. Vivat limba romana, jos nulitatile! Rusine!!!
A comentat speranta 08 august 2008, 20:18 | mergi sus ▲
Bun artiol. Frumoasa autoarea. Cat de murdare sunt nnulitatile exasperate care au scris mai sus, iti vine sa le plangi de milade ratate ce sunt. asta e, nu v ramane decat sa invidiati si sa latrati ca lupii la stana.
A comentat virgil 11 august 2008, 13:05 | mergi sus ▲
Bun artiol. Frumoasa autoarea. Cat de murdare sunt nnulitatile exasperate care au scris mai sus, iti vine sa le plangi de mila de ratate ce sunt. asta e, nu v ramane decat sa invidiati si sa latrati ca lupii la stana.
A comentat virgil 11 august 2008, 13:05 | mergi sus ▲
Bun artiol. Frumoasa autoarea. Cat de murdare sunt nnulitatile exasperate care au scris mai sus, iti vine sa le plangi de mila de ratate ce sunt. asta e, nu va ramane decat sa invidiati si sa latrati ca lupii la stana.
A comentat virgil 11 august 2008, 13:05 | mergi sus ▲
Bun artiol. Frumoasa autoarea. Cat de murdare sunt nnulitatile exasperate care au scris mai sus, iti vine sa le plangi de mila de ratate ce sunt. asta e, nu va ramane decat sa invidiati si sa latrati ca lupii la stana.
A comentat virgil 11 august 2008, 13:06 | mergi sus ▲
degeaba steluto, mai sus s-au dat argumente pentru ce motive nu e ok articolul tau, iar daca postezi de 100 de ori aceleasi auto-laude nu vei deveni mai valoroasa. iti convine sa te crezi invidiata, dar la ce nulitate esti crede-ma ca nu este asa deloc. Esti o rusine de ziarist, iar oamenii scriu aici pentru ca sint revoltati!
A comentat virginica 20 august 2008, 17:46 | mergi sus ▲
Sunt roman din Iasi si am avut norocul ca sa studiez rusa la scoala,din clasa a 2-a pana in clasa a 12-a.
Imi pare rau ca in Romania aceasta limba si-a pierdut totalmente statutul. Multi se lauda ca citesc Tolstoi dar nici macar nu-i pronunta numele punand accentul pe ultima silaba.
Cum poti spune ca ti-a placut Bulgakov si \\\'Maestrul si Margarita\\\' daca ai citit-o tradusa?
Apropo de Letonia sau Latvia(cum e denumirea in limbile engleza,rusa samd),am stat 4 luni in Riga si pot spune ca m-am descurcat pretutindeni cu limba rusa. Pot spune ca sunt mandru ca stiu trei limbi cu adevarat importante(nu-mi spuneti ca italiana e limba de circulatie sau ca Italia e vreo mare putere) : Rusa,Franceza si Engleza. Mi se pare firesc ca in R.Moldova oamenii sa vorbeasca rusa,mai ales ca ,dupa parerea mea,Romania ramine o tara a contrastului,plina de tigani,mafioti si coruptie. Moldovenii au singura sansa de a munci in Rusia.
A comentat AndreiB 31 august 2008, 04:49 | mergi sus ▲
pentru AndreiB din Iasi care cunoaste rusa: cred ca intelegi gresit, noi nu avem absolut nimic cu limba rusa, sau cu cei ce vor sa o cunoasca, problema in Basarabia este ca daca nu o cunosti, nu ai nici o sansa, este mult mai folosita in toate institutiile statului decat limba romana, iar in viata de zi cu zi nici nu mai vorbesc, mai ales in orase... Cum te-ai simti tu daca ai intra intr-un magazin din Iasi si ai cere ceva in limba romana, la care ti s-ar spune in rusa, cu un ton amenintator : " govori po-celoveceschi! ", adica "vorbeste omeneste"??? Fara sa-si ceara scuze, nimic, de parca tu esti vinovat ca nu cunosti rusa, si nu invers, parca nu ai fi la tine acasa, ci in ospetie undeva in fundul Siberiei... Iata care e problema...Iar cine cunoaste rusa, merita numai laude, problema este ca rusii din Moldova nu cunosc romana, desi ar trebui, odata ce locuiesc aici.
A comentat Babacu 31 august 2008, 08:16 | mergi sus ▲
Refritor la Letonia si Riga, am fost si eu acolo inca pe timpul URSS, intr-adevar cu rusa te descurcai, pentru ca altfel nu puteai, doar nu cunosteai letona sau ei romana, iar rusa a fost obligatorie si in scolile lor...numai ca spre deosebire de Basarabia, acolo marea majoritate a rusilor cunosteau letona, iar dupa destramarea URSS ei nu au acordat cetatenie tuturor ca la noi, trebuia sa cunosti limba, mai ales daca lucrezi in sectorul public... Cred ca se prindeau dupa accent ca nu esti rus, de aceia vorbeau cu tine ruseste, ca sa va intelegeti cumva...
A comentat Babacu 31 august 2008, 08:27 | mergi sus ▲
Buna,am 37 de ani,brunet,1,71-70,educat,open minded,studii superioare,well travelled,fara obligatii,hobby-uri:fotografie,computing,beletristica,pescuit,calatorii,stabilit in Irlanda,caut doamna/domnisoara 18-45 ani in vederea unei prietenii deschise si sincere,eventual casatorie,buna crestere,vederile largi,si acceptarea relocatiei fiind criterii esentiale.Pot fi contactat la adresa de email: catalinnazdravan@yahoo.com sau tel: 00353876977210 Multumesc.
A comentat kataa 14 septembrie 2008, 00:47 | mergi sus ▲
Buna,am 37 de ani,brunet,1,71-70,educat,open minded,studii superioare,well travelled,fara obligatii,hobby-uri:fotografie,computing,beletristica,pescuit,calatorii,stabilit in Irlanda,caut doamna/domnisoara 18-45 ani in vederea unei prietenii deschise si sincere,eventual casatorie,buna crestere,vederile largi,si acceptarea relocatiei fiind criterii esentiale.Pot fi contactat la adresa de email: catalinnazdravan@yahoo.com sau tel: 00353876977210 Multumesc.
A comentat kataa 14 septembrie 2008, 00:47 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.0821 secunde