Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:56

 

Interesul naţional trebuie să fie mai presus decât cel partinic sau ambiţiile personale

adăugat 06 octombrie 2009, 12:45, la Social

Cum apreciaţi schimbările politice din Republica Moldova şi care vă sunt aşteptările?

- Le consider foarte importante. Sunt îndelung aşteptate de oamenii care aspiră la renaşterea şi acestei părţi de ţară românească, înstrăinată prin presiunea ticăloasă a istoriei. Aş avea cele mai multe şi mai bune cuvinte de laudă şi le şi am. O singură chestiune doar mă nelinişteşte şi anume felul cum se creează asupra unor zone din această lume presiuni economice, drept nevalidare a schimbărilor politice. Mi-e frică de iarna care urmează, mi-e frică de preţul combustibilului, gazului, mi-e frică de nerăbdarea oamenilor. Am văzut zilele acestea imagini de la Chişinău cu primarul capitalei, lovit de pensionari şi bruscat. Am să vă spun un paradox: şi el are dreptate, şi ei au dreptate. Asta este lumea în care trăim şi nu se pot inventa soluţii miraculoase. Tot ce aşteptăm noi, în deosebire de americani şi europeni, de la mai marii noştri, din păcate, nu s-a împlinit. Din nefericire, am devenit mai degrabă un experiment pentru soluţiile lor şi pentru mărfurile lor.

- Care au fost şi sunt aşteptările de la europeni şi americani în această perioadă de descoperire a libertăţii?

- Nu ceea ce ne-au dat. Am devenit tejghelile lor şi, dacă nu vom găsi o cale să ieşim din această nenorocire, vom continua să fim ţări pentru experimente. S-au schimbat generaţii politice şi în Occident. Făgăduinţele vechilor lideri americani şi europeni faţă de răsăritul Europei au fost uitate. Trebuia să primim de la ei tehnologii şi nu produse finite care să fie vândute unei populaţii care nu mai are putere de cumpărare. Trebuia să ne bucurăm de asistenţă fraternă şi să ne dezvoltăm, nu să lăsăm locul industriilor noastre unor industrii aproape nesemnificative ale lor şi, mai cu seamă, să devenim dependenţi din punct de vedere economic şi social, de politic nici nu mai vorbesc, de alt centru conducător decât a fost cândva Moscova. Deşi sensul politic este foarte pozitiv la Chişinău, aşa cum a fost la Bucureşti şi în alte capitale est-europene, aş vrea să atrag atenţia conducătorilor de la Chişinău că cel mai important lucru în acestă devenire este soluţionarea problemelor economice şi a echităţii sociale. Altfel această primăvară târzie nu va dura.

- Ce trebuie să întreprindă guvernarea de la Chişinău pentru a evita destrămarea coaliţiei? Moldova ar putea învăţa de pe urma greşelilor politicienilor din România?

- Dacă aş şti reţeta, o propagam. Şi vă asigur că nu va învăţa nimic. Moldova va vedea ce nu trebuie să facă, dar nu va şti cum trebuie să facă. Singura soluţie este unitatea forţelor democratice. Politicienii trebuie să treacă peste orgolii, ceea ce este aproape imposibil, peste interese mărunte şi chiar partinice, ceea ce este la fel, practic, imposibil.

Parlamentarii din Republica Moldova trebuie să se comporte ca membri ai unei singuri formaţiuni şi să nu fie orgolioşi. Interesul naţional trebuie să fie mai presus decât cel partinic sau ambiţiile personale. Guvernul de la Chişinău trebuie să se gândească la interesul suprem: care este eliberarea Moldovei de subdezvoltare, de teroare, de bolşevism şi alinierea firească la visurile europene.

- În presă tot mai des se vehiculează ideea reunirii poporului român. Este oare posibilă în viitorul apropiat reîntregirea românilor de pe malurile Prutului?

- Poate avea loc, însă nu cred că acum este momentul potrivit. Moldova trebuie să consolideze raportul cu vecinii. Trebuie să aibă o relaţie bună cu Moscova. O relaţie bună nu înseamnă o relaţie de umilinţă, ci o relaţie de bună vecinătate şi un interes reciproc.

Trebuie creat dinspre Chişinău şi Bucureşti un focar de cunoaştere şi apropiere de cauza românească de către oamenii care poartă cel mai înalt grad de răspundere, adică de către negociatori. Ei trebuie să pătrundă peste tot şi să arate adevărul istoric. În perioada 1992-1996, când a avut loc primirea Moldovei în Consiliul Europei, a fost formată o delegaţie a CoE condusă de Finsberg, un mason de forţă, care făcea propuneri. El a venit atunci cu două amendamente pentru intrarea Moldovei în CoE: primul – să se unească biserica sub pavăza Moscovei şi Mitropolia Basarabiei să nu mai depindă de Bucureşti şi al doilea – România să facă o declaraţie solemnă că nu se va uni niciodată cu Moldova. S-au discutat aceste amendamente în consiliul politic şi cel de cultură la Londra. Am fost prezent acolo cu Adrian Severin şi noaptea înaintea şedinţelor a devenit istorică – l-am convins pe Finsberg să scoată aceste două amendamente. Deci este posibilă o influenţa asupra celor care iau decizii privind popoarele noastre.

Avem nevoie de negociatori, care să fie capabili să contamineze de adevăr pe acei cu care discută. Indiferent de câte cadouri otrăvite se pot face de către acei ce vor să ţină Moldova în imperiu. Dacă avem negociatori buni, se ajunge la ce s-a ajuns în lupta noastră cu Ucraina pentru teritoriul în Marea Neagră. Am câştigat.

- Ce poate face România acum pentru integrarea Moldovei în familia europeană?

- Remarc cu tristeţe că România este atât de haotizată, sărăcită, neputincioasă în ea însăşi, încât ajutorul pe care-l poate acorda Moldovei nu poate fi momentan substanţial. E ca în cântecul popular „Se unesc două nevoi”. Cu siguranţă, noi suntem mai înstăriţi decât dumneavoastră şi trebuie de făcut tot posibilul ca relaţiile noastre să nu fie pragmatice: nu trebuie să vrem ceva de la voi. Erau cândva nişte teorii în presa antiromânească de la Bucureşti precum că noi vă dăm gaze, electricitate sau altceva, dar voi sunteţi cu ruşii. Nimeni nu are dreptul să interzică relaţiile normale cu Moscova. Dimpotrivă, acestea trebuie să fie bazate pe demnitate şi pe folos şi pentru ruşi, că sunt un mare popor, şi pentru românii din Moldova, fiindcă şi ei sunt parte a unui mare popor românesc. Dacă am avea lideri care s-ar duce la vânătoare cu liderii ruşi, cum fac americanii, nemţii, şi în cursul relaţiei respective s-ar afla picătură cu picătură adevărul istoric, ar fi mult mai simplu.

- Problema redobândirii cetăţeniei române rămâne a fi foarte dureroasă pentru basarabeni. Ce se poate face pentru a depăşi situaţia?

- Asta trebuie să ne intereseze. Cândva, când eram în relaţii bune, chiar amicale, cu actualul preşedinte, Trăian Băsescu, i-am vorbit mult despre Basarabia, i-am citit poeziile mele, care l-au cutremurat. Şi acum patru ani l-am văzut intrând într-o relaţie bună cu Voronin. N-am avut atunci nimic de reproşat. Dar când am aflat ulterior că preşedintele anticomunist al României a sprijinit în campania electorală prezidenţială din Moldova pe candidatul comunist, mai mult, l-a îndemnat pe liderul PPCD, Iurie Roşca, să facă alianţă cu comuniştii, înşelând toate aşteptările oamenilor, am crezut că trăiesc un coşmar. Şi când a spus acuma Voronin că România a ajutat opoziţia să câştige alegerile, am crezut iniţial că vorbeşte aiurea. Nu, el vorbea din experienţa sa cu România, când l-a ajutat Băsescu pe el. Nu se poate aşa ceva, este intolerabil.

- Totuşi, relaţiile dintre Voronin şi Băsescu s-au răcit.

- Fiindcă erau nefireşti şi pentru că se întemeiau pe două opinii profund diferite despre identitatea naţională. Pe orice român, chiar dacă-l trezeşti din somn şi-l întrebi despre Basarabia, îţi spune că este pământ românesc şi este un popor românesc. Este un alt stat, dar nu alt popor. Acest subconştient este peste tot în România. Moldova şi Ardealul sunt două dureri şi iubiri ale mele. Am făcut mult pentru descoperirea dramei Ardealului şi descoperirea tragediei Basarabiei. Ştiţi, în diplomaţia parşivă există o teorie: uniţi-vă cu Basarabia, dar cedaţi Ardealul. Aşa spun nişte ticăloşi. Nu se poate negocia nici Basarabia, nici Ardealul. Acestea sunt de-a pururea pământuri româneşti.

- Şi cum rămâne cu tărăgănarea procesului de redobândire a cetăţeniei?

- Am pledat mult pentru această cauză şi vă rog să mai aşteptaţi până în decembrie.

- Vă referiţi la alegerile prezidenţiale din România?

- Bucureştiul trebuie să dea un răspuns clar privind uşurarea procesului.

- Susţineti că, dacă va rămâne Traian Băsescu preşedinte, lucrurile nu se vor schimba, iar dacă câştigă Mircea Geoană, va fi altfel?

- Şi Geoană avea ezitări. A avut teoria că nu trebuie să golim Basarabia de oameni. Şi am avut atunci un răspuns: „Păi, mergeţi voi în locul lor şi constituiţi numărul”. Chestiunea trebuie soluţionată radical, prin redarea cetăţenei româneşti tuturor care au avut-o şi urmaşilor lor.

- Ce face astăzi poetul Adrian Păunescu?

- Poetul Adrian Păunescu scrie, gazetarul Adrian Păunescu lucrează la săptămânalul „Flacăra”. Ultimele mele cărţi „Rugă pentru părinţi”, 2007, şi „Libertatea de unică folosinţă”, 2009, se bucură de succes. Drept exemplu poate servi şi faptul că manuscrisul poeziei „Rugă pentru părinţi” a fost vândut la o licitaţie de binefacere la preţ de 10 mii euro, de câteva ori mai mare decât obiectele expuse acolo (tablouri, aur, diamante). Revista „Flacăra” se implică săptămânal în problemele Basarabiei. Scriu oameni de „supercalitate” – Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, ziarişti de la „Timpul”, „Literatura şi arta”, „Jurnal de Chişinău” şi alte edituri. Continuă şi şedinţele cenaclului „Flacăra”, dar mai rar, avem o problemă de costuri...

Autor: Info Prim Neo
Sursa: www.info-prim.md
Om de mare valoarea.Mai rara ca el.
A comentat gabi h 06 octombrie 2009, 18:46
care asta care facea cenacluri la ceausescu . acu vre-o cativa ani nevasta-sa a omorat o familie intreaga cu masina si a luat pedepsa cu suspendare gratie conectiilor lui din psd el fiind senator la vremea respectiva . lasa-ne ca suntem satui de astia ce sunt patrioti din gura .da faptele sunt impotriva noastra
A comentat dute ma !!!!!!? 06 octombrie 2009, 19:09
E basarabean nascut la Copaceni, actualmente raionul Sangerei, la vreo 20 km sud de orasul Baltzi. Are trasaturi de basarabean, dar uneori si apanaje nu dintre cele mai frumoase de provinienta din mediul romanesc. E constient de dezastru de acum si cel din viitor al Romaniei adus de capitalismul din UE si nu inteleg, de ce ar vrea ca si Moldova sa cada in aceeasi capcana alaturi de Romania cat mai curand. Logic ar fi macar R.Moldova sa ramana in afara acestor pericole noi si substantiale mai ales pentru spirit, duh, cultura traditionala, globalism si atunci la ce bun atata propaganda unionista pe placul unor elite corupte.
A comentat ION 07 octombrie 2009, 00:16
ioane sa te auda d-zeu . nu veniti ba in dezastrul din ue . stati in dezastrul vostru si in apanajele voastre.
nu te impacienta unire nu va fi ca nimeni nu o vrea. ba dimpotriva romanii s-au saturat de basarabeni si basarabenii de romani
dragoste cu sila nu merge ca se chiama viol. la rusi le cam place violul .
A comentat pt. ion 07 octombrie 2009, 08:41


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.0724 secunde