Internetul ne va face mai deştepţi
adăugat 22 februarie 2010, 13:54, la Istorie / Ştiinţă
Un studiu online, realizat pe un eşantion de 895 de utilizatori simpli şi experţi, a relevat că 75% sunt de părere că Internetul va face oamenii mai deştepţi in următorii 10 ani.
Majoritatea repondenţilor au declarat că Internetul va îmbunătăţi cititul şi scrisul până în anul 2020, potrivit studiul realizat de Imagining the Internet Center, de la Universitatea Elon din North Carolina, şi proiectul Pew Internet and American Life.
„Trei din patru experţi au spus că folosirea internetului îmbunătăţeşte şi completează inteligenţa umană, iar două treimi au fost de părere că Internetul va îmbunătăţii cititul, scrisul şi răspândirea cunoştinţelor generale”, a declarat coautorul studiului, Janna Anderson, director la Imagining the Internet Center.
Pe de altă parte, 21% au spus că Internetul va avea exact efectul opus şi că va duce la scăderea IQ-ului celor care îl folosesc în mod excesiv. „Există foarte mulţi oameni care critică impactul Google, Wikipedia şi a altor unelte online”, a mai adăugat Anderson.
Sondajul online a adunat opinii de la oameni de ştiinţă, lideri din mediul de afaceri, consultanţi, scriitori, dezvoltatori de tehnologie şi utilizatori aleşi de autori. Din cei 895 de repondenţi, 371 sunt consideraţi experţi în domeniile lor, potrivit abs-cbnnews.com.
Studiul a venit ca un răspuns la articolul de primă pagină, din 2008, din revista Atlantic Monthly care titra foarte simplu: „Google ne face mai proşti?”.
Sondajul a mai arătat că 42% dintre experţii consultaţi sunt de părere că activitatea online se va diminua până în anul 2020, din pricina securităţii crescute şi a sistemelor de identificare, în timp de 55% cred că Intenetul va cel puţin la fel de uşor de folosit şi în următorii 10 ani.
Nu este primul studiu care se ocupă cu acest subiect. Pe cotidianul.ro putem citi despre un alt studiu, realizat de MacArthur Foundation, care a arătat că navigarea pe Internet este utilă dezvoltării tinerilor, iar într-un alt articol, specialistul în neuroştiinţă Gary Small, de la Universitatea din California, susţine că mutaţiile apărute în modul în care oamenii recoltează informaţiile şi comunică între ei în era tehnologiei conduc cu repeziciune la modificarea creierului uman.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲